Economic

Duelul îndrăzneţilor

Ziarul de Vrancea
8 mai 2012 915 vizualizări
Athletic Bilbao - Atletico Madrid, finala Ligii Europa, astăzi de la ora 21:45, pe “Arena Naţională”, meci transmis în direct de ProTV * cele două formaţii iberice sunt cele mai ofensive din întreaga competiţie

Cel mai important eveniment fotbalistic organizat vreodată de Romania, începe astăzi, pe Arena Naţională, la ora 21:45: finala Ligii Europa, ediţia 2011-2012. Bucureştenii, care au primit în urmă cu doi ani dreptul de a organiza o finală europeană, datorită poziţiei preşedintelui Mircea Sandu la UEFA, aşteptau o finală britanică, între protagonistele Premier League, Manchester United şi Manchester City. A ieşit o finală spaniolă, aşteptată mai degrabă dincolo, în Liga Campionilor. Nu vor fi la Bucureşti Real Madrid şi Barcelona, ci Atletico Madrid şi Athletic Bilbao, formaţii cu denumiri asemănătoare, conduse de tehnicieni argentinieni: Diego Simeone, la Madrid, respectiv, Marcelo Bielsa, la Bilbao. Şi mai au ceva comun cele două formaţii iberice: jocul ofensiv: În traseul lor pană la finală, Atletico a înscris 40 de goluri, iar Athletic Bilbao, 28, cu precizarea că echipa madrilenă a jucat 18 meciuri, iar cea bască numai 15. Diferenţa provine de la faptul că Atletico a jucat două tururi preliminarii, în timp ce Athletic, doar play-off-ul şi acela doar într-o singură manşă. Aceasta pentru că bascii au avut ca adversar echipa turcă Trabzonspor, cu care au remizat alb în tur. Între tur şi retur, s-a luat deciderea excluderii echipei Fenerbahçe din Liga Campionilor (din cauza binecunoscutului scandal de corupţie). Trabzon a promovat pe locul din prima competiţie, iar Bilbao s-a calificat, astfel, în grupele Ligii Europa. Dacă considerăm doar golurile din cele 14 meciuri de la faza grupelor pană la finală, raportul eficacităţii este 30-28 pentru madrileni. Golgeterul echipei Atletico (şi al întregii competiţii) este columbianul Radamel Falcao, cu zece goluri, un alt realizator de marcă al madrilenilor fiind Adrian Lopez, o speranţă a fotbalului spaniol, cu opt goluri înscrise. De la Bilbao, cel mai bun realizator este Fernando Llorente, cu şapte reuşite, dar Markel Susaeta şi Iker Muniain au bifat şi ei cinci goluri.  Diferenţa importantă este la capitolul apărări, fiindcă Bilbao a primit 20 de goluri în grupă, iar Madrid, doar jumătate. În plus, Atletico este mai cinică, ea conducand, conform AGERPRES, în clasamentul faulturilor pe întreaga ediţie!
Traseul celor două echipe este impresionat, în special în faza eliminatorie, fiindcă în grupe Atletico Madrid a suferit o înfrangere, iar Athletic Bilbao, două. Să învingi în ambele partide echipe ca Lazio, Valencia, Hannover sau chiar Beşiktaş, este o carte de vizită impresionantă pentru Atletico, dar şi Athletic se poate lăuda cu eliminarea categorică a unor formaţii ca Manchester United (marea favorită) şi Schalke 04.
Toate aceste date şi cifre prevestesc o finală foarte spectaculoasă, în care – conform antecedentelor – este greu de crezut că nu se vor înscrie goluri. Iar pragmatismul mai accentuat al echipei madrilene, poate fi anihilat de experienţa superioară a antrenorului echipei basce, Marcelo Bielsa, care a condus naţionala Argentinei la Cupa Mondială din 2002 (ce-i drept, fără prea mari rezultate), iar la Mondialul “vuvuzelelor” din 2010 a stat pe banca reprezentativei Chile

Formaţiile probabile

Atletico Madrid: Courtois – Juanfran, Godin, Miranda, Filipe – Suarez, Gabi – Turan, Adrian, Diego – Falcao.
Athletic Bilbao: Iraizoz – Iraola, Javi Martinez, Amorebieta, Aurtenetxe – de Marcos, Iturraspe, Herrera – Susaeta, Llorente, Muniain.
Arbitru: Wolfgang Stark (Germania).


Athletic Bilbao


* anul înfiinţării: 1898
* trofee interne: 8 titluri (ultimul în 1984), 23 de Cupe (ultima, 1984)
* performanţe externe: finală de Cupa UEFA în 1977 (1-0, 1-2 cu Juventus)
0-0 cu Trabzonspor (returul nu s-a disputat, echipa turcă fiind “expediată” în Liga Campionilor) – play-off; 2-1, 2-1 şi Slovan Bratislava; 2-0, 2-4 cu Paris St. Germain; 2-2, 1-0 cu Red Bull Salzburg (grupa F); 1-2, 1-0 cu Lokomotiv Moscova – 16 –imi; 3-2, 2-1 cu Manchester United –optimi; 4-2, 2-2 cu Schalke 04 – sferturi; 1-2, 3-1 cu Athletic Bilbao – semifinale;


Atletico Madrid


* anul înfiinţării: 1903
* trofee interne: 9 titluri, 9 Cupe (ultimele în 1996, event)
* performanţe externe: Liga Europa în 2010 (2-1 cu Fulham), Cupa Cupelor în 1962 (1-1, 3-0 cu Fiorentina); finală în CCE (1974, 1-1, 0-4 cu Bayern München), finală în Cupa Cupelor (1963, 1-5 cu Tottenham)
Traseul pană la finală: 2-1, 2-0 cu Strømgodset Drammen (Norvegia) – TP III; 2-0, 4-0 cu Vitoria Guimaraes  -play-off; 2-0, 1-0 cu Celtic Glasgow, 1-1, 3-1 cu Stade Rennais, 0-2, 4-0 cu Udinese (grupa I); 3-1, 1-0 cu Lazio  - 16-imi; 3-1, 3-0 cu Beşiktaş Istanbul – optimi; 2-1, 2-1 cu Hannover - sferturi;4-2, 1-0 cu CF Valencia – semifinale, sferturi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.