Economic

Cum ne poate afecta ieşirea Greciei din zona euro

Ziarul de Vrancea
17 iun 2012 952 vizualizări
Fitch: Ieşirea Greciei din zona euro poate duce la retrageri de depozite la băncile elene din Romania

O eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar putea declanşa în Romania "retrageri semnificative" de depozite de la subsidiarele băncilor elene, precum şi un avans al creditelor neperformante, în cazul unei deprecieri prelungite şi puternice a leului, a declarat un analist Fitch. Chiar dacă în declin, cota de piaţă a băncilor elen în Romania este încă substanţială, iar Banca Naţională a Romaniei (BNR) va susţine, probabil, instituţiile de credit dacă apar dificultăţi privind lichidităţile, în timp ce o injecţie directă de capital din partea statului este incertă. "Fitch consideră că ar exista incertitudini ridicate în privinţa unei injecţii directe de capital din partea statului la subsidiarele elene, avand în vedere dificultăţile politice şi angajamentul pentru consolidare fiscală. Chiar dacă băncile ar primi capital, aceasta ar fi considerată doar o soluţie temporară", a declarat analistul Keranka Dimitrova. BNR are o capacitate mai mare de a asigura lichidităţi în lei, dar şi rezerve valutare considerabile. în plus, Romania are un acord preventiv cu FMI şi UE, notează analistul Fitch. Sistemul bancar romanesc nu pare a fi expus direct la datoria de stat a Greciei, iar băncile sunt bine capitalizate, însă creditele neperformante se află la un nivel ridicat (circa 16% la sfarşitul primului trimestru) şi nu au atins încă punctul maxim. Rezervele pentru credite neperformante sunt la un nivel rezonabil, în timp ce majoritatea grupurilor bancare străine prezente pe piaţă îşi menţin angajamentele în privinţa regiunii, în opinia agenţiei de rating. "Totuşi, intensificarea reticenţei investitorilor (faţă de risc, n.r.) ar putea pune presiune pe leu, care se depreciază din decembrie. O depreciere puternică şi prelungită în continuare a leului faţă de euro ar putea avea impact asupra calităţii activelor, întrucat ponderea împrumuturilor în valută în sold este ridicată", potrivit analistului. Fitch nu exclude posibilitatea unei retrageri "semnificative" de depozite de la subsidiarele elene din Romania în cazul în care Grecia intră în încetare de plăţi şi iese din zona euro, situaţie în care BNR ar putea fi nevoită să intervină dacă fondurile instituţiilor de credit nu sunt suficiente. Pană în prezent, retragerile de depozite din băncile elen din Romania par să fi fost moderate, iar Romania are un sistem de asigurare a depozitelor. Dependenţa de fonduri de la băncile părinte din Grecia este, de asemenea, un motiv de îngrijorare, însă potrivit Fitch finanţările acordate subsidiarelor sunt, în cea mai mare parte, pe termen lung.

Ce spun oamenii de afaceri greci

Renunţarea la moneda euro nu este o soluţie pentru Grecia, şi nici populaţia nici partidele politice nu-şi doresc să se ajungă aici, potrivit unor oameni de afaceri eleni stabiliţi în Romania. "Grecia a aderat la zona euro foarte devreme, în 1981. Pentru Grecia ar fi o mare greşeală să renunţe la un efort de mai mult de 30 de ani în structurile europene. Grecia este membră în această structură comună cu mult înaintea Portugaliei şi Spaniei, care au aderat în 1985. ţări precum Austria, Finlanda sau Suedia au intrat în 1995, cu 14 ani după.(...) Tsipras (liderul Syriza, Alexis Tsipras, n.r.) nu spune că vrea ca Grecia să iasă din euro. Este doar o interpretare a discursului său", a declarat Emmanuel Damanakis, directorul unei companii de publicitate, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de ProTV. El a adăugat că ieşirea din zona euro nu reprezintă o opţiune pentru Grecia şi că potrivit unui sondaj recent 80% din populaţie nu vede statul în afara zonei euro. Şi Mihalis Romanos, directorul unei firme importatoare de legume şi fructe, apreciază că Grecia trebuie să rămană în zona euro. "Eu cred categoric asta. şi UE are nevoie să rămane Grecia în euro, din multe motive", a spus el. Întrebat dacă recomandă Romaniei trecerea la moneda unică, Romanos a afirmat că Romania trebuie să-şi îmbunăţească mult productivitatea. "Romania ar fi trebuit în faza aceasta să adopte o politică mai dinamică privind structurile economice, care trebuie să producă mai bine. (...) Să ridice nivelul, fiindcă există un decalaj. (...) şi aici, ca şi la noi (în Grecia, n.r.) - vrem să luăm, să avem, fără să contribuim şi fără să muncim. Nu se poate asta. E ceva ce numai în zona balcanică găsim", a susţinut el.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.