Economic

Negriţoiu: Şi în afara UE tot cu UE te baţi la export

Ziarul de Vrancea
15 iun 2012 757 vizualizări
“Nu poţi să te specializezi pe exporturi în afara UE dacă nu eşti bun în UE. Ce poţi să faci pentru restul lumii care nu merge în UE”, se întreabă retoric Mişu Negriţoiu, şeful ING Romania

Accesarea cat mai multor pieţe din afara UE ca unică soluţie de a revigora economia romanească reprezintă o pistă falsă, întrucat şi pe aceste pieţe tot cu jucătorii din UE ar concura firmele locale, iar "nostalgicii" au uitat că înainte de '89 se exporta la comandă politică, susţine Mişu Negriţoiu. "Problema Romaniei este de poziţionare în raport cu UE mai degrabă decat în afara pieţei comune (...) Nu cred că ne putem crea specializarea de a intra pe piaţa din Rusia. Rusia cumpără tot de la mari producători competitivi. Nu poţi să te specializezi pe exporturi în afara UE dacă nu eşti bun în UE. Ce poţi să faci pentru restul lumii care nu merge în UE?", a spus directorul general al ING Bank Romania, Mişu Negriţoiu, comentand opiniile unor oameni de afaceri care vedeau ca singură soluţie pentru economia romanească orientarea exporturilor către pieţele non-UE. De asemenea, Negriţoiu s-a întrebat ce-ar putea Romania să exporte în orient, piaţă importantă inclusiv pentru state ca Germania. "Ce vrei să vinzi în Orient? Toţi şeicii îşi cumpără cele mai bune produse. De la Mercedes...", a continuat directorul ING. El crede că problema firmelor romaneşti este competitivitatea şi susţine că un produs competitiv în UE ar putea foarte bine să fie vandut şi pe alte pieţe, acceptand însă că există şi probleme de marketing, de distribuţie şi vanzare a mărfurilor romaneşti. "Nu cred că pieţele externe sunt mai puţin pretenţioase. Sunt pieţe cu capacitate de absorbţie mai mare, dar nu sunt mai puţini pretenţioşi (...) Nici în China nu mai vinzi orice. (...) ştiu negustori romani de mobilă care au mers în Dubai şi n-au avut nicio şansă. în afara UE te baţi cu UE. Dacă nu eşti competitiv în UE, atunci nu poţi să vinzi în alte părţi", spune Negriţoiu. Şeful ING şi-a argumentat opinia şi prin faptul că Romania are doar puţine produse finite competitive pe care le exportă cu succes, dand ca exemplu Logan, care se vinde şi pe piaţa din UE şi în afara ei. "Dacă ai un produs finit pe care vrei să-l vinzi în afara UE, atunci poţi să-l vinzi şi în UE. Dar Romania exportă foarte mult componente, nu produse finite", a completat Negriţoiu. Directorul ING înţelege că există "nostalgici" care invocă exporturile Romaniei din perioada comunistă, dar le aminteşte că atunci nu erau raporturi comerciale de piaţă ci pe comandă politică. De altfel, Negriţoiu a povestit că el însuşi a condus o delegaţie în Rusia pentru a vinde un milion de perechi de încălţăminte înainte de '89. La prezentarea organizată de Romania, reprezentantul fiecărei republici trebuia să-şi aleagă un număr de modele şi un volum de produse. "Există nostalgici .... Această economie nu a fost competitivă cand vindea în fosta URSS, atunci lucra la comandă. (...) şi înainte noi vindeam Dacia în ţările socialiste, dar cate nu se întorceau din Ungaria", a spus Negriţoiu razand.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.