Economic

Mozaic economic:Un motor produs în Romania, premiat la nivel internaţional

Ziarul de Vrancea
14 iun 2012 974 vizualizări
Motorul EcoBoost de un litru al companiei americane Ford, produs la Craiova şi Koln, a fost desemnat "Motorul Internaţional al Anului" pentru 2012 de către revista Engine Technology International, în urma voturilor a 76 de jurnalişti din 35 de ţări

Anul trecut, cel mai bun motor a fost desemnat Fiat Twin Air. De asemenea, EcoBoost 1.0 a obţinut alte două premii, la categoriile "Cel mai bun motor nou" şi "Sub 1 litru". Motorul cu trei cilindri, suficient de mic încat să încapă pe o coală A4, a fost proiectat la centrele Ford din Dunton, Marea Britanie, şi Merkenich, Germania. Populsorul a fost introdus în acest an pe modelele Focus în Europa şi va fi oferit în continuare la modelele C-MAX şi B-MAX pe parcursul acestui an. În prima lună completă de vanzări, peste 4.700 de clienţi au comandat un Focus 1.0 EcoBoost, reprezentand aproape un sfert din comenzile pentru modelul Focus pe cele 19 pieţe tradiţionale din Europa ale Ford. Divizia din Europa Ford vrea să-şi tripleze producţia anuală de autovehicule echipate cu motoare EcoBoost pe benzină la aproximativ 480.000 pană în 2015, de la 141.000 anul trecut. Compania estimează că peste 300.000 din aceste autovehicule vor fi echipate cu motorul de un litru. Ford Romania a început în mai producţia motorului EcoBoost la Craiova, urmand ca, în perioada 2012 - 2015 să fie produse 800.000 de astfel de propulsoare la fabricile din Romania şi din Germania. Ford EcoBoost a obţinut trei din cele 12 premii acordate de Engine Technology International.  Ceilalţi caştigători sunt Ferrari, pentru al doilea an consecutiv la categoriile "Motorul cu cele mai bune performanţe" şi "Peste 4 litri", precum şi constructorii germani BMW, cu patru premii, "3-4 litri", "2.5-3 litri", "1.8-2 litri" şi "1.4-1.8 litri", respectiv Volkswagen/Audi, "2-2.5 litri" şi "1-1.4 litri". Premiul de cel mai curat motor a fost caştigat de General Motors, cu 1.4 litri range extender, disponibil pe Chevrolet Volt şi Opel Ampera. Revista Engine Technology International este publicată de patru ori pe an de compania britanică UKIP şi ajunge la peste 12.500 de ingineri din sectorul auto.

Finanţele se împrumută la dobanzi în urcare

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vandut joi obligaţiuni cu maturitatea la doi ani în valoare de 465,9 milioane de lei, sub valoarea indicativă, la un randament mediu de 5,82%, în urcare faţă de cel plătit îla începutul lunii pentru titluri cu aceeaşi scadenţă, de 5,73%. Ofertele băncilor au însumat 1,25 miliarde lei, iar valoarea programată a fost de 600 milioane de lei. Prin licitaţia de ieri, Trezoreria a redeschis o emisiune lansată în martie, cu scadenţa în aprilie 2014. Randamentele pentru această scadenţă au înregistrat a treia creştere consecutivă, de la minimul de 5,50% înregistrat în aprilie. Ministerul a vandut şi la începutul lunii astfel de titluri, plătind un randament de 5,73%. Unii dealeri se aşteptau ca administratorii datoriei publice să accepte o creştere modică a costului de finanţare la o emisune de dimensiuni mai reduse. Administratorii datoriei publice vor să împrumute în luna iunie 3,5 miliarde lei prin vanzare de titluri de stat pe piaţa internă, valoare apropiată de suma împrumutată în luna mai, de 3,54 miliarde lei. La următoarea licitaţie, programată pentru luni, Trezoreria va scoate la vanzare certificate la un an, de 800 milioane lei. Finanţele au împrumutat de la începutul anului 35,86 miliarde lei pe piaţa locală. La această sumă se adaugă 2,25 miliarde dolari, finanţare atrasă prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA. Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului pană în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politică monetară de către BNR. Acest trend s-a oprit însă în luna mai, cand BNR a decis să întrerupă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Grupul Nokia va desfiinţa pană la 10.000 de locuri de muncă

Nokia intenţionează să desfiinţeze pană la 10.000 de locuri de muncă şi să închidă noi unităţi, parte a unui proces de restructurare prin care producătorul finalandez de telefoane mobile vrea să oprească avansul pierderilor şi să inverseze un declin al vanzărilor de smartphone-uri. Programul de restructurare prevede închiderea unor unităţi din Finlanda, Germania şi Canada, precum şi plecarea mai multor directori. Numărul posturilor care vor fi desfiinţate reprezintă aproape o cincime din total, excluzand o companie mixtă deţinută în parteneriat cu Siemens, potrivit Bloomberg. Noile reduceri de posturi, prin care Nokia vrea diminuarea costurilor cu 1,6 miliarde de euro pană în 2013, se adaugă desfiinţării a aproape 14.000 de locuri de muncă anul trecut, scrie Wall Street Journal. Directorul genral al Nokia, Stephen Elop, care a preluat postul în 2010, reorganizează grupul după ce a pierdut cotă de piaţă în ultimii ani în faţa Apple şi Samsung. Nokia a anunţat, joi, de asemenea, că se aşteaptă ca pierderile din trimestrul al doilea să fie mai mari de 3% din venituri în primul trimestru. Anterior, grupul anticipa că marja se va situa la un nivel similar sau mai redus faţă de primul trimestru. Acţiunile Nokia au scăzut cu 6% după anunţ. Într-un anunţ separat, Nokia a informat că a vandut divizia de telefoane de lux Vertu fondului de investiţii EQT pentru o sumă nedezvăluită şi că va analiza renunţarea la alte active neesenţiale. Parte a programului de restructurare, Nokia a anunţat în septembrie anul trecut închiderea fabricii din Romania şi concedierea a 2.200 de angajaţi. Grupul finlandez începuse producţia la Jucu, Cluj, în februarie 2008, investiţia în fabrică ridicandu-se la 60 milioane euro.

Microsoft negociază achiziţia unei reţele de socializare

Grupul Microsoft negociază achiziţia Yammer, o reţea de socializare destinată companiilor, la un preţ care ar putea trece de un miliard de dolari, au declarat două surse apropiate situaţiei, pentru Bloomberg. O înţelegere ar putea fi anunţată chiar vineri, a spus una dintre surse. Achiziţia Yammer ar permite Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, să îmbunătăţească gama de produse oferite companiilor. O preluare a Yammer ar poziţiona Microsoft mai bine în concurenţa cu Salesforce.com, care a cumpărat o companie similară în această lună, precum şi cu Oracle, care a achiziţionat recent două companii ce analizează date de pe reţelele de socializare. Reţeaua Yammer, înfiinţată în 2008, este folosită de peste 200.000 de companii, printre care Ford şi eBay. Yammer oferă companiilor instrumente pentru utilizarea internă similare celor disponibile pe Facebook. Compania a fost fondată de fostul director financiar al PayPal David Sacks.

Contrabanda cu ţigarete se menţine la circa 13%

Contrabanda cu ţigarete se menţine relativ constantă în primele cinci luni ale anului, ajungand în luna mai la 13,3%, faţă de 13,4% în martie şi 13% în ianuarie, potrivit celui mai recent studiu al companiei Novel Research. Apar însă modificări semnificative în ceea ce priveşte provenienţa produselor de contrabandă şi structura pieţei negre la nivel regional. Serbia este acum principala sursă pentru comerţul ilicit cu ţigarete, ajungand la o pondere de 29,1% din totalul produselor traficate ilegal, în creştere cu 8,3 puncte procentuale comparativ cu luna martie. De menţionat că, potrivit timbrului aplicat pe pachet, ponderea produselor provenite din Moldova este în continuă scădere. Din punct de vedere regional, se înregistrează creşteri semnificative în Sud-Vest (6 puncte procentuale, pană la 14 %) şi Nord-Est (6,1 puncte procentuale, pană la 28,3%. Nivelul cel mai ridicat al comertului ilicit rămane în Vest unde, în mai, se înregistrează o creştere de 4,7 puncte procentuale pană la 35,7%. în acelaşi timp, a scăzut faţă de luna martie contrabanda în Bucureşti (-5,7 puncte procentuale, pană la 8,1%), Nord Vest (-5,7 puncte procentuale, pană la 15,1%) şi Sud Est (-6,5 puncte procentuale, pană la 3,8%).

Licitaţia pentru licenţele de telefonie, în septembrie

Licitaţia pentru licenţele de telefonie mobilă, care vor permite introducerea serviciilor 4G, ar putea avea loc în prima parte a lunii septembrie, potrivit ANCOM, iar rezultatele finale vor fi anunţate în octombrie, potrivit ANCOM. Autoritatea de reglementare în telecom (ANCOM) a convocat, pentru 22 iunie, o reuniune a consiliului consultativ pentru a finaliza consultarea publică pe marginea documentaţiei pentru această licitaţie. "În urma şedinţei Consiliului Consultativ vor fi finalizate şi trimise spre publicare în Monitorul Oficial al Romaniei deciziile ANCOM privind procedura de licitaţie şi tarifele de utilizare a spectrului, pentru ca publicarea anunţului de participare la licitaţie şi a caietului de sarcini să aibă loc cel mai tarziu în data de 2 iulie", se arată într-un comunicat al ANCOM. Începand cu această dată, cei interesaţi să obţină drepturi de utilizare a frecvenţelor scoase la licitaţie vor avea şase săptămani la dispoziţie pentru a cumpăra caietul de sarcini şi a-şi depune candidaturile. Comisia de licitaţie va analiza documentele de calificare depuse şi va anunţa în termen de o săptămană ce candidaţi se califică în etapa următoare. În patru săptămani de la data depunerii candidaturilor va începe licitaţia propriu-zisă.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.