Economic

Cine va cîştiga din reducerea TVA la alimente?

Ziarul de Vrancea
4 mai 2012 893 vizualizări
Ministrul desemnat al Agriculturii propune reducerea TVA la panificaţie u familia lui Dan Voiculescu, fostul lider al PC, unde preşedinte este acum Daniel Constantin, deţine o fabrică de pîine u ministrul demis al Agriculturii, Stelian Fuia spune că reducerea TVA nu se va regăsi şi în preţurile de la raft

Ministrul desemnat al Agriculturii, Daniel Constantin (PC), afirmă că o reducere a TVA în domeniul panificaţiei, unde "evaziunea fiscală este de 60%", se pot "scoate la suprafaţă sute de milioane de euro" care sînt necesare pentru îmbunătăţirea sectorului agricol şi pentru alte investiţii. Constantin a declarat la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că TVA de 9% la produsele de panificaţie "poate scoate la suprafaţă sute de milioane de euro", bani necesari agriculturii, dar şi proiectelor de investiţii. Fetele lui Dan Voiculescu, fostul lider al PC, deţin o fabrică de pîine în comuna Floreşti, judeţul Prahova. "Propunerea de reducere a TVA la 9% la alimentele de bază este un angajament discutat de foarte mult timp şi rămîne să decidem cu Ministerul de Finanţe cînd vom introduce această propunere. Eu am vrut să dăm un exemplu în acest an, chiar dacă sîntem sub presiunea păstrării în ţinta de deficit, să dăm în acest an, spre sfîrşit, un exemplu pe zona de panificaţie. Acolo, din păcate, evaziunea fiscală este de 60%, iar printr-un TVA redus putem scoate la suprafaţă sute de milioane de euro care sînt necesare în momentul de faţă pentru îmbunătăţirea sectorului agricol, dar şi pentru alte investiţii pe care vrem să le facem în economia naţională. Este o prioritate pe care o avem", a spus Constantin. Liderul PC a adăugat că va propune Comisiei Europene şi un proiect de alocare de fonduri structurale pentru sistemul de irigaţii din Romania. "Agricultura a avut anul trecut un rol important în a avea indicatori macroeconomici mai buni. Va trebui să îmbunătăţim sistemul de irigaţii, să nu mai fim dependenţi de vreme, de ploile care vin sau nu vin. Am un proiect împreună cu domnul Orban pe care sper să îl putem propune CE, să avem un program special finanţat nu din fonduri de dezvoltare rurală, ci din fonduri structurale pe irigaţii. Solicitarea noastră va fi ca din alocarea financiară pe perioada 2014-2020, 2-3 miliarde de euro să revină sectorului de irigaţii, să punem în valoare potenţialul agricol", a mai spus Daniel Constantin.

Preţurile la raft nu vor scădea

O eventuală reducere a TVA la alimente poate avea ca efect diminuarea evaziunii, dar nu va duce la scăderea preţului la raft, a declarat ieri ministrul demis al Agriculturii, Stelian Fuia. "În primul rînd sînt şi informaţii neoficiale că ministrul desemnat al Finanţelor (Florin Georgescu, n.r.) nu este de acord. Ministrul de Finanţe are totdeauna un cuvînt de spus sau ultimul cuvînt pe taxe şi impozite. (...) Poate avea efect în reducea evaziunii, dar nu în scăderea preţului pe raft", a răspuns Fuia, întrebat ce efecte ar avea o scădere a TVA la 9% în cazul produselor de panificaţie. Fuia a mai spus, răspunzînd unei întrebări, că nu ştie dacă Georgescu va fi de acord sau nu cu modificarea TVA la alimente. "Mă cheamă Stelian Fuia, nu Florin Georgescu. Ministrul de Finanţe se uită întotdeauna în balanţa comercială sau financiară şi ia o decizie. Nu sînt eu în locul lui şi nici nu-mi doresc să fiu", a spus Fuia.

De cînd va fi introdusă măsura

Premierul desemnat Victor Ponta a spus ieri că măsura reducerii TVA este necesară şi că aceasta se va regăsi "cel tîrziu" în proiectul bugetului de stat pe anul 2013. Întrebat dacă susţine reducerea TVA la produsele agricole, Victor Ponta a declarat că aceasta este "o măsură necesară", pentru că scade evaziunea, este un sprijin pentru producătorii agricoli din ţară, iar pe termen mediu şi lung creşte încasările la buget. "Din punct de vedere al calculelor, trebuie să vedem cînd putem să o punem în practică", a mai declarat Ponta. Premierul desemnat a susţinut, însă, că această măsură se va regăsi "cel tîrziu" în proiectul bugetului de stat pe anul 2013. În ceea ce priveşte reticenţele pe care le-ar putea avea Ministerul Finanţelor, Ponta a spus că cei de la Finanţe mereu privesc cu scepticism orice măsură care ar putea reduce veniturile încasate la buget. Ponta a mai spus că, de altfel, Ministerul Finanţelor are responsabilitatea de a spune cînd poate fi adoptată o asemenea măsură.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.