Economic

Problemele Spaniei slabesc moneda europeana

Ziarul de Vrancea
16 apr 2012 1350 vizualizări
Euro a coborît luni sub nivelul de 1,3 dolari pe unitate pentru prima oară în ultimele două luni, iar faţă de lira sterlină a atins minimul ultimelor 19 luni, din cauza problemelor financiare ale Spaniei, care alimentează temerile legate de fragilitatea economiei zonei euro, transmite Bloomberg.

Randamentul obligaţiunilor Spaniei pe termen de zece ani a urcat luni peste nivelul de 6% pentru prima oară în acest an, din cauza îngrijorării în creştere a investitorilor referitoare la capacitatea ţării de a-şi ţine finanţele sub control.
La 9:00, ora Londrei, euro era tranzacţionat în scădere cu 0,5%, la 1,3018 dolari pe unitate, după ce a coborît la 1,2995 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins după 16 februarie.
Euro a coborît cu 0,5% şi faţă de lira sterlină, la 82,1 pence pe unitate, nivel minim după septembrie 2010.
Moneda unică europeană s-a depreciat faţă de 13 din 16 monede importante ale lumii, după ce Jaime Garcia-Legaz, secretar de stat în Ministerul spaniol al Economiei, a declarat vineri, într-un interviu, că Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să intervină şi să cumpere obligaţiuni suverane.
"Euro este sub o anumită presiune din cauza problemelor din ţările periferice alei zonei euro, mai ales că Spania a emis obligaţiuni săptămîna trecută", a declarat Jeremy Streatch, director la Canadian Imperial Bank of Commerce în Londra.
Premierul spaniol Mariano Rajoy are dificultăţi în convingerea investitorilor că poate aduce sub control finanţele ţării, după ce luna trecută a anunţat că Spania nu poate respecta ţinta deficitului bugetar de 4,4% din PIB convenită pentru acest an cu Comisia Europeană. Noul obiectiv stabilit cu autorităţile europene este un deficit bugetar de 5,3% din PIB.
Spania urmează să facă în această săptămînă noi emisiuni de titluri pe 12 luni, 18 luni, precum şi de obligaţiuni cu maturitate în 2014 şi 2022.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.