Economic

Mozaic economic: Cel mai mare exportator roman gafaie

Ziarul de Vrancea
17 iun 2012 1014 vizualizări
Activitatea Uzinei Dacia de la Mioveni va fi întreruptă parţial în 18-19 iunie şi 2 iulie

Activitatea Uzinei Dacia de la Mioveni va fi întreruptă parţial, în 18 şi 19 iunie, precum şi în 2 iulie, cand majoritatea angajaţilor vor rămane acasă întrucat în zilele menţionate nu se vor produce maşini, în urma scăderii comenzilor şi a acumulării de stocuri. Potrivit reprezentanţilor Sindicatului Automobile Dacia, aproximativ 9.000 dintre cei 13.500 de angajaţi ai Uzinei Dacia de la Mioveni vor rămane acasă, timp de trei zile, mai exact în 18 şi 19 iunie, dar şi în 2 iulie, urmand ca în perioada respectivă să fie plătiţi cu 85 la sută din salariu. Activitatea în unele departamente ale uzinei se va desfăşura şi în zilele respective, dar producţia de maşini se va opri în cele trei zile. Cauzele întreruperii activităţii o reprezintă scăderea comenzilor şi acumularea de stocuri atat pe platforma Mioveni, cat şi în reţeaua comercială, fapt care necesită adaptarea programului de producţie la nivelul comenzilor. Surse din randul angajaţilor spun că este posibil ca perioada de inactivitate de la Dacia să se prelungească la şapte zile, totul depinzand de o hotărare a Guvernului, căruia i s-a cerut o triplare a numărului de autoturisme cuprinse în Programul Rabla. Dacia este cel mai mare exportator autohton.

Microsoft va prezenta o tabletă care va concura iPad

Microsoft a dezvoltat propria tabletă şi va intra în concurenţă directă cu iPad-ul Apple, mutarea marcand un moment istoric pentru grupul american, ale cărui activităţi sunt concentrate pe dezvoltarea de software pentru PC-uri, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Financial Times. Rezultatul iniţiativei Microsoft de a dezvolta o tabletă ar putea fi prezentat luni, la un eveniment la Los Angeles, unde grupul a programat un eveniment media ce a starnit speculaţii privind planurile pentru piaţa tabletelor. Evenimentul va fi folosit pentru a prezenta o tabletă touchscreen ruland următoarea versiune a sistemului de operare Windows, a spus una din surse. Nu este însă clar dacă tableta va fi comercializată sub brandul Microsoft sau sub numele uneia dintre companiile care au construit în mod tradiţional PC-uri. Producătorul de software s-a bazat tradiţional pe alţi producători pentru computerele care rulează Windows, abordare care i-a permis să domine era PC-urilor, întrucat concurenţa dintre producătorii rivali a coborat preţul şi a diversificat gama de produse. Acest tip de abordare nu a funcţionat în privinţa smartaphone-urilor şi tabletelor, unde combinaţia hardware-software a Apple a cucerit piaţa. Microsoft s-a consultat recent cu producătorii asiatici de electronice în privinţa fabricării unei tablete care să fie vandută brandul grupului, potrivit unei surse apropiate situaţiei. Avand în vedere capacitatea de reacţie a lanţurilor de aprovizionare pentru industria din Asia, Microsoft ar putea introduce o tabletă pe piaţă în cateva săptămani, a spus sursa. Brandul Microsoft a mai fost folosit pentru alte produse electronice, player-ul Zune şi consola Xbox, însă vanzarea propriului dispozitiv care rulează Windows reprezintă o schimbare majoră în strategia grupului.

Romania susţine ideea construirii unui nou pod peste Dunăre

Romania susţine ideea construirii unui nou pod peste Dunăre, către oraşul Ruse, Bulgaria, a declarat secretarul de stat din MDRT Marcel Boloş. "Un asemenea proiect ar contribui foarte mult la sporirea mobilităţii populaţiei şi ar ajuta mediul de afaceri. Noi suntem foarte deschişi să avem o strategie comună pentru Dunăre, atat în ce priveşte partea de infrastructură, cat şi partea de port şi industria peştelui", a afirmat el, într-un comunicat. Romania şi Bulgaria vor analiza "posibilităţile de realizare a podului" şi impactul asupra sprijinirii mediului de afaceri, potrivit sursei citate. Boloş s-a întalnit recent la Ruse cu omologul său bulgar, Nikolina Nikolova, la o dezbatere publică pe tema Strategiei Dunării. În Bulgaria va fi construită, în parteneriat cu Turcia şi Qatar, o nouă autostradă, de circa 300 de kilometri, de la Ruse pană la Svilengrad, la graniţa cu Grecia şi Turcia. Un singur pod peste Dunăre face legătura între Romania şi Bulgaria, Giurgiu - Ruse. Cele două state au semnat în anul 2000 un acord pentru realizarea celui de-al doilea pod, Calafat-Vidin, dar proiectul nu a fost finalizat, lucrările de construcţie fiind încă în derulare.

Liderii europeni pregătesc un plan amplu împotriva crizei

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, şi alţi lideri europeni lucrează la un plan amplu pentru zona euro, care ar trebui să calmeze investitorii şi alte mari economii ale lumii că problemele uniunii monetare vor fi remediate rapid, potrivit New York Times. Planul, la care s-a lucrat şi sambătă, include măsuri care să împiedice situaţii de panică în care deponenţii iau cu asalt băncile şi va aborda problema cercului vicios format între datoria guvernamentală şi crizele bancare. în plus, va pune presiune pe state pentru a elimina reglementările şi birocraţia care inhibă concurenţa, împiedică accesul tinerilor pe piaţa muncii şi fac dificilă deschiderea de noi afaceri. Scopul ar fi reducerea vulnerabilităţii zonei euro la crize şi o capacitate mai ridicată de rezolvare a actualelor probleme prin creştere economică.  Este neclar dacă noi angajamente de reformă, care s-ar confrunta cu dificultăţi semnificative, vor calma pieţele financiare. Draghi a declarat că planul va fi prezentat în următoarele zile, înaintea unei reuniuni a liderilor europeni săptămana următoare. Planul prevede ca BCE să devină singura autoritate de reglementare bancară, cu puteri ample, urmand să preia şi atribuţiile Autorităţii Bancare Europene, o instituţie "fără dinţi", scrie New York Times.  Ar urma să fie înfiinţat un program de asigurare a depozitelor care să le completeze pe cele la nivel naţional, astfel încat să fie prevenită o situaţie de retrageri masive a depozitelor din bănci în ţări precum Spania sau Grecia. Draghi va menţine, probabil, insitenţa BCE ca ţările din zona euro să urmeze măsuri de austeritate bugetară, chiar în contextul problemelor economice. Planul ar putea cere însă o abordare diferenţiată a guvernelor în privinţa reducerii deficitului. în locul tăierii fondurilor pentru proiecte de infrastructură şi transport, de exemplu, liderii europeni ar trebui să scadă cheltuielile operaţionale. Băncile centrale şi investitorii s-au pregătit pentru reacţia de luni a pieţei, în urma alegerilor parlamentare de duminică din Grecia, care ar putea determina dacă ţara poate rămane în uniunea monetară.

Grupul ExxonMobil se retrage din Polonia

Grupul petrolifer şi gazeifer american ExxonMobil a hotărat să se retragă din Polonia, unde a explorat zăcăminte de gaze de şist dar nu a găsit cantităţi care să fie exploatate în scopuri comerciale, a anunţat cotidianul Gazeta Wyborcza în ediţia de sambătă, relatează AFP. "Încetarea explorării gazelor de şist înseamnă şi abandonarea altor activităţi de explorare în Polonia", a anunţat Adam Kopysc, un purtător de cuvant al ExxonMobil Exploration and Production, citat de ziar. "Nu am identificat un flux constant şi justificat din punct de vedere comercial de hidrocarburi în cele două situri de forare, langă Krasnystaw, în bazinul Lublin (sud-est), şi langă Siennica, în bazinul Podlasie (est)", a precizat el. Sambătă era imposibil ca aceste informaţii să fie verificate la filiala poloneză a grupului. Polonia dispune de zăcăminte de gaz de şist exploatabile evaluate la 1.920 de miliarde de metri cubi maximum, potrivit unui raport oficial al Institutului Naţional polonez de Geologie (PIG), publicat în martie. Potrivit PIG, aceste zăcăminte ar plasa Polonia pe poziţia a treia între ţările europene bogate în gaz de şist, după Norvegia şi Olanda. Exploatarea acestora i-ar putea asigura o independenţă energetică faţă de Rusia. Polonia consumă aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, dintre care 2/3 îi sunt furnizate de către Rusia. Potrivit Guvernului polonez, exploatarea în scopuri comerciale a acestor zăcăminte ar putea începe începand din 2014.

Resursele FMI vor fi suplimentate

Liderii statelor membre G20 se vor pune de acord la summit-ul din Mexic asupra creşterii resurselor de 430 de miliarde de dolari anunţate de Fondului Monetar Internaţional (FMI) în aprilie şi destinate combaterii crizei, a declarat preşedintele mexican, Felipe Calderon."Estimez că va exista o recapitalizare mai amplă decat preacordul la care s-a ajuns la Washington şi care se va finaliza acum. Nu vreau însă să speculez cu cat mai mult", a declarat Calderon, citat de Bloomberg. Reprezentanţii statelor G20 se vor reuni luni şi marţi în Mexic, întalnirea urmand să fie dominată de criza financiară din Europa. G20 a luat, în prima parte a anului, decizia suplimentării resurselor FMI care pot fi folosite în contextul crizei din zona euro, însă cancelarul german, Angela Merkel, a cerut marilor economii ale lumii să facă mai mult. "Sper să existe un acord important legat de FMI. Va fi pentru prima dată cand Fondul este recapitalizat fără SUA, situaţie care reflectă importanţa statelor emergente", a spus Calderon. Şeful FMI, Christine Lagarde, a declarat în acest an că vrea o majorare a capacităţii de creditare a Fondului la 500 de miliarde de dolari, pentru a preveni noi şocuri ale economiei globale. În aprilie, FMI a primit angajamente pentru 430 de miliarde de dolari, însă state emergente cheie, precum Brazilia sau China, şi-au reţinut contribuţiile pană cand obţin mai multă putere de decizie în cadrul instiuţiei internaţionale.

Fiat şi Peugeot, prinse în ghearele crizei

Fiat va reduce investiţiile în Europa cu 500 de milioane de euro, iar PSA Peugeot Citroen intenţionează să vandă o participaţie de cel puţin 50% la divizia sa de camioane, din cauza evoluţiei negative a pieţei auto europene, transmite Bloomberg. "Reducerea cheltuielilor de capital este de circa jumătate de miliard de euro din ceea ce am planificat anul trecut pentru 2012 în Europa", a declarat directorul general al Fiat Sergio Marchione, într-un interviu la Madrid, la reuniunea anuală organizată de Asociaţia Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA). Fiat urma să facă în acest an investiţii de 7,5 miliarde de euro. Peugeot, al doilea mare producător european de automobile, intenţionează să vandă o participaţie de minim 50% la divizia de camioane Gefco, mai mult decat prevăzuse iniţial, pentru a strange capital, a declarat Patrice Clos, reprezentant al sindicatului FO şi şef al consiliului angajaţilor la Gefco. Piaţa europeană a coborat în primele cinci luni cu 7,7% la 5,44 milioane de maşini, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). în luna mai, declinul de fost de 8,4%. Peugeot, Fiat şi Renault au înregistrat în intervalul ianuarie-mai cel mai amplu declin din acest an în Europa, de cel puţin 15% în intervalul menţionat.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.