Economic

Mozaic economic: Cel mai mare producător rus de aur vinde activele din Romania unei firme kazahe pentru 20 mililioane dolari

Ziarul de Vrancea
20 apr 2012 908 vizualizări
Polyus Gold, cel mai mare producător de aur din Rusia, controlat de miliardarii Mihail Prohorov şi Suleiman Kerimov, vinde activele din Romania, o uzină de tratare a aurului şi trei licenţe de explorare în judeţul Maramureş, către compania kazahă SAT & Company, pentru 20 milioane de dolari. Mihail Prohorov s-a clasat pe locul al treilea la alegerile prezidenţiale din Rusia, cîştigate în luna martie de Vladimir Putin.

Activele Polyus în Romania sînt deţinute prin firmele Romaltyn Mining şi Romaltyn Exploration, controlate prin intermediul holdingului Romaltyn Limited, înregistrat în Insula Man.
Activele vor fi vîndute către un alt holding, înregistrat în Insulele Virgine, controlat de SAT & Company, se arată într-un comunicat transmis vineri de Polyus. SAT & Company este un holding specializat în atragerea de finanţare şi dezvoltarea companiilor metalurgice şi miniere.
Compania kazahă, listată la bursa de la Almatî, este controlată de omul de afaceri Kenes Rakişev, ginerele primarului din Astana, Imangali Tasmagambetov, un apropiat al preşedintelui Nursultan Nazarbaiev. Tranzacţia ar trebui să fie finalizată în trimestrul al doilea al acestui an.
Romaltyn Mining deţine la Baia Mare o uzină de tratare a minereului aurifer cu o capacitate anuală de 2,5 milioane tone, care însă nu este operaţională. Romaltyn Exploration are trei licenţe de explorare în judeţul Maramureş. Polyus Gold a avut în primul trimestru al acestui an vînzări de 587 milioane de dolari, în urcare cu 52% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului treut, datorită aprecierii cotaţiilor aurului, dar şi creşterii producţiei. Polyus are o valoare de piaţă de aproximativ 9,6 miliarde de dolari, potrivit datelor Reuters, şi deţine rezerve potenţiale importante de aur în estul îndepărtat al Rusiei. Grupul a vîndut în primul trimestru 345.000 de uncii de aur (aproximativ 10,7 tone), în creştere cu 24%, la un preţ mediu de 1.702 dolari pe uncie, în urcare cu 23%.

Ungaria ar putea introduce o nouă taxă pe internet şi telefonie, din cauza deficitului bugetar

Ungaria ar putea introduce o nouă taxă pe traficul de internet şi pe convorbirile telefonice, iar măsura s-ar adăuga unei taxe pe tranzacţiile financiare luată, de asemenea, în calcul pentru aducerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% acceptat în UE, potrivit presei locale, citată de Portfolio. Surse din Ministerul Economiei au declarat portalului origo.hu că guvernul ar putea aproba miercuri Programul de Convergenţă, care urmează să fie trimis UE şi în care ar putea fi inclusă şi noua taxă pe internet şi telefonie.
Ministerul a prezentat aceste planuri unei delegaţii a Comisiei Europene aflată la începutul săptămînii la Budapesta. Oficialii europeni au cerut calcule detaliate care să susţină estimările privind noile venituri, iar Ministerul Economiei lucrează în prezent la aceaste date, notează origo.hu. Compoziţia Programului de Convergenţă depinde însă în foarte mare măsură de discuţiile premierului ungar, Viktor Orban, cu preşedintele CE, José Manuel Barroso la începutul săptămînii următoare.
Noua taxă pe sectorul telecomunicaţiilor ar funcţiona ca o taxă pe tranzacţii, adică ar fi inclusă în facturile emise de furnizorul de servicii, iar consumatorul ar suporta costul. Sursele nu au oferit informaţii despre nivelul taxei şi dacă aceasta va fi plătită în funcţie de traficul de date sau de timp (pe minut). Budapesta trebuie să prezinte CE un plan credibil de acoperire a unor "găuri" din finanţele publice, estimate de executivul comunitar la 150 de miliarde de forinţi (505 milioane euro) în acest an şi 400 de miliarde de forinţi (1,3 miliarde de euro) anul următor.
Taxa pe tranzacţiile financiare ar trebui să genereze, de anul următor, încasări estimate la 50-100 miliarde de forinţi (167-335 milioane euro). Prin această măsură, guvernul îşi va ţine promisiunea de a coborî la jumătate taxa de criză impusă băncilor (la 90 de miliarde de forinţi anual de la 180 miliarde de forinţi), fără a reduce însă povara asupra sectorului bancar. Ungaria a impus, în contextul crizei economice, taxe speciale în mai multe sectoare ale economiei, precum bancar, telecom sau retail.

Guvernul îşi anunţă intenţia de a efectua prima rectificare bugetară din acest an în iulie-august

Guvernul şi-a anunţat intenţia de a efectua prima rectificare bugetară din acest an în semestrul II, în perioada vacanţei parlamentare, elaborînd deja proiectul de lege prin care solicită acordul Parlamentului pentru modificarea schemei alocaţiilor bugetare.
Vacanţa parlamentară este programată pentru intervalul iulie-august 2012.
Proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare, prezentat vineri de către Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul, prevede temele generale pentru care Executivul intenţionează să emită astfel de acte normative, printre care se află şi rectificarea bugetului de stat şi a bugetului de asigurări sociale de stat pe 2012.
Pe listă mai figurează, printre altele modificarea Codului Fiscal, măsuri privind constituirea şi menţinerea unui nivel minim de rezerve de ţiţei şi/sau produse petroliere, măsuri privind diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de apărare, aprobarea normelor cu privire la accesul, evidenţa şi protecţia turiştilor în structuri de primire turistice, îmbunătăţirea sistemului de finanţare a instituţiilor publice de cultură finanţate din venituri extrabugetare şi alocaţii de la buget, a sistemului de salarizare a personalului din aceste instituţii, precum şi îmbunătăţirea salarizării personalului din instituţiile şi activităţile cu profil cultural.
Conform legislaţiei în vigoare, Parlamentul poate adopta o lege specială prin care să abiliteze Guvernul să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, pe perioada vacanţei parlamentare.

Microsoft a înregistrat un profit de 5,1 mld. dolari în primele trei luni ale anului, peste estimări

Profitul Microsoft a scăzut uşor în primele trei luni, al treilea trimestru al perioadei de raportare 2011-2012, la 5,1 miliarde de dolari, depăşind însă estimările analiştilor, iar veniturile au urcat cu 6%, la 17,4 miliarde dolari, datorită performanţei peste aşteptări a pieţei PC-urilor.
Compania americană care produce sistemul de operare Windows a avut, în perioada corespunzătoare a anului trecut, un profit net de 5,2 miliarde dolari şi vînzări de 16,4 miliarde dolari. Profitul companiei a depăşit estimările analiştilor contactaţi de Reuters, datorită vînzărilor de computere personale, care au rezistat mai bine decît se estima la asaltul tabletelor.
în primele nouă luni ale anului fiscal 2011-2012, încheiate la 31 martie, Microsoft a avut venituri de 55,6 miliarde dolari, în urcare cu 6%, şi un profit de 17,4 miliarde dolari, faţă de 17,2 miliarde dolari în intervalul corezpunzător al perioadei anterioare de raportare.
Rezultatele Microsoft au alimentat optimismul investitorilor pentru revigorarea celui mai mare dezvoltator de software din lume, care pregăteşte pentru acest an o versiune pentru tablete a Windows şi speră că va reuşi, în 2012, să ştirbească dominaţia Apple şi Google pe piaţa smartphone-urilor şi tabletelor. "Rezultatele au fost sensibil mai bune decît ne aşteptam. Veniturile au crescut cu 6%, şi asta înainte de noul ciclu de produse, care ar trebui să apară în jurul lunii octombrie", comentează un analist al Nomura Securities.
Microsoft nu a anunţat cînd va fi lansat Windows 8, următoarea versiune a celui mai popular sistem de operare, însă majoritatea experţilor din industrie se aşteaptă la apariţia produsului pe piaţă în apropierea lunii octombrie. Windows 8 va deschide o nouă nişă pe piaţa tabletelor şi s-ar putea dovedi un concurent redutabil pentru iPad-ul gigantului Apple.
Piaţa aşteaptă în aceeaşi perioadă şi o nouă variantă a sistemului Windows Phone pentru smartphone-uri. Acţiunile Microsoft au crescut cu 2,5% la New York în şedinţa electronică de tranzacţionare de joi seara, atingînd maximul ultimilor patru ani, şi sînt în urcare cu 20% de la începutul anului. Totuşi, acţiunile Microsoft se tranzacţionează încă sub cotaţiile de acum 10 ani, în principal din cauza percepţiei că Microsoft nu aduce suficiente inovaţii pentru a se putea bate cu Apple şi Google.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.