Economic

Un director Petrom face declaraţii halucinante

Ziarul de Vrancea
29 mai 2012 793 vizualizări
Directorul de afaceri publice spune că este "greşit şi supărător" să se spună că Petrom a beneficat de redevenţe speciale u însă, compania petrolieră extrage materia primă din Romania la preţuri de peste cinci ori mai mici decat cotaţiile internaţionale

Directorul de afaceri publice şi reglementare OMV Petrom, Răzvan Niculescu, susţine că "este greşit şi supărător" să se spună că Petrom a primit la privatizare redevenţe speciale, discuţiile vizand doar perioada în care acestea să nu crească, iar Romania caştigă din redevenţe mai mult decat Polonia. "Redevenţa este indicatorul relevant este pentru cat ia statul dintr-o resursă. Este supărător şi greşit să se spună că s-au dat redevenţe speciale pentru Petrom prin contractul de privatizare. Singurul lucru care s-a discutat a fost perioada în care prevederea să fie menţinută. Romania încasează din redevenţe mai mult ca Polonia. Devine supărător, evident că trebuie să fie o discuţie, se înţelege nevoia statului să protejeze categoriile vulnerabile. Este o discuţie la început, discutăm acum cu parteneri externi interesaţi de acest subiect. Să fim prudenţi cu acest subiect", a afirmat Niculescu la conferinţa Mediafax Talks about Energy. Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, declara recent că suprataxarea va fi aplicată din 2013. De asemenea, Guvernul va elabora un nou regim de reglementare şi impozitare a sectorului de petrol şi gaze pentru perioada 2015-20124. Acest document urmează să fie elaborat pană la sfarşitul acestui an.  În ultimii trei ani, statul a încasat redevenţe anuale de peste un miliard de lei pe an pentru toate tipurile de resurse exploatate pentru care se plăteşte această taxă. Redevenţele de petrol şi gaze, cuprinse între 3,5% şi 13% din producţie, sunt fixate din 2004 pană în decembrie 2014. “Nu poţi să ceri unei firme să fie 100% morală. Dar nici nu poţi să-mi arunci în faţă în fiecare zi preţul mondial al barilului, cand tu extragi din Romania cu 16 dolari”, a spus preşedintele Traian Băsescu, în martie. Acum barilul de petrol a depăşit 100 de dolari pe piaţa internaţională. Niculescu a mai afirmat că nu a văzut o propunere de suprataxare a veniturilor excepţionale ale companiilor petroliere şi că orice măsură de natură fiscală nu ar trebui să afecteze investiţiile. Printe măsurile pregătite de Guvern pentru sectorul energetic se numără suprataxarea veniturilor excepţionale pe care companiile de petrol şi gaze le vor obţine după ce vor fi eliminate tarifele reglementate, precum şi elaborarea unui nou set de redevenţe pentru resursele naturale. Fondurile pe care Guvernul estimează că le va încasa din suprataxarea veniturilor excepţionale ale companiilor petroliere ar urma să fir utilizate pentru protejarea consumatorilor vulnerabili de impactul pe carte îl va avea dereglementare pieţei de energie şi gaze. Executivul a constituit o comisie interministerială care trebuie să elaboreze, după ce se va consulta cu companiile de petrol şi gaze, un pachet de reglementări pentru această industrie, măsuri fiscale şi prevederi privind redevenţele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.