Economic

MOZAIC ECONOMIC: Băsescu a cumpărat primul Ford B-MAX construit la Craiova

Ziarul de Vrancea
25 iun 2012 1095 vizualizări
şeful statului a testat maşina, de culoare roşie, în incinta fabricii

Preşedintele Traian Băsescu a cumpărat primul model Ford B-MAX, lansat, ieri, la Craiova, fiind vorba despre un autoturism de culoare roşie, la volanul căruia s-a urcat şi l-a testat în incinta fabricii. Preşedintele Traian Băsescu a spus, la lansarea noului model Ford B-MAX, că vrea să fie primul roman care cumpără această maşină. "Am convingerea că proiectul va fi un succes şi pentru că nu poţi proba altfel decat prin fapte credinţa ta, vreau să vă spun că vreau să fiu cel care cumpără prima maşină produsă la Ford", a spus preşedintele Băsescu. El a ţinut să le arate celor prezenţi la evenimentul organizat de Ford şi documentele prin care a achiziţionat maşina. "Ca să nu fie niciun dubiu, aceasta e factura pro-forma, acesta este ordinul de plată. şi acum pot să îmi iau maşina”, a spus preşedintele. Stephen Odell, preşedinte şi CEO Ford Europa, a declarat că tranzacţia a fost una normală şi că şeful statului nu a beneficiat de condiţii speciale. "Maşina a fost vandută printr-un dealer", a spus Odell. Băsescu s-a urcat apoi la volanul noii sale maşini, de culoare roşie, pe care a testat-o în incinta fabricii. Şeful statului a precizat că maşina va fi folosită de el, şi nu de soţia sa, în pofida culorii. "Tehnologic este vreo două trei clase peste tot ce se produce în Romania”, a mai afirmat şeful statului. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că faptul că Ford nu a închis fabrica de la Craiova din cauza crizei economice dovedeşte încrederea investitorilor străini în oportunităţile oferite de economia romanească. "Romanii pot orice atunci cand vor şi sunt bine conduşi de managementul lor”, a arătat preşedintele Băsescu. El le-a mulţumit angajaţilor de la uzina Ford din Craiova şi a menţionat că va sprijini şi în continuare acest proiect. Traian Băsescu a fost şi primul cumpărător al SUV-ului Dacia Duster lansat în 2010. Modelul Ford B-Max este produs exclusiv la fabrica Ford de la Craiova şi este disponibil în trei variante de echipare (Ambiente, Trend, Titanium) şi trei motorizări pe benzină şi două diesel. Preţul de bază de 13.400 de euro este disponibil pentru varianta Ambiente, în timp ce varianta Trend are un preţ de pornire de 14.150 de euro, iar cea Titanium de 16.150 de euro.

Analiştii cred că BNR va stopa relaxarea dobanzilor

Analiştii financiar-bancari cred că BNR va relua ciclul de relaxare a politicii monetare abia anul viitor, iar miercuri Consiliul de Administraţie va menţine rata de politică monetară la 5,25%, dar şi nivelurile actuale pentru rezervele minime obligatorii. "Anul 2013 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare, atat prin reducerea dobanzii de politică monetară la 5% în luna decembrie 2013, cat şi prin diminuarea rezervelor minime obligatorii pentru lei (la 10%) şi valută (la 15%)", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din Romania. Pentru luna decembrie 2012, estimarea analiştilor plasează dobanda de politică monetară la 5,25%. Potrivit unui sondaj între membrii asociaţiei, la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară, programată pentru miercuri, BNR ar putea menţine dobanda de politică monetară la 5,25% pe an. Această estimare aparţine tuturor participanţilor la sondaj. BNR a redus dobanda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale de la începutul acestui an, astfel că acum dobanda cheie este la minimul istoric. La începutul lunii mai, BNR a oprit însă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro. Concomitent a încetat scăderea randamentelor cerute la licitaţiile organizate de Finanţe pentru vanzare de titluri de stat. Apropae toţi respondenţii (92%) la sondajul AAFBR se aşteaptă ca rezervele minime obligatorii aferente pasivelor în lei să fie menţinute la 15%, în timp ce restul anticipează o reducere la 12%. În acelaşi timp, toţi participanţii la sondaj cred să rezervele minime obligatorii aferente pasivelor în valută ar putea fi păstrate la 20%. AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în randurile sale peste 80 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Lazea: Forţa de muncă trebuie pregătită permanent

Romania trebuie să se mulţumească, pentru următorii ani, cu o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 2-3% pe an, dacă nu vor fi luate măsuri care să asigure pregătirea continuă a forţei de muncă, a declarat, ieri, Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale. "Acum două săptămani a fost în Romania o echipa mare a FMI şi a Băncii Mondiale, iar vicepreşedintele Băncii Mondiale reliefa în cuvantarea sa că ţările din Europa Centru şi Est au eşuat în învăţarea continuă a forţei de muncă. în Romania ar fi motive multiple. Vina este atat a sectorului privat, pentru că nu vrea să dea bani pentru şcolire, iar pe de altă parte vina este şi a sectorul de stat, pentru că a renunţat prea uşor la şcolile profesionale, vocaţionale, cele de meserii. La ţară ar fi o zonă mare de forţă de muncă care ar trebui reşcolarizată în domeniul serviciilor, industrial, al turismului. Dar cine să-i şcolească, dar unde sunt maiştrii, profesorii de la fostele şcoli profesionale? Nu este doar problema Romaniei, este zonală", a spus Lazea la un seminar pe teme economice. El a arătat că această problemă este dezbătută la conferinţe şi rămane la stadiul de discuţii. "Tare mi-e teamă că o spunem în conferinţe şi rămane doar o temă de conferinţe, cum se întamplă de obicei (...) Dacă Romania nu-şi arată creşterea potenţială este în principal din cauza factorului forţa de muncă. Acesta contribuie negativ la potenţialul de creştere. Romania are un potenţial de creştere economică de 2-2,5% pe an, iar principala contribuţie o au capitalul şi pruductivitatea muncii, iar forţa de muncă are o contribuţie negativă. Dacă nu vom face nimic cu oamenii care trebuie retrainuiţi, care au 30-40 de ani, trebuie să ne mulţumim cu un PIB de 2-3%", a arătat Lazea. Potrivit unui studiu prezentat la seminar, în ceea ce priveşe perspectivele pieţei muncii din Romania, forţa de muncă a avut o contribuţie de -0,32% la creşterea PIB în perioada 2000-2010, urmand să crească la 0,15% pe an în perioada 2011-2020, luand în calcul evoluţia numărului de angajaţi. Secretarul de stat în Ministerul Muncii Georgeta Bratu a declarat că în prezent principala preocupare a autorităţilor este sprijinirea firmelor pentru a se dezvolta în vederea creării de locuri de muncă. "Dacă nu acordăm facilităţi fiscale şi dacă nu reducem costurile cu forţa de muncă este dificil să creezi locuri de muncă în Romania, dar sperăm ca în viitorul apropiat să reuşim", a spus Bratu la conferinţă.

O mişcare caştigătoare

Romania se află pe ultimele locuri în UE în privinţa productivităţii muncii din agricultură, fiind necesare măsuri de tranziţie a angajaţilor din acest domeniu spre sectoarele neagricole, cu efecte pozitive asupra PIB, potrivit unui studiu privind piaţa muncii. "Sporul PIB-ului pe seama reducerii cu un punct procentual pe an a ponderii agriculturii în populaţia ocupată echivalează, pe ansamblul deceniului actual, cu aproximativ 70 de miliarde de lei (preţuri constante 2010), putand fi considerat, la modul general, drept contribuţia autofinanţării la politica respectivă", se arată în studiul "Perspectivele pieţei muncii din Romania în contextul strategiei Europa 2020", realizat pentru Comisia Naţională de Prognoză. În acelaşi timp, autorii studiului, respectiv compania de audit BDO, Centrul Roman de Politici Economice şi firma Gea Strategy&Consulting, apreciază că scăderea cu un punct procentual a ponderii agriculturii în populaţia ocupată ar însemna organizarea de cursuri de scurtă durată, în serii de cate şase luni pentru aproximativ 34.000 de foşti agricultori. Studiul relevă o diferenţă foarte mare între productivitatea din agricultură faţă de cea din industrie şi servicii, cu efecte negative asupra productivităţii la nivelul înregii economii.

BNR a împrumutat 11 bănci cu o sumă record

BNR a împrumutat luni 11 bănci comerciale, printr-o licitaţie repo, cu 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), pentru o săptămană, reprezentand cea mai mare valoare injectată în piaţă prin acest tip de licitaţii. Prin licitaţii repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobanda de politică monetară, de 5,25% pe an. În licitaţia de săptămana trecută, banca centrală a împrumutat 13 bănci comerciale, cu 11,95 miliarde lei ( 2,68 miliarde euro). BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numărul de emisiuni de tiluri de stat pe care o bancă le poate utiliza drept garanţii în cadrul unei operaţiuni de piaţă monetară, astfel că sumele împrumutate de bănci au crescut încă din prima operaţiune din luna iunie, cand 13 bănci au împrumutat de la BNR o sumă de 12,1 miliarde lei (2,7 miliarde euro), precedentul record. În majoritatea licitaţiilor anterioare, din februarie pană la jumătatea lunii mai, participau trei-patru jucători şi sumele împumutate erau de 5-6 miliarde de lei, fondurile fiind utilizate în mare parte pentru finanţarea Ministerului de Finanţe, cum susţineau dealerii, însă cererea s-a majo


Acţiunile Nokia au atins minimul ultimilor 16 ani

Acţiunile Nokia au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 16 ani, după că Microsoft a anunţat că noul sistem de operare Windows Phone 8 nu va putea fi instalat pe actualele modele de telefoane ale grupului, iar analiştii au apreciat că vanzările producătorului finlandez ar putea fi afectate. Titlurile Nokia au coborat cu pană la 7,4%, la 1,79 euro pe unitate, cel mai redus nivel după august 1996, ulterior fiind tranzacţionate la Helsinki în scădere cu 6,5%, transmite Bloomberg. Microsoft a anunţat săptămana trecută că sistemul Windows Phone 8 va fi lansat pe piaţă în a doua jumătate a acestui an, iar telefoanele care funcţionează cu versiuni anterioare ale acestuia nu vor putea fi actualizate. Directorul general al Nokia, Stephen Elop, fost director la Microsoft, a mizat pe Windows Phone pentru redresarea grupului finlandez, renunţand la sistemul de operare propriu al acestuia, Symbian. Nomura Holdings a redus vineri estimarea de venituri ale Nokia, referindu-se la noul produs al Microsoft. Bursa de la Helsinki a fost închisă vineri pentru o sărbătoare naţională. Nokia ar putea vinde în trimestrul al treilea mai puţine telefoane Lumia, dotate cu Windows Phone, decat estimările iniţiale, pentru că unii clienţi vor aştepta lansarea Windows Phone 8, anticipează doi analişti ai Barclays Capital.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.