Economic

Şeful Fiscului stresează patronii la telefon şi raportează depăşiri de plan

Mihai Boicu
2 mai 2012 1500 vizualizări
Direcţia de Finanţe a încasat în primul trimestru 16,4 milioane lei din măsurile de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale, ceea ce înseamnă aproape 4 milioane de euro u o firmă de reciclare a păgubit statul din evaziunea la acumulatori uzaţi cu 2 milioane lei u Fiscul a încasat de la începutul anului 153 milioane lei, cu 8% peste planul stabilit

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Vrancea a prezentat la ultima şedinţă a Colegiului Prefectural rezultatele activităţii instituţiei în ceea ce priveşte încasarea veniturilor la bugetul general consolidat şi combaterea evaziunii fiscale. Pentru a reduce evaziunea fiscală, activitatea de Inspecţie Fiscală a luat mai multe măsuri de prevenire, depistare şi combatere a scurgerilor de bani negri în economia  subterană. Printre acestea s-a numărat verificarea cu prioritate a contribuabililor din domeniile cu risc fiscal ridicat, identificarea şi combaterea fraudei de tip carusel, în special la TVA, identificarea firmelor fantomă sau verificarea persoanelor fizice care au efectuat tranzacţii imobiliare în perioada 2007 – 2010.
Evaziune cu acumulatori uzaţi
Ca urmare, în trimestrul I s-a reuşit suplimentarea veniturilor la bugetul general consolidat cu cu 16,4 milioane lei, din care diferenţe de impozite, taxe şi impozite – 13,3 milioane lei, accesorii 2,84 milioane lei şi amenzi contravenţionale 0,26 milioane lei. Domeniile economice cu risc ridicat unde s-au efectuate cele mai multe controale au fost cel agroalimentar, masă lemnoasă şi construcţii. De asemenea, Direcţia de Finanţe a acţionat pentru combaterea fraudei cu TVA la comerţul intracomunitar şi a efectuat 73 de acţiuni de control inopinat care au avut la bază monitorizarea stocurilor de materii prime la operatorii din morărit – panificaţie. „La un agent economic care activitează în domeniul recuperării materialelor reciclabile sortate a fost stabilită suplimentar la bugetul general consolidat suma totală de 2,01 milioane lei”, se arată în situaţia prezentate de directorul executiv al Finanţelor, Ion Ghionea. Din verificările poliţiştilor a rezultat că documentele întocmite pentru „acumulatori uzaţi” nu reflectă operaţiuni reale, întrucît persoanele în cauză nu au predat cantităţile consemnate şi nici nu au încasat sumele de bani trecute în documente, nedeclarate venituri realizate. La un agent economic din domeniul ingineriei şi consultanţei tehnice s-a stabilit suplimentar ca obligaţii la buget suma de 940.000 lei, rezultată din înregistrarea de cheltuieli nedeductibile fiscal reprezentînd diurna mai mare acordată de societate pentru salariaţii detaşaţi în străinătate.


„Stresatul” la telefon creşte încasările Finanţelor


De la începutul anului, veniturile încasate s-au ridicat la 153,61 milioane lei. „Monitorizarea permanentă a comportamentului fiscal a contribubililor care declară şi achită sume semnificative la bugetul general consolidat prin deplasări repetate la sediul agenţilor economici, prin contactarea telefonică a acestora de către funcţionarii DGFP Vrancea au condus la realizarea şi chiar depăşirea planului de încasări transmis de ANAF”, se laudă directorul executiv Ion Ghionea. Planul de încasări la bugetul general consolidat a fost depăşit în acest an cu 8,38%. Dacă la bugetul asigurărilor sociale de sănătate depăşirea a fost de 34,64%, la bugetul de stat încasările au fost de 95,32% din program. Reprezentanţii Finanţelor spun că procentul mai mic se datorează faptului că în primul trimestru din acest an s-a restituit TVA în valoare de 9,3 milioane lei şi s-au efectuat compensări din TVA de rambursat în cuantum de 12,53 milioane lei. În luna martie, veniturile bugetului general consolidat au fost 54,57 milioane lei, cu 21,13% peste planul de realizări şi cu 4,62% peste încasările realizate în martie 2011. La accize s-a înregistrat o creştere a încasărilor de 600% ca urmare a încasării unei obligaţii fiscale stabilite într-un dosar de evaziune fiscală. La impozitul pe profit veniturile au crescut cu 35,15%, după ce termenul depunere a fost schimbat de la 25 aprilie la 25 martie pentru toţi contribuabilii.


Bunurile sechestrate se vînd greu


În primul trimestru măsurile de executare silită au adus la buget suma de 14,49 milioane lei, din care 13,65 milioane lei de la persoane juridice, iar diferenţa de la persoane fizice. Pentru a recupera aceşti bani, Direcţia de Finanţe susţine că a comunicat 7.583 de somaţii în valoare de 30,95 milioane lei, s-au blocat conturi prin titluri executorii în sumă de 14,94 milioane lei sau s-au înfiinţat 50 sechestre bunuri mobile în valoare 2,6 milioane lei şi 15 sechestre de bunuri imobile în valoare de 2,32 milioane lei. Directorul Finanţelor, Ion Ghionea, a atras atenţia că bunurile sechestrate sînt foarte greu valorificate, ceea ce duce la scăderea preţului de pornire a licitaţiilor şi cheltuieli suplimentare în evaluarea bunurilor şi aducerea la cunoştinţa potenţialilor cumpărători prin publicitatea în mass – media. (Mihai BOICU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
alias, acum 4370 zile, 5 ore, 57 minute, 10 secunde
Si-a bagat toate rudele sub tutela lui- sora, nepot, nepoata si lista continua... Un mare familion a facut din finantele vrancene!
arsenie boca, acum 4370 zile, 6 ore, 34 minute, 41 secunde
Acest personaj din poza dupa felul cum arata si se comporta ,dovedeste ca traieste in afara lui Dumnezeu ! Mai mult decat atat individul a fost pe rand membru fruntas PCR ;membru fruntas PSD,membru citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.