Economic

Criza locurilor de muncă nu dă semne de redresare

Ziarul de Vrancea
30 apr 2012 740 vizualizări
Austeritatea şi măsurile prost concepute de reformă în cîmpul muncii au împiedicat crearea de noi job-uri, antrenînd o situaţie "alarmantă" pe piaţa mondială a forţei de muncă, care nu dă semne de redresare, avertizează Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) într-un raport.

În statele cu economie dezvoltată, în special în Europa, condiţiile de pe piaţa muncii nu vor reveni la nivelurile anterioare crizei, din 2008, decît la sfîrşitul anului 2016, cu doi ani mai tîrziu decît se estima anterior, în principal din cauza unei noi încetiniri a producţiei economice. Numărul şomerilor din întreaga lume va creşte în acest an la 202 milioane, de la 196 milioane la finele anului trecut, astfel că rata şomajului va urca la 6,1%, estimează OIM, agenţie din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, în raportul anual World of Work prezentat luni. "Austeritatea nu a produs mai multă creştere economică. Reformele prost concepute pentru piaţa muncii nu vor funcţiona nici ele, pe termen scurt. În situaţii de criză, astfel de reforme tind să conducă la dispariţia şi mai multor locuri de muncă şi la apariţia a foarte puţine job-uri, cel puţin pe termen scurt", a declarat Raymond Torres, director al Institutului pentru Studii Internaţionale de Muncă în cadrul OIM şi unul dintre autorii raportului.

 

Căutătorii sînt "demoralizaţi"

Cei care caută locuri de muncă pe termen lung sînt "demoralizaţi", iar 40% dintre persoanele cu vîrsta între 25-49 de ani care caută de lucru în state cu economii dezvoltate sînt fără ocupaţie de cel puţin un an, se arată în raport. Şomajul în rîndul tinerilor a crescut puternic, accentuînd riscul tulburărilor sociale, în special în anumite regiuni din Africa şi Orientul Mijlociu. Piaţa muncii s-a deteriorat în ultimele şase luni în întreaga lume, dar mai ales în Europa, unde şomajul creşte puternic. "Viziunea îngustă a multor ţări din zona euro asupra austerităţii fiscale adînceşte criza locurilor de muncă şi ar putea conduce la o nouă recesiune în Europa. În plus, există tot mai puţin progres în alte părţi ale lumii, spre exemplu în Statele Unite, unde reducerea şomajului pare că intrat pe un trend de încetinire" , notează Torres. Revigorarae pieţei muncii s-a oprit şi în Japonia, iar ratele şomajului au stagnat în China, India şi Arabia Saudită, se spune în raport. Între timp, America Latină arată ceva mai bine, datorită evoluţiilor pozitive din Argentina, Brazilia şi Mexic.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.