Economic

VIDEO!!! Pericolul din apă! Primarii trebuie să inventarieze fîntînile publice

Ziarul de Vrancea
27 apr 2012 1165 vizualizări
Fîntînile din judeţ sînt încărcate cu nitriţi şi nitraţi şi cu germeni patogeni, printre care esherichia coli u DSP-ul trage acest semnal de alarmă de mulţi ani

 Apa din fîntîni, un pericol pentru sănătatea populaţiei. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea vrea să ştie cîte fîntîni publice mai sînt pe raza judeţului, aceasta în condiţiile în care anul trecut primăriile nici nu au mai solicitat prelevarea de probe de apă pentru a vedea încărcătura fizico-chimică şi biologică din apă. Instituţia din sănătate a solicitat tuturor primăriilor din judeţ să transmită pînă la 1 mai o situaţie a fîntînilor publice. Pe lîngă catagrafierea fîntînilor, s-a solicitat şi amenjarea acestora astfel încît sănătatea celor ce consumă apă din fîntîni să nu fie pusă în pericol. În cazul în care nu se vor conforma, primarii riscă să fie sancţionaţi pentru că, deşi li s-a atras atenţia asupra acestei probleme în nenumărate rînduri, nu au luat nici o măsură. "Analizînd fîntînile care au mai rămas se ridică două probleme, problemele din punct de vedere microbiologic şi din punct de vedere chimic, toxicologic. Problemele de microbiologie sînt majore pentru că pot să producă boli infecţioase cu simptomatologie gravă şi din punct de vedere chimic prezenţa nitriţilor şi nitraţilor în fîntîni. Primăriile trebuie să facă asanarea acestor fîntîni şi apoi să solicite analiza examenelor de laborator. În 2011 nici o primărie nu a solicitat aceste examene", ne-a spus dr. Cornelia Dragună, şefa serviciului de evaluare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă de la DSP. În ultimii ani s-a mai redus numărul comunelor care folosesc fîntînile ca sursă de apă, dar din păcate sînt încă multe care depind de ele.

Autorităţile se plîng că nu au bani pentru analiza apei

Printre localităţile unde se ştie de problema nitriţilor şi nitraţilor şi a germenilor patogeni este şi Vînători. În satul Jorăşti apa este luată direct din fîntînă. Explicaţia oficialilor primăriei pentru neexaminarea apei este lipsa fondurilor. "Nu s-au făcut probe pentru că nu avem fondurile necesare. Sperăm să nu avem probleme cu nitriţii şi nitraţii", ne-a spus Ionel Lupu, viceprimarul comunei Vînători. Acesta a mai spus că la nivelul comunei Vînători s-a făcut un proiect pentru sistemul centralizat de alimentare cu apă care să rezolve problema în satul Jorăşti, numai că nu există fonduri pentru punerea lui în practică. Este de fapt o situaţie care se regăseşte în mai multe localităţi ale Vrancei. Primăriile aşteaptă de cîţiva ani bani pentru renunţarea la fîntîni şi punerea în funcţiune a unui sistem centralizat de alimentare cu apă. În comuna Sihlea, cu cîţiva ani în urmă, din cauza apei din fîntîni un sugar a murit. Cu toate astea oamenii continuă să folosească apa din fîntîni pentru băut, iar după spusele lor e cea mai bună apă. "Sînt fîntîni care nu au apă bună, nu fierbe fasolea de exemplu. Eu am la 53 de metri şi îmi dau seama că este o apă perfectă”, ne-a spus un locuitor al satului Jorăşti. "Nu-i sălcie, nu-i sărată, nu-i nimic, este foarte bună, e bună şi la mîncare", ne-a mai spus o bătrînă din comuna Milcovul. Din cauza folosirii în cantităţi uriaşe a azotului ca îngrăşămînt, cînd plouă, substanţa ajunge în pînza freatică poluînd cu nitriţi şi nitraţi apa. (Raluca MANOLACHE, Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
nedumeritu", acum 4379 zile, 5 ore, 14 minute, 21 secunde
e vina taranilor ! majoritatea si-au facut fose ,nu au respectat distanta fata de fantani,sunt din zece in zece metrii si au ajuns sa-si bea singuri urina!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.