Economic

Contribuabilii pot fi înregistraţi fiscal din oficiu

Mihai Boicu
29 mai 2012 954 vizualizări
Neînregistrarea fiscală atrage după ea înregistrarea din oficiu şi aplicarea de amenzi

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a stabilit procedura de înregistrare fiscală din oficiu sau la cererea altei autorităţi care administrează creanţe fiscale ale contribuabililor care nu şi-au îndeplinit obligaţia de înregistrare fiscală. Această procedură se aplică persoanelor care sunt subiecte ale unor raporturi juridice fiscale şi nu persoanelor fizice care deţin cod numeric personal şi sunt supuse impozitului pe venit. „Organul fiscal competent efectuează înregistrarea fiscală din oficiu pe baza constatărilor proprii sau la cererea altei autorităţi care administrează creanţe fiscale. În cazul în care înregistrarea fiscală din oficiu are la bază constatări proprii ale organelor de administrare fiscală sau solicitări ale altor organe care administrează creanţe fiscale, organul fiscal competent transmite contribuabililor în cauză notificări privind înregistrarea fiscală din oficiu care se comunică acestora potrivit art. 44 din Codul de Procedură Fiscală”, se precizează într-un comunicat de presă al Direcţiei de Finanţe. Nu se emit notificări în cazul în care înregistrarea fiscală din oficiu se face pe baza constatărilor organelor de inspecţie fiscală sau a hotărarilor judecătoreşti definitive şi irevocabile transmise de instanţele judecătoreşti, prin care se dispune înscrierea unor fapte în cazierul fiscal al persoanelor fizice nerezidente, neînregistrate fiscal în Romania. Procedura de înregistrare din oficiu se sistează dacă în termenul prevăzut în notificare contribuabilii depun la organul fiscal competent declaraţia de înregistrare fiscală. O altă situaţie este aceea cand contribuabilii depun documente din care rezultă că nu au obligaţia de a solicita înregistrarea fiscală. Data înregistrării din oficiu este data comunicării deciziei privind înregistrarea fiscală din oficiu, iar în termen de două zile se întocmeşte certificatul de înregistrare fiscală care se comunică contribuabilului în cauză. Odată cu înregistrarea contribuabilului se aplică şi sancţiunile pentru nedepunerea la termenele legale a declaraţiei de înregistrare fiscală. Pentru persoanele fizice, amenda este de la 500 lei la 1.000 lei, iar pentru juridice de la 1.000 la 5.000 lei. (Mihai BOICU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.