Economic

O lovitură dură pentru exportatori

Ziarul de Vrancea
15 mai 2012 860 vizualizări
Erste anticipează că recesiunea şi criza euro vor continua să afecteze exporturile şi investiţiile din Romania

Recesiunea din zona euro va continua, probabil, şi în trimestrul al doilea, afectand exporturile romaneşti, iar tensiunile şi incertitudinile din Europa riscă să "calce pe nervi" investitorii, cu un impact negativ asupra investiţiilor străine directe din Romania, anticipează analiştii Erste. "Indicatorii încrederii în economia zonei euro pentru luna aprilie s-au cifrat la niveluri dezamăgitor de scăzute, sugerand că recesiunea va continua şi în trimestrul al doilea", se arată într-o scurtă analiză a Erste, banca-mamă a BCR. Zona euro este piaţa de desfacere pentru mai mult de jumătate din exporturile Romaniei, notează Erste, iar cererea externă a afectat deja negativ Produsul Intern Brut din primul trimestru, contribuind la reintrarea economiei romaneşti în recesiune. Banca austriacă anticipează o creştere economică de 1,2% pentru Romania în acest an.

Economia scade cu 0,1% în primul trimestru

Economia Romaniei a scăzut cu 0,1% în primul trimestru faţă de octombrie-decembrie şi a intrat în recesiune, întrucat este al doilea trimestru consecutiv de scădere comparativ cu lunile anterioare, evoluţia fiind anticipată de analişti, care estimau însă o contracţie puţin mai mare, de 0,2-0,3%. "Produsul Intern Brut în trimestrul I 2012 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2011 (date ajustate sezonier)", a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică, într-un comunicat. Faţă de acelaşi trimestru din 2011, PIB a crescut cu 0,3% pe serie brută şi cu 0,8% pe serie ajustată sezonier. Acestea sunt primele estimări privind evoluţia economiei în ianuarie-martie, denumite "date semnal". INS va anunţa la 6 iunie datele provizorii privind PIB în perioada menţionată. Întrucat şi în trimestrul IV de anul trecut PIB s-a contractat cu 0,2% ca serie ajustată sezonier faţă de perioada iulie-septembrie, economia este considerată în recesiune tehnică, situaţie care reflectă două trimestre consecutive de scădere faţă de trimestrul anterior. Romania reintră astfel în recesiune tehnică, situaţie în care s-a regăsit pentru doi ani şi jumătate, în perioada 2008-2011.


Locomotiva creşte peste aşteptări

Economia zonei euro a stagnat în primul trimestru, ca şi Produsul Intern Brut al UE, potrivit datelor prezentate ieri de Eurostat, surpriză plăcută pentru economişti şi pieţe, care anticipau intrarea blocului monetar în recesiune. Zona euro a reuşit astfel să evite la limită recesiunea în primele trei luni ale acestui an, însă criza datoriilor de stat a împins în stagnare economia Franţei şi în jos pe cea a Italiei, lărgind decalajul faţă de Germania. Economia Germaniei a crescut în primul trimestru cu 0,5% faţă de ultimele trei luni ale anului trecut, performanţă de cinci ori mai solidă faţă de media estimărilor analiştilor, de plus 0,1%, şi de peste două ori mai puternică decat cea mai optimistă estimare, de 0,2%. Decalajul economic dintre Germania şi "sud" s-a adancit însă în primul trimestru. Franţa, a doua mare economie a zonei euro, a înregistrat stagnare economică, după o creştere modestă de 0,1% în ultimele trei luni ale anului trecut. Italia, afectată de criza datoriilor de stat şi de efectele măsurilor de austeritate, a afişat o contracţie economică de 0,8% în primele trei luni, după scăderi de 0,7%, respectiv 0,2% în cele două trimestre precedente. Spania a intrat de asemenea în recesiune, cu minus 0,3% în ultimele două trimestre încheiate, în timp ce Marea Britanie a înregistrat contracţii de 0,2%, respectiv 0,3%, în ordine cronologică. Economia Bulgariei a stagnat în primele trei luni după o creştere de 0,1% în ultimul trimestru al anului trecut, iar Ungaria a înregistrat o contracţie de 1,3%, după staganre în octombrie-decembrie 2011. Cehia a intrat în recesiune, cu o scădere de 1% în primul trimestru, precedată de o contracţie de 0,1%, iar datele pentru economia Poloniei nu sunt încă disponibile, după o creştere de 1,1% în trimestrul patru din 2011.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.