Economic

Creştere economică în domeniul privat, creştere salarială în sectorul de stat

Ziarul de Vrancea
18 mai 2012 816 vizualizări
Premierul a continuat să susţină toată săptămana că "vom avea creştere economică doar din zona privată" şi că "nu renunţăm să creştem salariile bugetarilor"

România nu înregistrează, deocamdată, încasări mai mici la buget, dar va putea obţine creştere economică doar din zona privată, afirmă premierul Victor Ponta, care a precizat însă în acelaşi timp că Guvernul nu renunţă la majorarea în acest an a salariilor din sectorul bugetar.
"O să avem creştere economică şi locuri de muncă doar din zona privată, şi vă spune asta un social-democrat. O să avem un program de reducere a numărului de taxe inutile care duc la birocraţie şi corupţie şi trebuie să ne pregătim pe cât posibil pentru a preîntâmpina efectele negative care vin din evoluţiile în plan european, în special Grecia. Nu vreau să spun că este bine ce se întâmplă, dar comparând cu Polonia, Ungaria, Cehia, ţări cu economie mai stabilă decât noi şi care suferă aceeaşi depreciere a monedei, este clar că e un fenomen european", a spus Ponta.
El a precizat însă din nou că recesiunea nu va afecta creşterea salariilor în sectorul bugetar, iar Guvernul nu va renunţa nici la a doua etapă de majorare, programată pentru finalul acestui an. "Am avut o discuţie cu ministrul Finanţelor şi şeful ANAF pe tema încasărilor la buget şi, deocamdată, nu sunt probleme. Dacă vor fi probleme de încasări mai mici la buget, vom reduce de al cheltuieli", a adăugat şeful Guvernului.
Premierul a arătat totodată că datele economice aferente primului trimestru erau cunoscute demult de către autorităţi şi că ţinta unei creşteri economice de 1,5% pentru acest an va fi menţinută. "Este important să vedem cât putem ţine din această ţintă", a conchis Ponta.
Economia a scăzut cu 0,1% în primul trimestru faţă de octombrie-decembrie şi a intrat în recesiune, întrucât este al doilea trimestru consecutiv de scădere comparativ cu lunile anterioare, evoluţia fiind anticipată de analişti, care estimau însă o contracţie puţin mai mare, de 0,2-0,3%. România reintră astfel în recesiune tehnică, situaţie în care s-a regăsit pentru doi ani şi jumătate, în perioada 2008-2011. Estimările analiştilor plasează creşterea economică din acest an în jur de 1%, sub nivelul prognozat de FMI, de 1,5%.
În şedinţa de miercuri, Guvernul a hotărat majorarea cu 8% a salariilor angajaţilor la stat, ca măsură reparatorie pentru scăderea impusă în vara lui 2010. O a doua majorare, care să întregească cele 25 de procente scăzute din salarii, ar urma să aibă loc la sfarşitul anului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.