Economic

Mozaic economic: 400 de romani bogaţi vor fi luaţi la puricat de Fisc

Ziarul de Vrancea
19 apr 2012 2937 vizualizări
Blejnar: "Încep control la 400 persoane cu venituri de 3 milioane de euro în anul 2011 şi deţineri de peste 20 milioane euro"

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, care va conduce Direcţia de Verificări Fiscale, anunţă că verificarea persoanelor cu venituri mari va începe în partea a doua a anului cu un prim lot de 300-400 persoane care anul trecut au avut venituri de peste 3 milioane euro şi deţineri de peste 20 milioane euro într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, Blejnar precizează că, pe lîngă această categorie de persoane cu venituri mari care va fi monitorizată şi verificată de aparatul central al ANAF, prin intermediul serviciilor judeţene vor fi controlate şi celelalte persoane fizice.
"Din acest an, după prelucrarea Declaraţiilor 200, deci după 25 mai termenul limită de depunere, prelucrînd bazele de date, vom elabora o listă cu în jur de 300-400 persoane, după două mari criterii: venituri de peste 3 milioane de euro în anul 2011 şi deţineri de peste 20 milioane euro. Desigur că, pe lîngă această categorie care va fi monitorizată şi verificată de aparatul central al ANAF, am constituit servicii în fiecare judeţ şi sector al municipiului Bucureşti care se vor ocupa de verificarea persoanelor fizice şi de modul în care îşi plătesc impozitele şi taxele, persoanele care nu sînt în categoria primelor 300", a spus Blejnar.
Întrebat cîţi bani au transferat în afara ţării romanii bogaţi, fostul şef ANAF răspunde că nu dispune de asemenea informaţii şi că nici nu au fost verificate pînă în prezent conturi din bănci străine, deoarece cadrul legal care permite impozitarea cu 16% a veniturilor a căror sursă nu poate fi identificată a fost reglementat abia în decembrie 2010.
Potrivit unui document guvernamental prezentat de MEDIAFAX la finele lunii martie, ANAF va începe acţiunile de control în cazul marilor averi, cu scopul impozitării, odată cu prelucrarea declaraţiei de venit pe anul trecut, care trebuie depusă cel tîrziu la 25 mai, prin intermediul unei direcţii al cărei personal a fost limitat la 50 posturi.
Acţiunile de control vor fi iniţiate în baza deciziei din decembrie 2010 a Guvernului, conform căreia persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.
înfiinţarea departamentului care să verifice persoanele cu mari averi a fost însă autorizată de Guvern abia la jumătatea anului 2011, cu o schemă de personal limitată la 50 posturi, fără să fie anunţată şi o dată de începere a acţiunilor de control.
În luna februarie, şeful Guvernului a cerut miniştrilor şi şefilor de autorităţi implicaţi în combaterea evaziunii fiscale ca, în termen de două luni, să verse la buget venituri reprezentînd cel puţin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a două miliarde de euro, în special din acţiuni împotriva contrabandei cu alcool şi produse vegetale.
El a precizat atunci că impunerea unui plafon ridicat de venituri obţinute într-un termen foarte scurt din combaterea evaziunii nu presupune o "capcană" pentru demiterea şefului ANAF, ci o metodă prin care va fi stabilită eficienţa fiecărei persoane implicate.
Marţi, la împlinirea acestui termen, Sorin Blejnar a fost revocat de la conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în urma unei discuţii avute cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu.
Blejnar a afirmat că ţinta stabilită pentru ANAF privind veniturile la buget nu este realizabilă. El va rămîne însă să coordoneze procesul de verificare a persoanelor cu venituri mari.

Cererea şi cît preţurile locuinţelor sînt la jumătate faţă de 2007

Cererea de locuinţe s-a înjumătăţit de la declanşarea crizei economice, la sfîrşitul anului 2007, deşi preţurile au scăzut cu acelaşi procent în acest interval, iar cei interesaţi nu mai caută "vise", ci locuinţe adaptate nevoilor şi bugetului, spun consultanţii imobiliari.
"Proprietarii au scos la vînzare în Bucureşti cu 15% mai multe locuinţe decît totalul ofertei promovate în 2007 şi cu 24% mai multe decît anul 2006, deşi preţurile solicitate astăzi sînt cu peste 50% mai mici decît preţurile din momentul de maxim înregistrat la sfîrşitul anului 2007. Statistic, volumul cererii este de asemenea la mai puţin de 50% faţă de cel din 2006-2007. Aceste cifre arată că sîntem într-o piaţă a cumpărătorilor, care sînt net favorizaţi în procesul de negociere şi achiziţie", se arată într-un studiu realizat de portalul homefinders.ro, lansat joi la Tîrgul Imobiliar Naţional - tIMOn.
Portalul, fondat de Matei Maloş, care a înfiinţat şi site-ul magazinuldecase.ro, vîndut în 2010 către Sanoma Digital, este destinat cumpărătorilor de locuinţe, pe care îi asistă la achiziţia unei locuinţe, pentru un comision care porneşte de la 980 de euro.
Maloş a arătat că 2012 este anul cu cele mai multe apartamente la vînzare la jumătate de preţ, şi avînd în vedere că cererea eligibilă este în scădere din cauza normelor de creditare impuse de BNR, iar pe piaţă este supraofertă, acesta este un moment bun pentru achiziţia de locuinţe.
Pe de altă parte, Ion Cătuţoiu, directorul general al companiei Real Time, spune că după o perioadă în care romanii care voiau o locuinţă căutau "vise", acum aceştia şi-au adaptat cerinţele situaţiei actuale.
"După o perioadă în care toată lumea credea că trebuie să se construiască locuinţe, că trebuie să cumpărăm casele de pe hîrtie, că avem nevoie de două case, una la munte, una la mare, că salariile vor creşte, am descoperit că romanii trebuie să-şi cumpere o casă în funcţie de nevoi şi de puterea de cumpărare. Oamenii nu mai caută acum «vise», ci caută preţuri bune, locaţie bună, suprafaţă decentă, nu mai caută campanii de marketing pompoase", a spus Cătuţoiu, într-o conferinţă de presă.
În opinia sa, preţul unei locuinţe nu trebuie privit într-un mod independent şi singular, locuirea însemnînd rata al bancă, costuri de întreţinere, costuri şi timp de deplasare.
"Romanii pot să cheltuie maxim 40-50% din venitul familiei pentru o locuinţă (rata la bancă, întreţinere, utilităţi). Clientul din piaţa rezidenţială a anului 2007 s-a maturizat în 2012. Acum analizează comparativ opţiunile, le califică în funcţie de nevoi şi găseşte decizia optimă pentru el", a adăugat Cătuţoiu.
Tîrgul imobiliar tIMOn a început joi la pavilionul expoziţional din Piaţa Constituţiei, fiind prezente 116 firme expozante, cu 150 de proiecte. Tîrgul se va închide duminică. Potrivit organizatorilor, la ediţia din această primăvară a tîrgului se pot regăsi locuinţe noi cu preţuri de sub 30.000 de euro, pentru prima oară în istoria pieţei ansamblurilor de locuinţe.
Altă noutate ar fi apariţia primelor locuinţe noi amplasate în Pipera scoase la vînzare la preţuri de sub 45.000 de euro, dar şi locuri de parcare gratuite în proiecte în care acestea se vindeau înainte de criză la aproape preţul unei garsoniere într-un bloc vechi.

Insulele greceşti au început să fie vîndute de către familiile moştenitoare, din cauza noilor taxe

Insulele greceşti au început să fie scoase la vînzare de către familiile moştenitoare, după introducerea unor taxe usturătoare pe proprietate în cadrul programului de austeritate, primii cumpărători fiind membri ai familiilor regale arabe, potrivit cotidianului elen Kathimerini.
Surse din piaţa imobiliară au declarat pentru ziarul grec că mai mulţi proprietari, în special familii care au moştenit insulele, încearcă să le vîndă rapid pentru a evita noile taxe, acceptînd preţuri mai mici şi concesii substanţiale.
Potrivit Kathimerini, insula Oxeia din Marea Ionică, moştenită de familia greco-australiană Stamoulis, a fost vîndută recent unor membri ai familiei regale din Emiratul Qatar pentru 5 milioane euro, după ce fusese cotată iniţial la 6,9 milioane euro. O mare parte din insula situată în apropiere de Itaca, cu o suprafaţă de aproximativ 500 de hectare, este protejată ecologic, însă porţiunea neprotejată a proprietăţii poate fi dezvoltată.
Insula Patroklos, situată în largul vîrfului peninsulei Attica, ar putea fi de asemenea vîndută în curînd. Potrivit unei surse, familia Giatrakos, proprietarii insulei, s-au asociat cu investitori canadieni şi lucrează împreună cu autorităţile locale pentru a determina care porţiune a proprietăţii ar putea fi dezvoltată comercial. Preţul insulei ar putea depăşi 100 milioane euro, datorită potenţialului comercial ridicat şi proximităţii faţă de capitala Atena.
Încercările anterioare de a vinde Patroklos s-au lovit de mai multe obstacole, de la absenţa unor proiecte clare de planificare urbană şi zonală la chestiuni arheologice, de protejare a patrimoniului.
Insula Scorpios, din Marea Ionică, deţinută de moştenitorii familiei Onassis, este de asemenea pe piaţă de cîţiva ani. Moştenitorii familiei Onassis au spus că vor să vîndă insula din motive financiare. Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Kathimerini că vînzarea este împiedicată de testamentul lui Aristotle Onassis, care interzice înstrăinarea proprietăţii pînă cînd administrarea ei devine nefezabilă. Astfel, în contextul complicaţiilor de natură juridică, familia Onassis analizează concesionarea insulei către un investitor pe o perioadă de 99 de ani.

Referinţa BNR a scăzut uşor, la 4,3748 lei/euro

Moneda naţională s-a apreciat uşor în prima parte a sesiunii interbancare de joi, astfel că Banca Naţională a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinţă cu 0,3 bani mai redus faţă de miercuri, de 4,3748 lei/euro.
în sesiunea precedentă, cursul s-a plasat la 4,3778 lei/euro.
Leul s-a apreciat şi în raport cu dolarul american, iar referinţa a coborît cu 1,46 bani, de la 3,3454 lei/dolar la 3,3308 lei/dolar.
Pentru francul elveţian, banca centrală a anunţat o rată de schimb în scădere cu 0,06 bani, la 3,6408, de la 3,6414 lei/franc miercuri.
Primele schimburi de joi au fost realizate la 4,3760 - 4,3780 lei/euro, iar în prima oră de tranzacţionare cotaţiile au rămas în acest interval. La finalul şedinţei precedente, băncile cotau euro la 4,3770 - 4,3785 lei.
Pînă la jumătatea zilei, cursul a coborît uşor, iar transferurile se perfectau aproape de 4,3750 lei/euro.
Valutele din regiune afişau, de asemenea, mişcări timide în raport cu euro.
Dobînzile practicate de băncile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au stagnat, la 3,06 - 3,56%. în schimb, dobînzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămînă au urcat de la 3,22 - 3,72% la 3,42 - 3,92%.

Astra va asigura flota Tarom, pentru al şaselea an consecutiv

Astra Asigurări a cîştigat, pentru al şaselea an consecutiv, licitaţia pentru asigurarea flotei Tarom, cel mai mare client autohton în domeniul aviaţiei, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate transportatorului aerian deţinut de stat. La licitaţie s-a înscris şi Omniasig Vienna Insurance Group. Ofertele au fost deschise în prima parte a lunii martie.
Poliţa va fi încheiată pentru intervalul 1 mai 2012-30 aprilie 2013 şi va include servicii de asigurare CASCO pentru aeronave civile şi piese de schimb (inclusiv asigurare de reducere a franşizei CASCO deductibile la aeronave şi motoare de schimb) şi de asigurare de răspundere faţă de pasageri, bagaje, marfă, poştă şi terţi, potrivit anunţului de participare publicat pe site-ul www.tarom.ro.
În anii anteriori, prima plătită de Tarom asigurătorului s-a situat în jurul valorii de patru milioane de dolari, iar suma asigurată depăşea 500 milioane de dolari pentru poliţa CASCO, respectiv 700 milioane de dolari pentru partea de răspundere civilă faţă de terţi.
Astra a asigurat flota Tarom începînd cu anul 2007. Pentru contractul de asigurare din 2007, asigurătorul a plătit o despăgubire de 10 milioane de dolari, în urma avarierii unui Boeing 737- 300 în luna decembrie a acelui an, după ce aeronava a lovit o maşină de întreţinere rămasă pe pista aeroportului internaţional Henri Coandă Bucureşti.  Tarom operează o flotă compusă din 23 aeronave, dintre care un Airbus 310-325, patru Airbus 318-111, patru Boeing 737-300, patru Boeing 737-700, un Boeing 737-800, şapte ATR 42-500 şi două ATR 72-50


47% dintre femei au pensie privată, 16% nu ştiu din ce vor trăi la pensie

Femeile ar trebui să acorde o atenţie mai mare planificării financiare şi să fie mai puţin dependente de economiile şi pensiile soţilor, în condiţiile în care doar 47% dintre ele au asigurată o pensie privată, iar 16% spun că nu ştiu din ce vor trăi la pensie, rezultă dintr-un studiu Mercer.
Potrivit aceleiaşi cercetări, ponderea bărbaţilor care au pensii private este mai mare - 56%. În plus, bărbaţii au o acoperire "de calitate mai bună", 45% dintre cei care beneficiază de pensii private fiind într-un sistem de beneficii bine definite, faţă de 40% dintre femei care au un plan de pensii private.
Studiul mai arată că 21% dintre femei nu sînt deloc încrezătoare în faptul că vor avea o pensie decentă, iar 16% dintre cele care muncesc susţin că nu ştiu din ce vor trăi atunci cînd vor ajunge la pensie.
"Femeile trebuie să se axeze mai mult pe propriile venituri, pe propriile puteri, şi să se focuseze spre viitorul lor financiar. Viaţa de familie este cea care dictează că femeia va părăsi o perioadă serviciul, şi asta cu precădere cînd se găseşte în vîrful carierei şi cîştigă cel mai bine. Femeile petrec cu 10-12 ani mai puţin decît bărbaţii la locul de muncă de-a lungul vieţii lor, doar ca femeile trăiesc mai mult şi au mai multă nevoie de îngrijire medicală şi de îngrijire pe termen lung, nevoile lor financiare fiind implicit mai mari", spun realizatorii studiului. Cercetarea relevă şi că femeile îşi fac griji frecvent cu privire la bunăstarea lor financiară, însă nu reuşesc să ia măsuri în acest sens. Astfel, doar 20% dintre femeile de peste 55 de ani au solicitat consiliere cu privire la planul de pensionare, în timp procentul similar în rîndul bărbaţilor este de aproape 30%.
Iniţiatorii studiului precizează că angajatorii au, de asemenea, un rol potenţiator în furnizarea educaţiei financiare pentru angajaţii lor, însă, în Romania, foarte puţine companii au programe integrate de planificare financiară pentru salariaţii lor. Potrivit studiului salarial Mercer, doar 8% dintre companii oferă programe de planuri de pensii private pentru angajaţi, în special în medii de producţie.

Romgaz a fost inclusă pe lista finală la licitaţia pentru explorarea unor cîmpuri gazeifere din Irak

Ministerul Petrolului din Irak a publicat joi lista finală cu cele 47 de companii precalificate să participe la o licitaţie programată la sfîrştul lunii mai, pentru drepturi de explorare la 12 perimetre de gaze şi petrol, printre acestea figurînd şi Romgaz. Gigantul american Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră listată din lume, a dispărut din varianta finală a listei, iar cea mai notabilă apariţie este Syrian General Oil, transmite Reuters.
Exxon Mobil a deranjat Bagdadul prin semnarea unui acord de explorare cu guvernul regional din Kurdistan, considerat ilegal de către autorităţile centrale.
Anul trecut, Ministerul Petrolului din Irak a exclus compania americană Hess Corp din licitaţie după ce a semnat mai multe acorduri cu guvernul din Kurdistan.
Printre companiile precalificate pentru licitaţie se numără BP şi Shell (Marea Britanie), Chevron (SUA), CNOOC şi CNPC (China), Eni (Italia), Gazprom, Rosneft şi Lukoil (Rusia), Glencore (Elveţia), Statoil (Norvegia) şi Total (Franţa).
Companiile selectate se pot asocia în consorţii pentru explorarea perimetrelor scoase la licitaţie.
Cîmpurile petrolifere şi gazeifere din Irak au fost neglijate în ultimele decenii, din cauza războaielor şi sancţiunilor economice.
Licitaţia pentru explorarea celor 12 blocuri este programată pentru 30-31 mai, după ce a fost amînată de mai multe ori, şi ar putea creşte rezervele Irakului cu aproximativ 820 miliarde metri cubi de gaze şi 10 miliarde barili de petrol.
Guvernul de la Bagdad a îmbunătăţit în februarie condiţiile de organizare a licitaţiei, renunţînd la prevederea ca orice proiect să aibă o companie irakiană printre parteneri. Licitaţia se va concentra în principal pe drepturi de explorare a zăcămintelor de gaze, iar perimetrele sînt situate în zone izolate din vestul şi centrul ţării. Astfel, perimetrele ar fi destinaţii riscante de investiţie, din moment ce sînt mai dificil de protejat împotriva unor eventuale atacuri ale insurgenţilor, potrivit Reuters.
Companiile vor putea extrage imediat eventuale zăcăminte de gaze descoperite, însă guvernul şi-a asigurat opţiunea de a împiedica o companie să exploateze rezervele de petrol în schimbul unei compensaţii financiare.
Singura companie romanească în rîndul celor 47 de candidaţi precalificaţi pentru licitaţie este Romgaz, cel mai mare producător de gaze din Romania, controlat de stat prin Ministerul Economiei. Ministerul Petrolului va accepta oferte de la companii din SUA, Franţa, China, Japonia, Rusia, Marea Britanie, Italia, Emiratele Arabe Unite, Elveţia, Egipt, Croaţia, Coreea de Sud, Kuweit, India, Pakistan, Indonezia, Vietnam, Malaezia, Thailanda, Olanda, Angola, Norvegia, Siria şi Turcia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.