Economic

Mozaic economic: Spaniolii au cheltuit la Finala Europa League 10 milioane de euro

Ziarul de Vrancea
13 mai 2012 780 vizualizări
Gradul de ocupare al hotelurilor din capitală a ajuns la 95%

Finala Europa League a pus Bucureştiul şi Romania pe harta turistică a Europei şi a generat încasări din turism de aproximativ 10 milioane de euro, potrivit unei analize a Federaţiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). "Cu ocazia acestui eveniment, Bucureştiul a fost invadat de pasionaţi ai fotbalului: spanioli, romani şi alte naţionalităţi. Cu cateva zile înainte de finală au sosit primii spanioli, astfel hotelierii din Bucureşti au găzduit în această perioadă aproximativ 10.000 de turişti spanioli, gradul de ocupare ajungand la 95%, pentru că în Capitală s-au cazat şi peste 10.000 de romani veniţi din provincie", se arată într-un comunicat al federaţiei.  Capitala are aproximatv 22.000 de locuri de cazare în hoteluri. Cu această ocazie, Bucureştiul a avut, potrivit FPTR, cel mai ridicat număr de turişti străini înregistrat vreodată, aproximativ 25.000.
 Deşi au fost hoteluri care au practicat în această perioada tarife "uriaşe", numărul acestora a fost mic, astfel că media cheltuielilor de cazare a fost de 120 euro de persoană pe noapte. Durata medie a sejurului a fost de 2,5 nopti, încasandu-se pentru cazare aproximativ 3 milioane de euro de la turiştii spanioli. Turiştilor spanioli din hoteluri li s-au alaturat alţi 15.000 de compatrioţi sosiţi cu avioane charter, care au stat în Bucureşti sub 24 ore. Cei aproximativ 25.000 de turişti spanioli au cheltuit în fiecare zi, în medie, 150 de euro pentru mancare, băutură şi cumpărături, valoarea totală a încasărilor fiind de aproximativ 6 milioane de euro. Acestor cheltuieli li se adaugă un milion de euro reprezentand transportul în Bucureşti şi transferurile de la şi către aeroport. "Am constatat în această perioadă sprijinul deosebit al organelor abilitate, care au verificat unităţile de cazare şi alimentaţie publică şi au dispus planuri de măsuri fără a aplica amenzi, pentru ca oaspeţii noştri să plece cu o imagine bună despre Bucureşti", au afirmat reprezentanţii FPTR. Formaţia spaniolă Atletico Madrid a caştigat Europa League pentru a doua oară în istorie, după ce a învins, cu scorul de 3-0 (2-0), o altă echipă din Spania, Athletic Bilbao, miercuri, pe Arena Naţională din Bucureşti, în faţa a 52.347 de spectatori.

ANAF pune tunurile pe persoanele cu venituri ridicate


Instituţia a notificat 400 de persoane fizice să-şi declarare veniturile obţinute în străinătate

ANAF a transmis circa 400 de notificări de conformare unor persoane fizice cu venituri ridicate pentru a informa contribuabilii cu privire la obligaţia depunerii declaraţiilor fiscale pentru caştigurile obţinute în străinătate. "Întrucat s-a constatat, pe baza datelor din evidenteţe fiscale aferente perioadelor anterioare, că gradul de declarare a veniturilor obţinute din străinătate de către persoanele fizice cu venituri mari este mai redus decat cel aşteptat de la o astfel de categorie de persoane, ANAF a iniţiat un program de notificare în vederea aducerii la cunostinţa acestora a obligaţiei de depunere a declaraţiei fiscale aferente, în cazul în care, în decursul anului fiscal 2011, au realizat venituri din străinătate", se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Comunicatul nu se precizează numărul notificărilor, dar surse din ANAF au declarat pentru MEDIAFAX că este vorba de circa 400 de astfel de înştiinţări. Contribuabilii sunt invitaţi, prin aceste notificări, la evaluarea situaţiei fiscale şi la depunerea, dacă este cazul, a unei declaraţii fiscale aferente veniturilor care fac obiectul notificării. "Notificările au fost adresate persoanelor fizice care prezintă relevanţă fiscală din punct de vedere al impozitului pe venit, întrucat comportamentul fiscal al acestora poate afecta integritatea generală a sistemului de impozitare a veniturilor", arată ANAF. Agenţia notează că acest tip de notificări, sau invitaţii la conformare voluntară, sunt utilizate cu succes şi de către administraţii fiscale din alte state UE. Prin această iniţiativă, administraţia fiscală aduce la cunoştinţa contribuabililor obligaţiile fiscale care le revin şi le recomandă să declare veniturile. Notificarea nu are consecinţe juridice şi nu reprezintă, în sine, o obligare la declarare sau la plată.

Care sînt priorităţile Guvernului în opinia oamenilor de afaceri

Măsurile pentru atragerea fondurilor structurale, reducerea evaziunii fiscale şi relansare economică, alături de parteneriatul public privat sunt, în opinia oamenilor de afaceri, principalele teme care ar trebui să preocupe noul Guvern, pentru a asigura astfel o creştere economică de cel puţin 1,5%. "Pentru activitatea imediată, AOAR (Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Romania) revine public cu propunerile pe care le consideră a fi de impact major pentru evoluţia economică din anul 2012, respectiv asigurarea unei creşteri economice minime de 1,5%", se arată într-un comunicat al Asociaţiei, în care sunt formulate mai multe propuneri Guvernului Ponta. Prima temă vizează fondurile structurale, AOAR propunand în acest sens utilizarea a circa 140 milioane de euro din fonduri obţinute din privatizare pentru finanţarea a aproximativ 80 proiecte aprobate de evaluatori externi în programul de finanţare a întreprinderilor mari, care s-au angajat să creeze circa 20.000 locuri de muncă.  Tot pentru a îmbunătăţi activitatea de atragere a fondurilor UE, AOAR propune împuternicirea prin ordin al miniştrilor sau chiar prin decizie a primului ministru a unor echipe operative detaşate pe cele mai mari şantiere aferente în special POS Transport şi POS Mediu, cu sarcina de a monitoriza şi sprijini respectarea graficelor de execuţie. Oamenii de afaceri susţin că în prezent urmărirea din Bucureşti a modului în care se derulează proiectele mari de infrastructură este deficitară şi cu rezolvări lente ale problemelor în implementare. Solicitarea de rapoarte lunare din partea prefecţilor cu privire la derularea proiectelor din fonduri UE este altă propunere a AOAR în acest sens. În ceea ce priveşte măsurile de reducere a evaziunii fiscale, oamenii de afaceri consideră că la nivelul ANAF trebuie să se organizeze controale sistematice la nivelul tuturor judeţelor în domeniile sensibile şi importante pentru evaziune fiscală, respectiv alcool, ţigări, petrol, produse agricole şi reducerea masivă a controlului IMM-urilor, în special cele cu afaceri mai mici de 100.000 euro. AOAR apreciază că evaziunea fiscală mai poate fi redusă dacă Garda Financiară execută exclusiv controale inopinate ale mijloacelor de transport, îndeosebi pe traseele care pleacă din vami, dar şi a depozitelor de toate tipurile. Pentru relansarea economică, oamenii de afaceri propun selectarea şi publicarea investiţiilor prioritare a căror finanţare din resurse bugetare va fi asigurată în 2012. La capitolul parteneriatul public privat, AOAR solicită ca în 30 zile toate administraţiile judeţene să facă publice minim cinci proiecte pe care le propun a fi abordate în parteneriat cu firmele private.

Protest spontan la ArcelorMittal Galaţi

Peste 350 de muncitori din Uzina de Piese de Schimb şi Reparaţii Siderurgice de la ArcelorMittal Galaţi au oprit lucrul, ieri dimineaţă, şi s-au adunat în faţa unei clădiri din apropiere, cerand explicaţii conducerii subunităţii privind intenţia administraţiei combinatului de a închide uzina. Potrivit liderilor sindicali de la ArcelorMittal Galaţi, acţiunea a fost spontană şi s-a încheiat după aproximativ trei ore fără ca salariaţii să primească un răspuns care să-i mulţumească. "În această dimineaţă (n.r. - joi dimineaţă) a avut loc o grevă spontană în interiorul combinatului. Peste 350 de salariaţi de la UPSRS au încetat lucrul la ora 7.30 şi s-au adunat în faţa unei anexe a uzinei, cerand explicaţii cu privire la anunţul privind încetarea producţiei de piese mecanice. în faţa lor au venit directorii uzinei, însă oamenii au fost nemulţumiţi de explicaţiile primite. Ei s-au întors la lucru după aproximativ trei ore", a declarat Vasile Crişan, purtătorul de cuvant al sindicatului Siderurgistul. Protestele legate de închiderea uzinei respective au continuat pe parcursul zilei de joi, la ora 14.00, sindicatul Solidaritatea organizand o acţiune la poarta combinatului siderurgic. La ora transmiterii acestei ştiri, la faţa locului nu sunt însă decat organizatorii acţiunii (aproximativ zece persoane). În acelaşi timp, Federaţia Sindicală a Metalurgiştilor - Metarom a transmis un comunicat în care îşi arată îngrijorarea faţă de faptul că la ArcelorMittal Galaţi se fac demersuri pentru restrangerea activităţii combinatului. "Conducerea Combinatului a luat în calcul, ca pe termen mediu să reducă numărul locurilor de muncă cu aproximativ 700, scopul final fiind acela de a restructura considerabil activitatea la Combiatul Siderurgic ArcelorMittal", se arată în comunicat. La începutul acestei săptămani, oficialii ArcelorMittal Galaţi au anunţat că ar putea renunţa la producţia de piese mecanice noi, una dintre principalele activităţi ale UPSRS.

Veniturile Romtelecom au scăzut, dar profitul a urcat

Veniturile Romtelecom au scăzut cu 3,7% în primul trimestru, la 160,2 milioane euro, iar profitul EBITDA a urcat cu 82%, la 40,4 milioane de euro, compania raportand creşteri ale numărului de clienţi pe internet şi televiziune, precum şi declinul numărului de clienţi pe telefonie fixă. În primul trimestru al anului trecut, profitul înainte de dobanzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a scăzut cu 62,6%, la 22,2 milioane euro. în primul trimestru al anului trecut Romtlecom a avut venituri de 166,3 milioane de euro, potrivit unui comunicat al grupului elen OTE, acţionarul majoritar al Romtelecom. "Scăderea veniturilor cu aproximativ 3% de la an la an, în comparaţie cu cea de aproximativ 8% înregistrată anul trecut, reflectă schimbările în strategia comercială, diminuarea amortizării şi stabilizarea generală a companiei. De asemenea, în pofida creşterii costurilor generate de conţinutul TV, cheltuielile operaţionale au scăzut cu 2,8% în primul trimestru, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită reducerii personalului şi a costurilor echipamentelor", a declarat directorul executiv financiar al Romtelecom, Anastasios Tzoulas, potrivit unui comunicat al companiei romaneşti. Declinul cu 15% al veniturilor din servicii de voce şi scăderea vanzărilor de echipamente au fost compensate de veniturile în urcare puternică pe TV şi internet broadband, cu 31%, respectiv 20%, notează OTE. Romtelecom a avut un profit operaţional (EBIT) de 13,8 milioane de euro în primul trimestru al acestui an, faţă de o pierdere operaţională de 16,7 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul clienţilor pe telefonie fixă a scăzut cu 5,4% în primul trimestru, de la 2,585 milioane în primele trei luni ale anului trecut la 2,446 milioane în acest an.  Pe segmentul internet broadband, numărul de abonaţi a urcat cu 8,9%, de la 1,062 milioane la 1,156 milioane.  Serviciile de televiziune prin satelit, prin internet (IPTV) şi prin cablu digital au înregistrat un avans al numărului de clienţi de 11,8%, de la 1,064 milioane la 1,19 milioane.

A patra bancă din Spania a fost naţionalizată

Spania a preluat Bankia, a patra mare instituţie de credit a ţării, încercand să risipească temerile referitoare la capacitatea statului de a stabiliza sectorul financiar, la patru ani după ce sectorul a fost puternic lovit de prăbuşirea pieţei imobiliare, transmite Reuters. Statul va prelua o participaţie indirectă de 45% la Bankia în urma preluării controlului asupra companiei-mamă a băncii, BFA, prin conversia unui împrumut de 4,5 miliarde de euro acordat anterior, a anunţat banca centrală.  Ministerul Economiei s-a angajat să facă tot posibilul pentru a stabiliza Bankia, care are o expunere de peste 30 de miliarde de euro pe credite acordate constructorilor, precum şi faţă de active imobiliare preluate de la datornici. Potrivit aşteptărilor, statul va asigura Bankia fonduri suplimentare de pană la zece miliarde de euro. Unii analişti consideră că instituţia de credit ar putea avea nevoie de mai mulţi bani. Dacă solvenţa Spaniei va fi pusă sub semnul întrebării de costurile prea ridicate ale unei salvări a sectorului bancar şi ţara va avea nevoie de ajutor financiar, supravieţuirea zonei euro ar putea fi pusă sub semnul întrebării, notează Reuters. De la începutul crizei financiare, Spania a intervenit pentru salvarea a şapte bănci mici, însă Bankia este de departe cea mai mare de pană acum şi vine în urma unor alte planuri de reformă a sectorului.

Merkel: O creştere economică "pe credit" ar agrava criza

Cancelarul german, Angela Merkel, a avertizat, joi, în Bundestag că "o creştere pe credit" ar împinge Europa şi mai adanc în criză, declaraţia fiind un răspuns la apelurile opoziţiei şi unor state UE pentru măsuri de stimulare economică bazate pe noi datorii, potrivit Reuters. De la alegerea socialistului Francois Hollande ca preşedinte al Franţei duminică, Merkel se află sub presiune pentru a accepta o relaxare a măsurilor de austeritate, prescrise de cea mai mare economie a zonei euro drept remediu la criza datoriilor. Merkel a declarat în discursul din parlament că reducerea datoriilor şi încurajarea creşterii sunt "stalpi gemeni" ai politicii europene şi nu căi alternative. "Creşterea prin reforme structurale este logică, importantă şi necesară. Creşterea pe credit ne-ar împinge înapoi la începutul crizei, iar acesta este motivul pentru care nu trebuiesă o facem şi nu o vom face", a spus cancelarul. Încurajată de victoria lui Hollande, opoziţia de centru-stanga din Germania cere un "pact al creşterii" pentru Europa, care să fie adăugat pactului fiscal pentru disciplină bugetar, semnat de 25 din cele 27 de state UE. Pactul fiscal trebuie, încă, ratificat de o mare parte a parlamentelor statelor care l-au semnat.

Şomajul din Grecia atinge un nou record

Rata şomajului din Grecia a atins un nou record în februarie, subliniind impactul măsurilor de austeritate impuse ţării de către UE şi FMI în schimbul ajutorului financiar, în timp ce partidele politice nu reuşesc să formeze un guvern după alegerile parlamentare de duminică, potrivit Reuters. Circa unul din cinci greci şi unul din doi tineri nu au slujbe în Grecia, potrivit datelor biroului de statistică ELSTAT. Rata şomajului a atins 21,7% în februarie, de la 21,3% în prima lună a anului. Pe segmentul de varstă 15-24 de ani, şomajul s-a situat la 54%. Reducerile de cheltuieli impuse începand din 2010 prin acordurile de ajutor internaţional au condus la un val de închideri de companii şi falimente. Situaţia economică a generat furie în randul populaţiei faţă de partidele poltice care au condus ţara în ultimele decenii. Aceste partide au înregistrat rezultate slabe în alegerile desfăşurate duminică, mai mult de jumătate din mandate fiind atribuite unor partide care se opun termenilor acordurilor de ajutor internaţional. Numărul persoanelor fără loc de muncă a crescut cu 42% în februarie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 1,1 milioane, în timp ce numărul persoanelor angajate a coborat cu 8%, la minimul record de 3,87 milioane. Contracţia economică a Greciei pentru perioada 2008-2012 este estimată la 20%, aceasta fiind cea mai lungă şi mai dificilă recesiune a ţării de după al Doilea Război Mondial. Peste 500.000 de locuri de muncă, circa 10% din total au fost desfiinţate în acest interval.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.