Economic

Plătim la energia electrică mai mult ca în Franţa sau Olanda

Ziarul de Vrancea
25 mai 2012 804 vizualizări
Aşa arată calculele efectuate de Eurostat Tariful la electricitate din Romania raportat la puterea de cumpărare este cu 19% mai ridicat decat cel suportat de austrieci, respectiv cu 24% peste cel din Olanda

Preţul energiei electrice plătit de populaţia din Romania, raportat la puterea de cumpărare, este peste media UE, aproape dublu faţă de nivelul din Franţa, apropiat de cotele din Danemarca sau Germania şi mai ridicat decat în Austria sau Olanda, potrivit datelor prezentate ieri de Eurostat. Raportată la nivelul de trai (ajustată la puterea de cumpărare), suma plătită de romani este cu 14% mai mare decat media UE şi de aproape două ori peste nivelurile din Franţa sau Finlanda, reiese din datele Eurostat. Totodată, tariful la electricitate din Romania raportat la puterea de cumpărare este cu 19% mai ridicat decat cel suportat de austrieci, respectiv cu 24% peste cel din Olanda şi se apropie de cotele din Danemarca sau Germania. Ponderea costurilor cu energia electrică în bugetul romanilor este de asemenea cu circa 33% mai ridicată faţă de costurile din Marea Britanie sau Suedia. În valoare nominală populaţia din Romania plăteşte unul dintre cele mai reduse tarife din UE pentru energia electrică, de 46,6 lei, sau 10,9 euro pe 100 kWh. Numai bulgarii achită un preţ mai mic, de 17,1 leva, sau 8,7 euro pe 100 kWh. Media UE este de 18,4 euro pe 100 kWh. Datele se referă la tarifele din a doua jumătate a anului trecut. Pentru gaze naturale, preţul plătit de populaţia din Romania este cel mai mic din UE atat în valoare nominală, cat şi după ajustarea la puterea de cumpărare. Astfel, romanii plătesc 11,9 lei, sau 2,8 euro, pe 100 kWh de gaze naturale, faţă de 6,4 euro în medie la nivelul UE. Cel mai apropiat preţ de cel din Romania se regăseşte în Estonia, unde preţul mediu al gazelor plătit de populaţie este de 4,4 euro pe 100 kWh. Ajustat la puterea de cumpărare, preţul plătit de romani se apropie de media UE, însă nu o depăşeşte, şi rămane cel mai mic din blocul comunitar. Statul roman s-a angajat faţă de FMI să continue în următorii ani liberalizarea preţurilor la energie şi gaze naturale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.