Economic

A început numărătoarea inversă pentru Guvernul de 180 de zile

Ziarul de Vrancea
7 mai 2012 867 vizualizări
Investiţi ieri în funcţii, miniştrii conduşi de premierul Victor Ponta preiau astăzi ministerele şi intră în prima şedinţă de Guvern

Toţi miniştrii îşi vor prelua mandatul în această dimineaţă, fără festivităţi şi protocol, după care se vor prezenta la Palatul Victoria pentru prima şedinţă a noului Guvern. Premierul Victor Ponta preciza aseară că, la randul său, va prelua astăzi mandatul de prim-ministru de la predecesorul său, dar că va fi prezent şi în Senat, alături de liderul PNL Crin Antonescu, pentru dezbaterea legii electorale. "Mâine dimineaţa, la prima oră, ne apucăm de treabă", a spus Ponta.
Guvernul condus de Victor Ponta a fost învestit, aseară, de Parlament, cu 284 de voturi "pentru" şi 92 de voturi "împotrivă", conform rezultatului anunţat oficial în plen. Pentru ca Guvernul să fie învestit erau necesare voturile favorabile a 231 de parlamentari. Membrii Cabinetului Ponta au depus jurământul în cursul serii, la Palatul Cotroceni.
În cursul zilei de ieri, miniştrii Cabinetului Ponta au primit avize favorabile în comisiile parlamentare de specialitate care i-au audiat. Între timp, au fost semnate protocoale cu UNPR şi cu grupul minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară din Camera Deputaţilor, fapt care explică numărul mare de voturi obţinute la învestitură.

Cine sunt cei care vor conduce România

Viitorul Guvern va fi format din: prim-ministru - Victor Ponta, ministrul Finanţelor Publice şi viceprim-ministru - Florin Georgescu, ministrul Apărării Naţionale - Corneliu Dobriţoiu, ministrul Administraţiei şi Internelor - Ioan Rus, ministrul delegat pentru Administraţie - Victor Paul Dobre, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri - Daniel Chiţoiu, ministrul Afacerilor Externe - Andrei Marga, ministrul Afacerilor Europene - Leonard Orban, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Ovidiu Silaghi, ministrul Mediului şi Pădurilor - Rovana Plumb, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului - Eduard Hellvig, ministrul Culturii - Mircea Diaconu, ministrul Justiţiei - Titus Corlăţean, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - Dan Nica, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Mariana Câmpeanu, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului - Ioan Mang, ministrul Sănătăţii - Vasile Cepoi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Daniel Constantin, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul - Mircea Duşa, ministru delegat pentru dialog social - Liviu Marian Pop, ministru delegat pentru mediul de afaceri - Lucian Isar.

Priorităţile lui Ponta

Premierul desemnat, Victor Ponta, copreşedinte al USL, a declarat ieri, de la tribuna Parlamentului, că, dacă obţine votul de încredere, pentru România va începe o schimbare fundamentală. El a reafirmat că viitorul guvern nu va fi condus de la Palatul Cotroceni sau de la sediile PSD sau USL, ci numai de la Palatul Victoria.
Premierul desemnat a reamintit că prioritatea "zero" a guvernului este respectarea legilor, promiţand că viitorul cabinet va respecta întotdeauna deciziile Parlamentului. Reîntregirea salariilor angajaţilor la stat şi a pensiilor este o altă prioritate pană la alegerile din toamnă, deşi nu este clar de unde vor veni banii pentru această măsură. Premierul desemnat a precizat în discursul său că a cerut specialiştilor din Ministerul Finanţelor să propună în şedinţa de azi a Guvernului o soluţie prin care banii acordaţi de fostul Guvern către primăriile PDL să fie recuperaţi şi folosiţi la salarii şi pensii. Totodată, Ponta a promis că va propune în prima şedinţă a Guvernului, care urmează să aibă loc astăzi, un act normativ pentru restituirea sumelor reţinute ilegal pensionarilor pentru CASS.
El a mai spus că unul dintre obiectivele fundamentale pe termen foarte scurt, cuprins în programul de guvernare, este renegocierea şi oprirea "contractelor bilaterale cu băieţii deştepti", contracte despre care "fosta guvernare a vorbit foarte des şi împotriva cărora nu a făcut nimic".
Victor Ponta a reafirmat că un alt obiectiv, "care va fi respectat de mâine", se referă la existenţa unei administraţii depolitizate, adăugând că funcţiile politice - miniştri, secretari de stat - vor fi ocupate la propunerea USL. El a adăugat că cei din serviciile deconcentrate nu vor fi schimbaţi pe criterii politice, cu alţii numiţi pe aceleaşi criterii. El a anunţat şi intenţia adoptării unei noi legi a achiziţiilor publice.
Nu în ultimul rând, premierul desemnat a precizat că un obiectiv fundamental îl reprezintă "organizarea corectă a alegerilor locale şi parlamentare".

Ce a urat Boc noului Guvern

"Cerem USL ca în noiembrie, când va preda guvernarea, să lase aceeaşi stabilitate economică", a afirmat fostul premier

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat că democrat-liberalii aşteaptă ca în noiembrie, "când USL va preda guvernarea", să lase în urmă situaţia pe care au găsit-o acum. "Ne aşteptăm că, în noiembrie, când USL-ul va preda guvernarea, să lase cel puţin trei lucruri pe care noi le-am lăsat lor: o creştere economică de 2,5%, aşa cum am lăsat-o noi în 2011, un deficit bugetar de 3%, exact aşa cum l-am propus, o credibilitate internaţională a României în plan economic, recunoscută de toată lumea, realizarea obiectivelor de investiţii pe care le avem în derulare, astfel încât stabilitatea economică a ţării să nu fie afectată, iar românii să nu mai fie nevoiţi în anii viitori să treacă prin măsuri de austeritate datorită populismului unor guverne, aşa cum a fost populismul guvernului USL din 2008", a declarat Emil Boc, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PDL.
El a cerut Uniunii Social Liberale să nu compromită, pe perioada în care va guverna, să nu compromită reformele începute pentru modernizarea statului. "Le cerem în mod expres să nu compromită reforma educaţiei, reforma justiţiei prin cele patru Coduri adoptate, reforma Codului muncii, care a adus mai multe contracte de muncă în ceea ce înseamnă piaţa muncii din România, să menţină echilibrele economice pe care le-am restabilit cu atâta greutate şi să confirme în continuare stabilitatea economică", a declarat Emil Boc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.