Economic

Mozaic economic: Tender: Proiectul Roşia Montană este super "rentabil"

Ziarul de Vrancea
8 mai 2012 1098 vizualizări
Omul de afaceri spune că proiectul va demara cand se va stabili cine va profita

Proiectul extragerii aurului de la Roşia Montană, iniţiat de Frank Timiş, este "super rentabil" şi va începe abia atunci cand se va stabili cine trebuie să fie beneficiarul caştigurilor, a declarat marţi omul de afaceri Ovidiu Tender. "Roşia Montană a creat de 20 ani discuţii interminabile. Ar trebui, în primul rand, cunoscută realitatea, nu poveştile. Cunosc iniţiatorul acţiunii Roşia Montană, Frank Timiş, care a încercat prin acest proiect redarea în circuitul economic a unei activităţi care părea moartă, avand în vedere previziunea creşterii preţului aurului. Pe atunci era un nimeni, iar cei mari din domeniu au vrut să-i ia găina. Afacerea este rentabilă. Problema este cine este beneficiarul acestui caştig. Probabil se va stabili cine trebuie să caştige şi atunci se va da drumul proiectului", a afirmat Tender într-o conferinţă de presă. Gabriel Resources, care deţine 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation, a fost fondată în 1997, cu ajutorul omului de afaceri de origine romană Frank Timiş, care s-a retras în 2003 pentru a se ocupa de alte afaceri. Directorul executiv al Gabriel Resources, Jonathan Henry, a declarat săptămana trecută că proiectul Roşia Montană ar putea valora peste 30 miliarde dolari la preţurile actuale ale aurului şi argintului, comparativ cu estimarea de 7,5 miliarde dolari dinr-un studiu publicat în 2007. Tender a adăugat că este unul dintre beneficiarii crizei mondiale, care l-a trezit la realitate "după o stare îndelungată de latenţă". "A trebuit să caut soluţii, să mă gandesc la viitor. Am găsit o alternativă (...), am avut inspiraţie, şi anume continentul african. Aveam un exemplu anterior, pe cunoscutul autralian Frank Timiş, naşul familiei mele, care a reuşit în Africa. în 2010 am ajuns în Africa. Am reuşit să mă lămuresc rapid asupra potenţialului. în iunie 2010 am şi stabilit primul sediu acolo. în doi ani am realizat ceea ce cred că este foarte mult. Acţiunea Roşia Montană a început acum 17 ani şi încă nu a reuşit să se pornească", a afirmat Tender. El a sfătuit oamenii de afaceri interesaţi să investească în Africa să nu îşi facă iluzia că acolo este un El Dorado şi că acolo "se pot da ţepe şi tunuri". "În Africa a mers foarte repede. Vreau să le recomand oamenilor de afaceri şi să le spun că dacă vor să vină să le ia (africanilor - n.r.) puţinii bani pe care îi au, nu au nicio şansă. Să vină să construiască afaceri pe termen lung. Nu este un El Dorado, este un loc este unde se pot gandi afaceri pe termen lung. Africanii sunt dispuşi şi gata să ajute pe oricine, sunt uşi deschise", a spus omul de afaceri. Tender a adăugat că investitorii pot fi atraşi să investească în Romania printr-un sistem de taxe şi impozite reduse.

Scandalul privatizării minelor de cupru se va tranşa în instanţă

Roman Copper a atacat în instanţă statul roman, acuzand Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) că "a încetat unilateral discuţiile" cu firma canadiană pentru Cupru Min Abrud, deşi aceasta caştigase licitaţia pentru preluarea societăţii miniere. "Roman Copper Corp. a iniţiat în mod oficial procedurile legale şi acţiunile împotriva statului roman, pentru a-şi proteja drepturile legale. (...) Roman Copper Corp. a formulat o «Cerere de chemare în judecată», pe care a înaintat-o instanţelor judecătoreşti competente din Romania, cu scopul de a asigura şi proteja drepturile dobandite în urma declarării companiei drept caştigător al procesului internaţional de privatizare a Cupru Min Abrud SA, după ce OPSPI a încetat unilateral discuţiile pentru finalizarea procedurii", se arată într-un comunicat al companiei. Preşedintele Roman Copper, Joel Hayes, a afirmat în comunicat că pe parcursul întregului proces de privatizare a Cupru Min Roman Copper a acţionat cu bună credinţă, a respectat condiţiile din caietul de sarcini şi a urmat regulile stabilite de OPSPI. Compania canadiană a angajat case de avocatură locale şi internaţionale care să o reprezinte în acest proces. Reprezentanţii Roman Copper se declară, totodată, "încantaţi" că noul premier al Romaniei, Victor Ponta, a anunţat că respectarea legii este "prioritate zero" pentru cabinetul său. "Roman Copper Corp. se aşteaptă ca autorităţile romane să respecte această promisiune, deci să respecte legea şi să finalizeze procesul de privatizare a Cupru Min Abrud SA, în condiţiile prevăzute în cadrul licitaţiei pe care am caştigat-o", notează sursa citată. Autorităţile au anunţat că licitaţia pentru Cupru Min se va relua, în termen de patru luni de la data primirii avizului de mediu, după ce firma canadiană caştigătoare a pierdut contractul, deoarece a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, să achite în maximum o lună de la avizul Consiliului Concurenţei preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare. Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cupru Min a fost asumată în discuţiile cu FMI. Licitaţia iniţială a fost caştigată de Roman Copper, iar ulterior compania canadiană Valhalla Resources a intrat în consorţiu cu Roman Copper în încercarea de a cumpăra Cupru Min. Roman Copper este deţinută de Bayfront Capital Partners (Canada) şi a fost înfiinţată anul trecut, special pentru participarea la privatizarea Cupru Min. Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.


Numărul investigaţiilor privind licitaţii trucate este în creştere

Numărul cazurilor de licitaţii trucate sesizate Consiliului Concurenţei (CC) este în creştere, iar instituţia riscă să nu mai facă faţă investigaţiilor, următoarele care vor fi finalizate fiind în domeniul militar şi construcţiei de conducte de gaze, a declarat Valentin Mircea, vicepreşedintele CC. "Apar din ce în ce mai multe cazuri de licitaţii trucate, astfel că încet, încet riscăm să nu mai facem faţă tuturor acestor investigaţii, fiind limitaţi ca număr de angajaţi. Suntem sesizaţi din toate părţile, de către ANRMAP, de DIICOT, dar ne şi autosesizăm în anumite cazuri. Vom finaliza în primul semestru, pană în vacanţa de vară, două cazuri de licitaţii trucate", a afirmat Mircea la o conferinţă pe tema practicilor anticoncurenţiale. El a adăugat că una dintre licitaţii este în domeniul militar, respectiv al achiziţiei de optică militară, caz sesizat de Ministerul Apărării Naţionale, iar cealaltă vizează domeniul construcţiei de conducte de gaze pentru Transgaz, la care DIICOT a sesizat anumite nereguli. Mircea spune că pană în toamnă autoritatea de concurenţă va finaliza şi investigaţia privind presupuse înţelegeri de preţ între marii retaileri şi distribuitorii şi producătorii de produse agroalimenatare. Consiliul Concurenţei a declanşat în 2009 patru investigaţii pe piaţa comercializării produselor alimentare, care vizează firmele membre ale grupurilor Metro, Rewe, Mega Image şi CDE Interex. Consiliul Concurenţei a finalizat, recent, un caz de investigaţie pe piaţa telecom, care a vizat companiile Orange, Vodafone şi Cosmote şi contractele acestora cu distribuitorii de telefonie mobilă. "Este al doilea caz încheiat cu angajamente, după cel cu drepturile de televizare a Ligii I. în această situaţie, companiile investigate vor modifica, în urma deciziei Consiliului Concurenţei, contractele vizate. Decizia Consiliului în acest caz va schimba piaţa distribuţiei de telefonie mobilă", a adăugat Mircea. El a arătat că nu în acest caz nu au fost investigate înţelegeri la preţ, ceea ce a permis o astfel de soluţionare. În ceea ce priveşte înţelegerile la preţ, oficialul Consiliului Concurenţei a precizat că există o multitudine de acorduri pe verticală între companii care vizează acest aspect.

Media Sat a lansat un serviciu de acces la internet prin satelit

Media Sat a lansat, în colaborare cu Skylogic-Eutelsat, un serviciu de acces prin satelit la internet, dedicat celor care vor o soluţie stabilă de conectare oriunde s-ar afla pe teritoriul Romaniei, la un preţ pornind de la 22 euro/lună, fără TVA. Denumit Tooway, serviciul este disponibil prin intermediul satelitului Eutelsat KA Sat, primul satelit european dedicat pentru servicii de acces broadband la internet, avand o capacitate de aproximativ 35 de ori mai mare decat sateliţii tradiţionali, se arată într-un comunicat al Media Sat. "Astfel, costurile serviciilor de internet prin satelit, în trecut prohibitive, au devenit acum accesibile inclusiv utilizatorilor individuali, tarifele serviciilor Media Sat pornind de la 22 euro/lună, fără TVA", se mai spune în comunicat. Totodată, viteza conexiunilor la internet prin satelit s-a îmbunătăţit semnificativ, Media Sat furnizand servicii de acces la viteze de pană la 10 Mbps (descărcare/download) şi 4 Mbps (încărcare/upload). Tooway este potrivit clienţilor din zone cu o densitate a populaţiei mai scăzută, acolo unde comunicaţiile prin cablu nu au o acoperire semnificativă, precum şi societăţilor care îşi doresc o conexiune principală sau de back-up la internet printr-un mediu alternativ, total independent de soluţiile tereste. Serviciul Media Sat poate fi utilizat şi pentru politicile de Disaster Recovery, fiind o soluţie bidirecţională ce asigură autonomia totală a utilizatorului atata timp cat dispune de o sursă de energie pentru alimentarea echipamentelor.

BNR menţine prognoza privind inflaţia la 3,2%

Banca Naţională a Romaniei a menţinut prognoza privind inflaţia din acest an la 3,2% şi estimează că majorările salariale din sectorul public vor avea un impact marginal, de 0,2-0,3% asupra inflaţiei, a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. "Atenţie mare însă la interpretarea acestei cifre (0,2-0,3%). Nu cred că este niciun motiv ca el să facă titlul de ziar, pentru că aceşti factori vor contrabalansa cu evoluţiile sau implicaţiile altor factori care acţionează asupra inflaţiei. Noi de aceea n-am schimbat prognoza de la sfarşitul anului, pentru că unii factori care credeam că vor împinge preţurile în sus, în special grija noastră legată de preţurile la produsele agro-alimentare, s-au disipat pe măsură ce am constatat că avem şi umiditate la sol, şi o primăvară relativ sănătoasă", a declarat ieri guvernatorul băncii centrale, într-o conferinţă de presă în care a prezentat raportul asupra inflaţiei. Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, luni, după întrevederea cu delegaţia FMI, BM şi CE că bugetarii vor primi de la 1 iunie salariile bugetarilor vor creşte cu 8%, restul de pană la 15% urmand să fie acordat tot în cursul anului 2012, în luna octombrie sau noiembrie. Rata anuală a inflaţiei a coborat în primul trimestru sub punctul central al ţintei de 3%, plus/minus un punct procentual, asumate de BNR pentru anul 2012, a arătat Isărescu. Guvernatorul a precizat că în pofida efectului de bază nefavorabil, rata medie anuală prognozată a inflaţiei se va stabiliza la circa 3% în semestrul II.

Bosch începe investiţia de la Cluj

Grupul german Bosch va construi la Cluj-Napoca o unitate de producţie pentru unităţi electronice de comandă destinate industriei auto, investiţiile derulate într-o primă fază, care va dura pană la finele anului viitor, ridicandu-se la 77 milioane de euro. "Lucrările de construcţie vor fi demarate în cel de-al doilea trimestru al anului 2012, iar procesul de producţie este programat să înceapă la mijlocul anului 2013. Noul centru va avea o suprafaţă totală de circa 38.000 metri pătraţi. Pană la sfarşitul anului viitor, în jur de 340 de angajaţi îşi vor desfăşura activitatea în domeniul producţiei şi cercetării din cadrul acestui centru. De-a lungul următorilor ani, locaţia urmează să fie extinsă", se arată într-un comunicat transmis de Bosch. Noul centru va face parte din divizia Automotive Electronics, care produce unităţi electronice de comandă, semiconductori şi senzori pentru industria auto şi alte domenii. Divizia are 17 unităţi de producţie la nivel mondial şi un număr de aproximativ 20.000 de angajaţi. Pană în prezent, Grupul Bosch este reprezentat în Romania în trei locaţii. în Bucureşti, Bosch este prezent cu o societate de distribuţie de scule electrice, sisteme de încălzire, sisteme de securitate, siguranţă şi comunicaţii, şi echipamente auto pentru piaţa de aftermarket, iar în Timişoara se află un centru de comunicare. La Blaj se află o unitate de producţie pentru tehnică liniară, care este în prezent extinsă cu o unitate de producţie destinată industriei auto. Numărul total de angajaţi ai concernului Bosch în Romania este de circa 1.400 de persoane.

Un nou secretar de stat în Ministerul Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, îl va desemna pentru funcţia de secretar de stat în instituţie pe Achim Irimescu, reprezentant al Delegaţiei Romaniei pe langă Comisia Europeană. "O să propun domnului prim-ministru un secretar de stat în persoana domnului Achim Irimescu, care de foarte mulţi ani (...) reprezintă Romania la Delegaţia Romaniei pe langă Comisia Europeană. Este un specialist desăvarşit, se va ocupa de coordonarea celor două Agenţii de Plăţi, Autoritatea de Management şi Relaţia cu DG AGRI şi Comisia Europeană pe problemele de agricultură", a afirmat Constantin. El a preluat marţi portofoliul de ministru al Agriculturii, de la Stelian Fuia.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
Zannea, acum 4361 zile, 5 ore, 55 minute, 16 secunde
eu sunt de parere ca acest proiect trebuie inceput cat mai repede. nu vreau sa ne mai imprumutam la FMI!
Rica Stroe, acum 4362 zile, 5 ore, 4 minute, 58 secunde
chiar e rentabil. cum sa nu fie cand statul ia peste jumatate din profituri si nu are nicio cheltuiala?
Larisa, acum 4362 zile, 6 ore, 41 minute, 6 secunde
statul este castigatorul majoritar din acest proiect, cu un procent de 56%. deja stim asta. mai trebuie si Guvernul sa se puna pe treaba si sa dea drumul proiectului
Radu, acum 4362 zile, 18 ore, 39 minute, 53 secunde
Super rentabil deja nu mai poate nimeni sa spuna ca nu este, doar persoanele care nu sunt informate corect. Statul are si partidipare in firma si castiga mult si indirect, in total ajungand la peste citeste integral
Radu, acum 4362 zile, 18 ore, 40 minute, 25 secunde
Super rentabil deja nu mai poate nimeni sa spuna ca nu este, doar persoanele care nu sunt informate corect. Statul are si partidipare in firma si castiga mult si indirect, in total ajungand la peste citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.