Economic

FMI îi taie aripile lui Ponta şi amînă a doua majorare a lefurilor

Ziarul de Vrancea
9 mai 2012 969 vizualizări
Franks: Recuperarea totală a salariilor bugetarilor se va realiza anul viitor

Recuperarea totală a salariilor de la nivelul din iunie 2010 va fi posibilă doar anul viitor, întrucat Guvernul a decis să plătească banii aferenţi contribuţiilor reţinute la pensii şi nu poate majora salariile cu mai mult de 8%, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks. "Am convenit să permitem o uşoară relaxare a ţintei de deficit cash, de la 1,9 la 2,2% din PIB. (...) Suma disponibilă nu va fi suficientă pentru a permite recuperarea totală imediată a salariilor, cat şi a contribuţiilor plătite de pensionari. Ceea ce rămane pană la recuperarea totală la salarii urmează să fie acordat anul următor", a declarat Franks. El a arătat că Guvernul a ales să majoreze salariile cu 8% la 1 iunie şi să aloce suma rămasă pentru plata contribuţiilor achitate de pensionari.

Ponta o întoarce

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, în legătură cu declaraţiile şefului misiunii FMI, Jeffrey Franks, privind creşterea salariilor bugetarilor, că a doua tranşă de majorare va fi aplicată la 1 decembrie, aşa cum s-a convenit în negocierile cu Fondul. "Decizia am luat-o ieri, se va aplica pentru că este în conformitate cu negocierile pe care domnul Florin Georgescu le-a purtat cu FMI", a spus Ponta, întrebat despre declaraţiile lui Jeffrey Franks privind creşterea salariilor bugetarilor. Întrebat despre data la care va fi acordată ce-a de-a doua tranşă de majorare, premierul a răspuns: "1 decembrie". Recuperarea totală a salariilor de la nivelul din iunie 2010 va fi posibilă doar anul viitor, întrucat Guvernul a decis să plătească banii aferenţi contribuţiilor reţinute la pensii şi nu poate majora salariile cu mai mult de 8%, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks. "Am convenit să permitem o uşoară relaxare a ţintei de deficit cash, de la 1,9 la 2,2% din PIB. (...) Suma disponibilă nu va fi suficientă pentru a permite recuperarea totală imediată a salariilor, cat şi a contribuţiilor plătite de pensionari. Ceea ce rămane pană la recuperarea totală la salarii urmează să fie acordat anul următor", a declarat Franks. El a arătat că Guvernul a ales să majoreze salariile cu 8% la 1 iunie şi să aloce suma rămasă pentru plata contribuţiilor achitate de pensionari.


“ FMI nu recomandă reducerea TVA pe segmente”

Reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, întrucat duce adeseori la evaziune, iar FMI nu încurajează, ca principiu, cotele diferenţiate de TVA, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks. "Ca principiu general, noi la FMI recomandăm să nu fie niveluri speciale de TVA. O astfel de măsură duce la evaziune şi nu ajută sectoarele. Nu recomandăm reduceri ale TVA pe anumite sectoare sau produse", a spus Franks. Premierul Victor Ponta a declarat marţi că, împreună cu ministrul Agriculturii, a început să facă "toate presiunile" asupra ministrului de Finanţe, pentru introducerea începand cu anul viitor a unei scheme în care 15% din TVA plătită la alimente să fie restituită producătorului care vinde în mod legal. La finele săptămanii trecute, Ponta a declarat că măsura reducerii TVA la alimente este necesară şi că aceasta se va regăsi "cel tarziu" în proiectul bugetului de stat pe anul 2013. Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a afirmat că o eventuală reducere a taxei la alimente va fi decisă după alegerile din toamnă



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.