Economic

Emigraţia a costat Romania 50 de miliarde de euro

Ziarul de Vrancea
23 mai 2012 915 vizualizări
Suma reprezintă cheltuielile statului pentru educaţie şi servicii sociale în cazul romanilor care au părăsit ţara în ultimii 40 de ani n potrivit estimării, o persoană cu studii superioare care emigrează lasă la bugetul de stat o "gaură" de 20.000 de euro

Peste 3,5 milioane de români au plecat din ţară în ultimii 40 de ani, România pierzând astfel 40-50 miliarde euro, bani cheltuiţi cu aceştia până la vârsta de angajare. Analiza a fost prezentată ieri de Dragoş Roşca, şeful fondului de investiţii Gemisa. "România a pierdut 3,5 milioane de persoane în ultimii patruzeci de ani, într-o nepăsare totală a autorităţilor, fie că a fost vorba de Ceauşescu, fie de conducerile de după 1989. Am pierdut cetăţeni etnici germani, evrei, am pierdut doctori, ingineri, artişti. Aceştia erau oameni tineri, care aveau capacitate demografică şi care au plecat să îmbogăţească nişte ţări deja bogate", a spus Roşca, la prezentarea unui studiu al Fundaţiei Romanian Business Leaders (RBLS), efectuat în parteneriat cu compania GfK. Reprezentantul Gemisa Investments a afirmat că în această perioadă România a pierdut 40-50 de miliarde de euro. "Pentru fiecare om statul cheltuie până în momentul în care ajunge la vârsta de angajare circa 10.000 de euro în cazul în care acesta are studii medii, pe educaţie, transport, servicii sociale etc, şi 20.000 de euro pentru o persoană cu studii superioare. România a pierdut astfel în 40 de ani 40-50 de miliarde de euro, în favoarea Italiei, Germaniei, Spaniei, Canadei, Americii, ţări bogate toate. Ne chinuim să atragem bani de la UE, dar pierdem miliarde prin plecarea românilor în străinătate. Problema este că noi, ca mediu de afaceri, nu suntem în stare să influenţăm Guvernul să ia măsuri să limiteze acest fenomen", a spus Roşca. Din studiul Fundaţiei Romanian Business Leaders reiese că una dintre cele mai mari îngrijorări ale antreprenorilor este legată de migraţia forţei de muncă.

Peste 11 mii de medici au plecat doar în ultimii cinci ani

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a anunţat ieri că numărul medicilor care au emigrat din ţară în ultimii 5 ani se ridică la aproximativ că 11.200. El a declarat că, în perioada 2007-2012, au fost formaţi 8.600 de medici specialişti, iar în acelaşi interval de timp au plecat din România 11.200 de medici. Potrivit lui Astărăstoae, România "a pierdut" aproximativ trei miliarde de lei numai cu cheltuielile de educaţie pentru aceşti medici. El a mai declarat că s-a ajuns ca în unele spitale să nu existe măcar un singur medic specialist într-un anumit domeniu. "Din cauza condiţiilor din România, exodul medicilor români a luat o tendinţă îngrijorătoare", a subliniat preşedintele CMR, arătând că în privinţa acestui fenomen "suntem unici în Europa".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.