Economic

Mozaic economic: Patronul agenţiei Icar Tours va fi numit secretar de stat

Ziarul de Vrancea
15 iun 2012 931 vizualizări
Cristian Gheorghe Bărhălescu, proprietarul agenţiei de turism Icar Tours din Constanţa şi preşedinte al ANAT pentru regiunea Sud-Est, va fi numit săptămana viitoare secretar de stat pentru turism în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), au declarat surse din turism.

Cristian Bărhălescu este proprietarul şi directorul Icar Tours şi activează în turism din anii '90. Guvernul a hotărat la finele lunii mai că activitatea de turism din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului va fi din nou coordonată de către un secretar de stat. La începutul lunii mai, primarul Constanţei, Radu Mazăre, declara că a discutat cu secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, care ar fi delegat de premier să se ocupe de secretarii de stat, şi cu ministrul Turismului, Eduard Hellvig (PNL), despre propunerea sa privind numirea preşedintelui ANAT, Corina Martin, în funcţia de secretar de stat la MDRT, precizand că va dezbate "problema" şi cu premierul Victor Ponta. Hellvig a declarat atunci că MDRT nu are post de secretar de stat pe turism şi că nu este responsabilitatea sa să-l mulţumească pe Radu Mazăre.


Credit Agricole preia Emporiki Bank Romania

Grupul francez Credit Agricole va prelua Emporiki Bank Romania de la divizia Emporiki Bank Grecia, pe care o deţine integral, iar după finalizarea tranzacţiei subsidiara romanească va adopta numele Credit Agricole. Preluarea care trebuie aprobată de Banca Naţională a Romaniei este "ultima etapă a unui proces început în 2009, în scopul consolidării legăturilor dintre Credit Agricole şi subsidiarele grupului Emporiki", se arată într-un comunicat al Emporiki Bank Romania. Emporiki Romania beneficiază deja de acces la finanţare directă din partea grupului francez, se arată în comunicat. Acordul pentru preluarea subsidiarei din Romania face parte dintr-un transfer mai amplu, al tuturor subsidiarelor Emporiki Bank din Balcani, către grupul Credit Agricole. Decizia vine în contextul incertitudinilor privind situaţia din Grecia după alegeruile de duminică, dar şi la scurt timp după un articol al cotidianului Wall Street Journal, care anunţa, pe surse, că grupul francez ar putea renunţa la Emporiki, lăsand instituţia de credit să se prăbuşească, dacă Grecia iese din zona euro. Credit Agricole a preluat Emporiki Bank în 2006. Emporiki este cea mai mare bancă cu capital străin din Grecia. Transferul vizează subsidiarele din Romania, Bulgaria şi Albania, potrivit cotidianului elen Kathimerini. Emporiki Bank Romania a avut anul trecut pierderi de 5,1 milioane euro, cu 62% mai mici decat cele din 2010, rezultatele negative din ultimii doi ani fiind determinate de nivelul ridicat al provizioanelor. Emporiki Bank funcţionează pe piaţa bancară din Romania din 1996.

Investiţiile străine directe, în picaj

Investiţiile străine directe au totalizat în primele patru luni 446 milioane euro, în scădere faţă de valoarea de 490 milioane euro din aceeaşi perioadă a anului trecut. Conform datelor publicate de BNR, participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 413 milioane euro, iar creditele intra-grup au totalizat 33 milioane euro. Investiţiile străine directe au finanţat 36,3% din deficitul contului curent în primele patru luni. Anul trecut, investiţiile străine directe au scăzut cu 13,6% faţă de nivelul din 2010, la 1,917 miliarde euro, ajungand astfel la minimul ultimilor nouă ani.

Carrefour vinde operaţiunile din Grecia

Grupul francez Carrefour a anunţat că vinde participaţia pe care o deţine la divizia din Grecia grupului Marinopoulos, partenerul Carrefour pe piaţa locală, şi va înregistra un cost excepţional de 220 de milioane de euro în urma tranzacţiei. Carrefour şi Marinopoulos controlează, cu participaţii egale, compania mixtă care operează magazine Carrefour în Grecia şi Cipru. În urma acordului, Marinopoulos va deveni francizorul exclusiv al Carrefour în Grecia Cipru, Bulgaria, Albania şi alte ţări din Balcani, potrivit MarketWatch. Anunţul Carrefour vine la numai o zi după ce grupul a informat că are planuri pentru preluarea unor supermarketuri în Argentina. Costul de 220 de milioane de euro pentru Carrefour va fi înregistrat în rezultatele financiare ale grupului francez ca pierdere. Grecia va organiza alegeri parlamentare anticipate la sfarşitul acestei săptămani, după ce partidele politice au eşuat să formeze un guvern în urmă cu o lună. Rezultatul votului ar putea avea efecte dramatice asupra crizei financiare şi politice a ţării. Grecia ar putea chiar părăsi zona euro, dacă formaţiunile politice care vor caştiga alegerile nu respectă angajamentele de asuteritate asumate pentru ajutorul financiar extern. Tranzacţia Carrefour - Marinopoulos va fi finalizată în cateva zile.

Cel mai bogat om din lume salvează imaginea Argentinei

Familia miliardarului mexican Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, cu o avere de 69 miliarde dolari, a cumpărat 8,4% din acţiunile companiei petroliere YPF din Argentina, naţionalizată în acest an prin preluarea de către stat a unei participaţii de 51% de la grupul spaniol Repsol. Achiziţia a fost anunţată printr-un document depus la bursa din SUA. Guvernul argentinian a căutat în ultima perioadă parteneri importanţi care să se implice la YPF, pentru a arăta că naţionalizarea nu alungă investitorii, potrivit Financial Times. Nu este clar încă dacă familia lui Slim a cumpărat acţiunile pe piaţa liberă sau dacă acestea au aparţinut anterior familiei Eskenazi, fostă parteneră a Repsol în YPF. Noul director general al YPF, Miguel Galuccio, a declarat că decizia lui Slim de a investi este un semn pentru piaţa internaţională că YPF este o companie solidă, cu un bun potenţial de creştere. Familia Eskenazi a pierdut o participaţie de 25,46% după ce a intrat în încetare de plăţi pentru împrumuturile folosite la achiziţia acţiunilor. După ce statul a preluat 51% din YPF, Repsol a rămas cu 6,43%, însă şi-a majorat participaţia la 12%, după ce a prelua acţiuni depuse de Eskenazi ca garanţii pentru împrumuturi primite de la grupul spaniol. Mai multe bănci care au acordat finanţări familiei Eskenazi au preluat, de asemenea, acţiuni depuse ca garanţie.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.