Economic

Ministrul de Finanţe sare în apărarea leului: Georgescu: Moneda euro nu va ajunge

Ziarul de Vrancea
6 iun 2012 950 vizualizări
De la începutul anului, cursul indică o depreciere a leului de 3,39% raportat la nivelul maxim istoric şi 3,35% faţă de cotaţia de marţi

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, apreciază că euro nu va ajunge "în niciun caz", anul acesta, la un curs de schimb de 5 lei, ţinand cont că moneda naţională s-a depreciat mai puţin decat alte monede din regiune, iar fundamentele macro-economice ale ţării sunt sănătoase. El a afirmat, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, are dreptate să spună că prognozele privind un euro la 5 lei sunt eronate. "Are dreptate guvernatorul Mugur Isărescu. Au fost cateva evoluţii în sensul deprecierii, care sunt specifice întregii zone centrale şi a zonei Europei de Est, care vin îndeoesbi din influenţa unor factori externi. Economia romanească este stabilă, predictibilă, ştim cum va evolua la principalii paramateri - creştere economică, deficit bugetar, deficit de cont curent, rata inflaţiei, dar anumite evoluţii, din Grecia îndeosebi, au îngrijorat unii investitori care au avut diferite plasamente în această zonă. Ei au luat decizia să-şi mute investiţiile în altă zonă, însă lucrurile sunt sub control", a spus Georgescu. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat public că prognozele care indică un curs 5 lei/euro dacă se întamplă "ceva în Grecia" sunt eronate, sugerand că banca centrală nu va permite un astfel de nivel din cauză că dolarul s-a întărit foarte mult în raport cu euro, şi ar afecta puternic economia. Banca Naţională a Romaniei (BNR) a publicat marţi pentru euro un curs de 4,4646 unităţi, în uşoară scădere faţă de vineri.  Referinţa leului faţă de euro a depăşit record după record în luna mai, cel mai înalt nivel fiind stabilit la 24 mai, de 4,4662 lei/euro. Deprecierea cu 1,57% în luna mai a fost cauzată iniţial de schimbarea Guvernului, la care s-au adăugat temerile privind soliditatea zonei euro. De la începutul anului, cursul indică o depreciere a leului de 3,39% raportat la nivelul maxim istoric şi 3,35% faţă de cotaţia de marţi. Totodată, referinţa pentru dolar a coborat luni cu 3,13 bani, la 3,5918 lei/dolar, după ce la finalul săptămanii trecute moneda americană s-a plasat la un nivel record faţă de leu. În şedinţa de vineri, BNR a anunţat pentru dolar de 3,6231 unităţi, reprezentand recordul istoric. Cursul pentru dolar a atins vineri al treilea maxim consecutiv, ca urmare a deprecierii semnificative a monedei unice în faţa dolarului pe pieţele internaţionale, în contextul temerilor privind sectorul bancar spaniol şi îngrijorărior că Grecia va părăsi zona euro.


Dacia a primit deja 200 comenzi pentru Lodgy


Maşina poate fi achiziţionată pe piaţa romanească la preţuri începand de la 9.500 de euro, TVA inclus

Dacia a lansat modelul de familie Lodgy în Romania, unde a primit deja 200 de comenzi, din cele 8.000 de cereri la nivel mondial, maşina urmand să fie prezentă, de joi, în showroom-uri. "Pană acum, peste tot în lume au fost lansate 8.000 de comenzi din partea clienţilor noştri. Pană în prezent avem 200 de comenzi din partea clienţilor romani, care nu au văzut maşina, ceea ce pentru noi reprezintă un vot de încredere", a declarat într-o conferinţă de presă, Thomas Dubruel, directorul comercial Dacia. Modelul Lodgy vizează un nou segment de clienţi, respectiv al familiilor, şi este primul model Dacia produs în afara Romaniei. Maşina poate fi achiziţionată pe piaţa romanească la preţuri începand de la 9.500 de euro, TVA inclus. Dacia va derula în perioada 7-10 iunie o campanie de lansare a noului model. "Cu Dacia Lodgy concretizăm dimensiunea internaţională a mărcii Dacia. Modelul este fabricat în Maroc, însă are genele mărcii Dacia", a spus, la randul său, Jerome Olive, directorul general al Dacia şi al Grup Renault în Romania. Reprezentanţii Dacia nu au oferit cifre privind nivelul estimat al vanzărilor pentru noul model, dar au precizat că grupul are ambiţii foarte mari pe piaţa vest-europeană, iar pentru cea locală vizează poziţia de lider de segment. Modelul a fost prezentat în martie, la Salonul Auto de la Geneva, şi poate fi comandat de circa 30 de zile de către clienţii din Romania. Gama cuprinde trei nivele de echipare - Acces, Ambiance şi Laureate - şi patru motorizări: două propulsoare pe benzină şi două motoare diesel. Afacerile Automobile Dacia au crescut cu 15,5% anul trecut, de la 11,4 miliarde lei pană la 13,17 miliarde lei, dar profitul net a înregistrat un regres de 8%, de la 300 milioane lei la 275,1 milioane lei. În Romania, constructorul a comercializat în 2011 un număr de 30.734 de unităţi, aproape 50% din vanzări fiind realizate prin intermediul programului de reînnoire a parcului auto naţional. Pe plan internaţional, livrările au atins în 2011 nivelul de 297.144 de unităţi, principalele pieţe de export fiind Franţa şi Germania. Portofoliul companiei mai include autovehicule în variantele Logan, Logan MCV, Logan VAN, Logan Pick-up, Dacia Sandero şi Dacia Duster, precum şi piese de schimb sau de prim montaj. Monovolumul Lodgy, lansat în martie, este primul model produs în afara Romaniei.

Guvernul interzice contractele de servicii juridice şi taie protocolul

Guvernul a interzis instituţiilor publice, regiilor autonome şi companiilor naţionale să mai contracteze servicii de consultanţă şi asistenţă juridică dacă dispun deja de personal propriu de specialitate şi va obliga conducerea acestora să diminueze cu 30% cheltuielile de personal şi deplasări. Aceeaşi interdicţie va fi valabilă şi în cazul contractelor autorităţilor locale pentru servicii de audit public intern prestate de către persoane fizice. Decizia a fost luată prin ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri. Miniştrii, miniştrii delegaţi, secretarul general al Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat, personalul încadrat în funcţii asimilate acestora, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali, precum şi înalţii funcţionari publici, pe perioada deplasărilor în străinătate, vor putea fi însoţiţi de cel mult două persoane. În cazul deplasărilor în străinătate, delegaţiile ministerelor, Secretariatului General al Guvernului, instituţiilor publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor, instituţiilor şi autorităţilor publice ale administraţiei publice locale, pot fi alcătuite tot din maximum două persoane. Acelaşi document mai interzice instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, să efectueze cheltuieli pentru achiziţionarea şi/sau elaborarea studiilor de prefezabilitate, a studiilor de fezabilitate şi a altor studii aferente obiectivelor de investiţii, dacă în ultimii 5 ani bugetari au fost întocmite şi înregistrate în contabilitate studii avand acelaşi obiect (caz în care studiile existente vor fi actualizate) sau dacă obiectivul de investiţii publice nu va putea fi inclus în programul de investiţii publice în anul bugetar următor. Şi în acest caz sunt exceptate studiile întocmite în vederea accesării de fonduri externe nerambursabile. Din fonduri publice pot fi achiziţionate tipărituri şi alte bunuri pentru acţiunile de reprezentare şi protocol, precum şi pentru zile festive şi onomastice numai pentru cele organizate la nivelul preşedintelui Romaniei, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor, primului-ministru, preşedintelui Curţii Constituţionale, preşedintelui înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintelui Curţii de Conturi, miniştrilor şi celorlalţi conducători ai instituţiilor şi autorităţilor publice centrale şi locale cu rol de ordonator principal de credite. În schimb, companiile naţionale şi regiile autonome care au înregistrat pierderi în anul precedent nu pot achiziţiona tipărituri şi alte bunuri pentru zile festive şi onomastice, exceptate fiind acţiunile de reprezentare şi protocol aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Nokia a lansat trei mobile cu touchscreen care imită smartphone-urile

Nokia a lansat trei telefoane cu touchscreen în gama "Asha", cu preţuri de la 63 de euro, revigorand linia de produse mai ieftine pentru a se adresa cererii de funcţii caracteristice smartphone-urilor din partea clienţilor care nu sunt dispuşi să investească într-un mobil premium. Asha 305 este disponibil începand de luna aceasta şi are un preţ de referinţă de 63 de euro, fiind cel mai ieftin telefon cu touchscreen fără tastatură, a declarat pentru Bloomberg vicepreşedintele Nokia Juha-Pekka Sipponen. Asha 306, cu un preţ de 68 de euro, şi Asha 311, 92 de euro, au o interfaţă touchscreen mai rapidă decat modelul mai ieftin şi un procesor de 1 GHz, urmand să apară pe piaţă în luna iulie. Nokia a lansat în octombrie gama Asha, descrise ca fiind la limita dintre telefon clasic şi smartphone. Toate modelele sunt echipate cu Nokia Browser, pentru a permite utilizatorilor să navigheze fără probleme pe internet. Grupul finlandez, care a fost detronat în 2011 din poziţia de lider al pieţei mondiale a telefoanelor mobile după 14 ani de dominaţie, încearcă să revigoreze afacerile pe segmentul telefoanelor ieftine, unde vanzările au scăzut cu 16% în primul trimestru după ce mulţi clienţi s-au orientat către cele mai ieftine smartphone-uri cu sistem de operare Google Android. Nokia a adoptat anul trecut Microsoft Windows Phone ca principală platformă software pentru smartphone-uri, dar cel mai ietin model rezultat din această alianţă este Lumia 610, cu un preţ de referinţă de 189 euro. Noile modele Asha cu touchscreen oferă utilizatorului o mai bună compatibilitate cu anumite servicii, precum cele de hărţi şi aplicaţiile pentru telefoane mobile, a adăugat Sippoen. Cele trei telefoane vin cu 40 de jocuri gratuite produse de Electronic Arts, iar modelul 311 include o versiune a Angry Birds, unul dintre cele mai populare jocuri pentru smartphone-uri, produs de Rovio Entertainment.

The Economist despre romani:"Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă"

Romanii par să fi uitat proverbul "Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă" în timpul regimului comunist, iar acum le este greu să acceseze fondurile de la Uniunea Europeană, lucru care implică depunerea unui efort, comentează The Economist, în ediţia electronică. "Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă" este un vechi proverb romanesc ce sugerează că orice lucru obţinut de cineva în viaţă trebuie să vină cu un efort, scrie publicaţia economică. Majoritatea romanilor par să fi uitat acest proverb în timpul regimului comunist, care le oferea cetăţenilor o locuinţă şi un loc de muncă indiferent de eforturile lor. Acum le este greu să acceseze fondurile de la Uniunea Europeană, lucru care implică depunerea unui efort. A doua cea mai săracă ţară din UE, Romania continuă să eşueze în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, fiind statul cu cea mai redusă rată de absorbţie din UE (7,4 procente). Romanii au însă nevoie urgentă de aceste fonduri, pentru că, la cinci ani de la aderarea la UE, încă mai sunt sate fără electricitate sau apă curentă, iar infrastructura este departe de standardele europene, cu numai 300 de kilometri de autostrăzi şi zeci de drumuri stricate, construite în timpul regimului Ceauşescu. Rata scăzută de absorbţie a fondurilor europene a devenit o problemă obsesivă pentru Guvernul de la Bucureşti, care a afirmat în mod repetat că banii de la UE reprezintă principala prioritate a ţării anul acesta. Dar potrivit analiştilor, principalele motive pentru eşecul Romaniei de a absorbi fonduri UE sunt corupţia, lipsa de motivare şi informare, capacitatea administrativă neadecvată şi lacunele majore în înţelegerea modului de funcţionare a instituţiilor europene, notează The Economist.

Bulgaria limitează sistemul all-inclusive doar la 4 şi 5 stele

Agenţia pentru Siguranţa Alimentară din Bulgaria a propus ca ofertele turistice all-inclusive să fie disponibile doar la hotelurile de 4 şi 5 stele, din cauza calităţii slabe a alimentelor incluse în pachetele turistice şi a altor nereguli descoperite la restaurante, relatează Novinite. "Hotelurile de trei stele sau mai puţine ar trebui să aibă capacitatea să hrănească clienţii în conformitate cu capacitatea de cazare", a declarat directorul general al agenţiei, Iordan Voinov, precizand că propunerea agenţiei este în concordanţă cu noi reglementări susţinute de Ministerul Economiei, Energiei şi Turismului. El a explicat că dacă un hotel poate caza 100 de persoane, restaurantul ar trebui să aibă capacitatea să servească 60 de persoane simultan. Voinov a arătat că angajaţii agenţiei au descoperit hoteluri cu 1.000 de paturi, dar care au restaurante în care pot fi servite numai 30 de persoane. "Este absolut intolerabil", a spus oficialul. În vara anului 2011, peste 300 de hoteluri din Bulgaria au fost amendate pentru calitatea slabă a alimentelor servite în pachetele all-inclusive.

Caştigul salarial a crescut în aprilie cu 10 lei

Caştigul salarial mediu net a crescut în aprilie, faţă de luna anterioară, cu 0,6%, sau 10 lei, la 1.553 lei, cea mai mare valoare consemnandu-se în continuare în intermedieri financiare - 4.295 lei, iar cea mai redusă în hoteluri şi restaurante - 853 lei. "În majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul caştigului salarial mediu net a fost mai mare decat în martie 2012 ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime trimestriale şi cu ocazia sărbătorilor de Paste), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), de negocierile salariale, realizările de producţie ori încasările mai mari (funcţie de contracte)", se arată într-un comunicat al INS. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (27,6%), respectiv fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de editare, industria metalurgică (între 15% şi 18,5%). Scăderile caştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna martie a primelor ocazionale, sumelor din profitul net şi alte fonduri, precum şi de nerealizările de producţii ori încasărilor mai mici. Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (31,8%) şi fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (21,4%).

Facebook scade din nou pe bursă

Facebook şi-a continuat declinul marţi la bursa de la New York, după ce un sondaj Reuters/Ipsos a arătat că interesul utilizatorilor pentru reţeaua de socializare este în scădere, iar spoturile publicitare şi comentariile de pe site influenţează numai una din cinci persoane, transmite Bloomberg. Acţiunile companiei au închis în scădere cu 3,8%, la 25,87 dolari, cu aproape o treime mai jos faţă de preţul de 38 de dolari de la debutul pe piaţa Nasdaq din 18 mai. O treime dintre utilizatorii Facebook petrec mai puţin timp pe site faţă de acum şase luni, iar numai 20% utilizează mai des reţeaua de socializare, potrivit sondajului. Totodată, doar un respondent din cinci a cumpărat un produs în urma comentariilor sau spoturilor publicitate văzute pe Facebook, relevă studiul. Rezultatele studiului vor antrena temerile investitorilor privind perspectivele de creştere a veniturilor şi profitului Facebook. Sondajul a fost efectuat în perioada 31 mai - 4 iunie, cu 1.032 respondenţi din Statele Unite. Facebook a precizat în luna mai că nu reuşeşte să monetizeze eficient creşetrea numărului de utilizatori prin vanzarea de advertising, deoarece tot mai multe persoane accesează site-ul de pe smartphone-uri, segment dificil de abordat, pe care companai nu are încă o strategie clară.În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.