Economic

BCR îl contrazice pe Isărescu în privinţa motivelor căderii leului

Ziarul de Vrancea
3 mai 2012 869 vizualizări
Fundamentele macroeconomice s-au îmbunătăţit în ultimii ani şi arată că leul este subevaluat, iar recenta creştere a cursului este rezultatul percepţiei investitorilor, consideră analiştii BCR, în uşoară contradicţie cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care nu exclude deteriorarea fundamentelor.

"Ne aflăm în intervalul 4,2-4,5 lei/euro. Estimăm un curs la final de an 4,39 lei/euro, foarte aproape de 4,4 lei/euro. Cursul este format liber, iar piaţa are întodeauna dreptate, iar modelele macro care încearcă să vadă cursul nominal calculează de fapt un curs de echilibru (...) Modelul arată că leul este subevaluat", a spus Dumitru Dulgheru, economist la BCR. Analiştii BCR consideră că reducerea deficitelor, revenirea pe creştere economică şi scăderea diferenţialului de dobîndă sînt evoluţii macroeconomice care ar indica o apreciere a leului, un curs de echilibru fiind de circa 4 lei/euro. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat miercuri, că creşterea cursului de schimb pare o reacţie de mică amploare la evoluţiile politice din ultimele zile, dar nu este exclus ca noul nivel să reflecte şi o modificare a fundamentelor macroeconomice, precizînd că miercuri cotaţiile s-au stabilizat singure. "Cursul de schimb pare deocamdată o reacţie (...) dar şi aici nu ne dăm seama dacă nu cumva, după o perioadă de trei ani, fundamentele duc la o anumită mişcare a acestei zone. Avem trei ani în care diferenţialul de inflaţie a fost în defavoarea noastră. în patru luni avem două schimbări de guvern, o lună de manifestaţii şi proteste sociale, o iarnă destul de grea. Să nu trecem cu vederea nici aceste lucruri pe care nu aveam cum să le prevedem în toamna anului trecut. S-ar putea să fie mişcări generate de o cobinaţie de factori", a afirmat şeful băncii centrale. Analiştii BCR spun, însă, că modelul pe care lucrează arată o subevaluare a monedei naţionale pentru un curs spre 4,5 lei/euro şi o supraevaluare dacă rata de schimb ar merge spre 3,5 lei/euro. "Cursul nominal foarte dependent de sentiment, nu poate fi estimat economic. Cursul de echilibru e mai mult informativ...", a spus Dulgheru. Pe de altă parte, BCR şi-a modificat în urcare prognoza de curs pentru finalul anului, la aproape 4,4 lei/euro, iar analiştii se aşteaptă să fie tranzacţionat în cea mai mare parte a anului în intervalul 4,3-4,5 lei/euro. "În estimare, am văzut ce se întîmplă pe pieşele internaţionale, instabilitatea politică internă, care la noi mai mult sau mai puţin există", a completat Dulgheru.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.