Economic

Mozaic economic:Hidroelectrica îi invită pe băieţii deştepţi să-şi ia tainul

Ziarul de Vrancea
24 apr 2012 656 vizualizări
Compania a anunţat oficial că la 1 mai va înceta situaţia de forţă majoră u în această situaţie societatea trebuie să respecte vechile contracte încheiate la preţuri foarte mici

Hidroelectrica a notificat partenerii din contracte că la 1 mai va înceta situaţia de forţă majoră, activată la sfîrşitul lunii septembrie 2011 din cauza secetei, şi va putea livra electricitatea "după programul normal". "Condiţiile hidrologice s-au îmbunătăţit în ultima perioadă atît pe Dunare, cît şi pe răurile interioare, iar prognoza debitelor medii lunare şi sezoniere în regim natural (...) este uşor favorabilă pentru luna mai 2012, astfel încît conducerea companiei Hidroelectrica consideră că sînt îndeplinite premisele necesare pentru încetarea situaţiei de forţă majoră începînd cu mai 2012", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al companiei. Compania a activat această clauză întrucît nu mai avea destulă apă pentru a produce energie în hidrocentrale, astfel încît a redus livrările de energie către toţi partenerii contractuali. "Avînd în vedere că şi gradul de umplere a lacurilor de acumulare a înregistrat un trend crescător, Hidroelectrica a notificat partenerii de contracte în legătură cu încetarea aplicării clauzei de forţă majoră începand cu 1 mai. în aceste condiţii, livrările de energie ale Hidroelectrica se vor desfăşura după programul normal", se mai arată în comunicat. Prin sintagma "băieţi deştepţi" sînt vizate companiile care au contracte directe de achiziţie a energiei de la Hidroelectrica, la preţuri mici. Hidroelectrica livrează 70% din energia pe care o produce către "băieţii deştepţi", ale căror contracte expiră în intervalul 2014-2018. Guvernul a început la sfîrşitul anului trecut renegocierea acestor acorduri, la cererea Fondului Monetar Internaţional. Pretenţiile statului sînt creşterea preţurilor la care vinde Hidroelectrica, reducerea duratei contractelor şi scăderea cantităţilor pentru fiecare acord în parte. Potrivit celor mai recente informaţii, rezultatul renegocierii contractelor ar urma să fie anunţat în cîteva zile. Compania a fost deseori criticată, inclusiv de preşedintele Traian Băsescu, pentru încheierea acestor acorduri, pentru preţurile mici la care vinde energia către "băieţii deştepţi".


Numărul de smartphone-uri s-ar putea tripla în Romania

Numărul de telefoane inteligente utilizate în Romania a ajuns la 2,5 milioane de unităţi şi ar putea creşte la 7,5 milioane în 2015, a declarat Dan Vîrtopeanu, specialist în domeniul telefoniei mobile, la ZF Mobilio. În ceea ce priveşte PC-urile, estimările indică un număr de cinci milioane în prezent şi 7,5 milioane în 2016, a spus Vîrtopeanu la conferinţa dedicată business-ului de aplicaţii mobile ZF Mobilio. Apps & Business Forum, adăugînd că estimarea aparţine Nokia Siemens Networks Romania. El a adăugat că în 2011 pe piaţa locală au fost vîndute 600.000 de smatphone-uri şi 700.000 de PC-uri. La rîndul său, directorul diviziei Telecom a Samsung Romania, Sorin Manea, a afirmat că vînzările de smartphone-uri în Romania vor depăşi în acest an un milion de unităţi, cererea fiind ridicată. "Veşti bune nu vin de la producători sau de la operatori, ci de la piaţă, care a început să ceară tot mai multe smartphone-uri, iar producătorii s-au pliat pe această cerere. Aşa cum am mai spus, estimez că pe piaţa romanească se vor vinde în acest an un milion de smartphone-uri, dar cifrele de la începutul acestui mă fac să cred că cifra va fi depăşită. Piaţa este însetată de smartphone-uri. Trecerea este extrem de rapidă, mult mai rapidă decît se anticipa în a doua parte a anului 2011", a spus Manea. În ultimul trimestru al anului trecut, 1 din 3 telefoane vîndute a fost smartphone, ceea ce înseamnă că piaţa de aplicaţii va creşte.  "E clar că piaţa nu are unde să se ducă decît în sus", a spus Vîrtopeanu. Potrivit acestuia, ciclul de înlocuire a unui smartphone este 11,5 luni, faţă de 42 luni pentru PC. În 2011, la nivel mondial, veniturile generate de aplicaţii au fost de 12 miliarde de dolari, în creştere cu 50% faţă de 2010. În Romania, clienţii au cumpărat aplicaţii software (jocuri, aplicaţii de navigaţie, utilitare) de pe piaţa externă de circa un milion de euro, potrivit lui Vîrtopeanu.


Noroc că ne ajută vremea

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că ploile din ultimele 30 de zile au salvat agricultura romanească pentru 2012, în prezent fiind destulă apă în sol, menţionînd că sînt aşteptate ploi şi în iunie. "Am fost norocoşi cu ploaia din ultimele 30 de zile, pentru că salvează agricultura noastră pentru 2012. (...) Acum avem destulă apă. (...) Dar mai aşteptăm ceva ploaie şi în iunie", a spus preşedintele Băsescu, la începutul întrevederii de la Palatul Cotroceni cu comisarul OSCE, Knut Vollebaek. Oficialul OSCE, aflat în vizită la Bucureşti, remarcase la începutul discuţiei cu şeful statului că este o zi foarte frumoasă, deşi previziunile meteo pentru Europa Centrală pe care le-a consultat indicau probabilitate mare de ploaie. "Da, sîntem norocoşi în ultimele zile. Dar am avut o iarnă grea", i-a răspuns preşedintele Băsescu, adăugînd că a remarcat ştirea despre faptul că în SUA ultima iarnă a fost cea mai dificilă din ultimii 80 de ani.

Sîntem de 5,5 ori mai prost plătiţi decît media UE

Costul orar al muncii a crescut anul trecut în UE la 23,1 euro, iar Bulgaria şi Romania s-au menţinut pe ultimele două locuri, cu 3,5 euro, respectiv 4,2 euro, potrivit datelor prezentate marţi de Eurostat, care relevă diferenţe semnificative între statele membre. Costul orar al muncii, reprezentînd salarii, compensaţii financiare şi cheltuieli nesalariale ale angajatorului, precum contribuţiile la asigurări sociale, a crescut la nivelul UE de la 21,6 euro în 2008 la 23,1 euro anul trecut. în zona euro, indicatorul a urcat de la 25,8 euro în 2008 la 27,6 euro în 2011. Cele mai ridicate valori au fost estimate pentru Belgia (39,3 euro), Suedia (39,1 euro), Danemarca (38,6 euro), Franţa (34,2 euro), Luxemburg (33,7 euro), Olanda (31,1 euro) şi Germania (30,1 euro). La polul opus, cea mai ieftină forţă de muncă se regăseţet în Bulgaria (3,5 euro), Romania (4,2 euro), Lituania (5,5 euro) şi Letonia (5,9 euro). Eurostat precizează că estimările pentru statele din afara zonei euro sînt influenţate de ratele cursului de schimb valutar. Studiul acoperă firmele cu mai mult de 10 angajaţi. Pentru Romania, estimările sînt din anul 2010.

BNR aruncă un colac de salvare leului

Banca Naţională a Romaniei (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,3791 lei/euro, apropiat de cel de luni, moneda naţională fiind susţinută de intervenţii indirecte ale băncii centrale, care a vîndut masiv euro, potrivit dealerilor. În seisunea precedentă, cursul a fost de 4,3792 lei/euro, foarte aproape de recordul istoric, de 4,3794 lei/euro, atins pe 19 martie. Leul s-a apreciat în raport cu dolarul american, iar referinţa a coborît cu 0,46, la 3,3261 lei/euro. Pentru francul elveţian, cursul s-a plasat la 3,6458 lei/franc. Potrivit unor dealeri, BNR a vîndut masiv euro, circa 70-100 milioane de euro, pentru susţinerea monedei naţiionale, iar majoritatea ordinelor de cumpărare de euro au fost plasate de jucători de la Londra. "Cu puţin înainte de ora 13:00, cînd BNR stabileşte cursul de referinţă, au fost schimbate ordine semnificative de valută, piaţa fiind dominată de interese speculative de la Londra", au spus dealerii. La deschiderea şedinţei de marţi, euro a fost cotat la 4,3780 - 4,3810 lei/euro, cu 0,35 - 0,5 bani sub ultimele cotaţii de luni, de 4,3830 - 4,3845 lei/euro. Ulterior cotaţiile au urcat peste 4,38 lei/euro.

Fitch retrogradează Nokia în categoria gunoi

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat producătorul finlandez de telefoane mobile Nokia în categoria nerecomandată investiţiilor ("junk"), ca urmare a declinului cotei de piaţă, şi a anunţat că perspectiva rămîne negativă, transmite Reuters. Fitch a coborît calificativul pentru credite pe termen lung al Nokia de la "BBA" la "BBB-" şi a avertizat că ar putea urma noi revizuiri în scădere, dacă situaţia afacerilor grupului nu se îmbunătăţeşte în a doua jumătate a anului şi în 2013. "Avînd în vedere posibilele dificultăţi pe care le are de depăşit grupul, agenţia nu este în prezent convinsă că Nokia poate atinge acest obiectiv pe parcursul a 18 luni", potrivit unui comunicat al Fitch. Nokia şi-a apărat poziţia financiară într-un comunicat separat. "Grupul va continua să se concentreze asupra reducerii structurii de costuri, îmbunătăţirii fluxului de numerar şi menţinerii unei poziţii fiscale solide", a afirmat directorul financiar, Timo Ihamuotila. Săptămîna trecută, Nokia a raportat o pierdere importantă pentru primul trimestru, a renunţat la directorul de vînzări şi a promis noi reduceri de costuri.

Producţia Petrom, în scădere uşoară

Producţia de petrol şi gaze a OMV Petrom a scăzut uşor în primul trimestru, dar vînzările de gaze ale companiei au urcat, urmare a temperaturilor scăzute, potrivit unui raport prezentat marţi de grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al celei mai mari companii romaneşti. Astfel, vremea rece a afectat producţia OMV Petrom, dar a crescut cererea pentru gaze, compania raportînd creşterea cantităţilor extrase din facilităţile de depozitare. OMV Petrom a reuşit de asemenea să-şi îmbunătăţească marja de profit pe segmentul gazelor, datorită gazelor din import depozitate înaintea sezonului rece şi, într-o oarecare măsură datorită contractelor mai favorabile pe plan intern. Astfel, vînzările de gaze ale Petrom au totalizat 17,32 TWh în primul timestru, faţă de 16,23 TWh în trimestrul al patrulea al anului trecut, respectiv 16,5 TWh în primele trei luni din 2011. Producţia de petrol şi gaze a Petrom a fost de 184.000 barili echivalent petrol pe zi în primul trimestru, de la 186.000 barili echivalent petrol pe zi în perioadele anterioare de raportare. La nivelul OMV, producţia de petrol şi gaze a crescut în primul trimestru la 299.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 289.000 bep/zi în trimestrul al patrulea din 2011, respectiv 304.000 bep/zi în primele trei luni ale anului trecut.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.