Economic

Coloana de stiri economice: Auchan preia platforma Tractorul din Braşov

Ziarul de Vrancea
9 apr 2012 1210 vizualizări
Fosta platformă industrială Tractorul din Braşov era deţinută de către Flavus Investiţii

Grupul francez Auchan a preluat de la Flavus Investiţii, prin intermediul diviziei imobiliare, Immochan, proiectul imobiliar care va fi dezvoltat pe fosta platformă industrială Tractorul din Braşov, unde intenţionează să construiască un centru comercial. "Există o tranzacţie între Auchan şi Flavus Investiţii, dar mai multe detalii vor fi oferite de Auchan într-o conferinţă de presă, organizată independent de noi", au declarat reprezentanţii Flavus Investiţii, care au cumpărat în 2007 fosta uzină Tractorul, pentru 77 milioane de euro. Pe fosta platformă Tractorul, Flavus Investiţii urma să dezvolte un proiect mixt, de birouri, locuinţe, retail, care ar fi necesitat fonduri de 1,5 miliarde de euro şi a cărui construcţie s-ar fi întins pe o perioadă de peste 10 ani. Surse din piaţa imobiliară au declarat că grupul francez a preluat integral proiectul, urmînd să dezvolte pe cont propriu partea de retail, iar pentru celelelate zone să caute parteneri sau chiar să revîndă această componentă. Auchan şi Immochan au anunţat pentru miercuri o conferinţă de presă dedicată proiectului Coresi Shopping Center Braşov. Proiectul a fost iniţial lansat în 2010, iar prima parte a centrului comercial, care includea şi un hipermarket Auchan, ar fi urmat să fie finaliză în 2011. Auchan anunţa la acea vreme că vrea să cumpere terenul pe care va fi amplasat hipermarketul. începerea construcţiei a fost însă amînată din cauza condiţiilor economice. Auchan urma să construiască un hipermarket de 16.000 metri pătraţi, cu o suprafaţă de vînzare de 10.000 metri pătraţi, investiţie de 20 milioane euro. Centrul comercial ar fi trebuit să fie dezvoltat în două faze, totalizînd 85.000 metri pătraţi, suprafaţă închiriabilă. Activele Tractorul Braşov au fost cumpărate în august 2007 de firma Flavus Investiţii, controlată de fondul de investiţii Cheyne Capital. Immochan, divizia imobiliara a Auchan, a deschis la începutul anului o filială în Romania şi a anunţat deja dezvoltarea primelor proiecte pentru perioada 2012-2013, respectiv două centre comerciale, în Giuleşti (la fosta uzina Grantmetal) şi Ghencea (pe platforma Tricodava). Grupul Auchan este prezent pe piaţa romanească începînd cu anul 2006, primul hipermarket Auchan deschis fiind cel din cartierul Titan. În prezent Auchan Romania deţine nouă magazine. Fondată în 1976, Immochan, filiala imobiliară a grupului Auchan, ocupă în prezent unul dintre primele locuri în Europa în calitate de investitor şi proprietar de centre comerciale. Immochan gestionează 320 de centre comerciale în 12 ţări cumulînd 1,8 milioane de metri pătraţi.

Fondurile de pensii au un plus de un miliard de lei

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au înregistrat un cîştig net pentru participanţi de peste un miliard de lei în perioada mai 2008-martie 2012, potrivit unei analize a Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Suma a fost calculată ca diferenţă între activele nete gestionate de fonduri la finele lunii martie (7,26 miliarde de lei) şi contribuţiile brute virate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) în conturile participanţilor de la lansare (mai 2008) şi pînă la 31 martie (6,25 miliarde de lei), se arată într-un comunicat al APAPR. "Sistemul de pensii private din Romania şi-a continuat evoluţiile pozitive şi consolidarea în primul trimestru al anului 2012. Pe fondul revenirii uşoare a pieţelor financiare şi a stabilizării perspectivelor economice, fondurile de pensii au înregistrat performanţe investiţionale notabile, care s-au adăugat rezultatelor bune din trecut. Pe total, Pilonul II a ajuns la un cîştig net pentru participanţi de peste un miliard de lei, adică o rată de profitabilitate de peste 16,1% relativ la contribuţiile virate, exclusiv în beneficiul celor peste 5,6 milioane de romani care contribuie la aceste fonduri", a declarat preşedintele APAPR, Cornelia Coman. Potrivit APAPR, priorităţile sistemului de pensii private în perioada următoare sînt aderarea la fondurile de Pilon II a salariaţilor bugetari din categoriile speciale, militare, şi promovarea de către autorităţi a legii privind plata pensiilor private. Procesul de aderare, potrivit normelor emise de CSSPP, va începe la 1 mai şi vizează aproximativ 150.000 de noi potenţiali participanţi pentru fondurile de pensii.  "Cît priveşte legea de plată a pensiilor private sub forma de anuităţi, ea se afla încă în circuitul de avizare inter-ministerială, fiind marcată ca prioritate legislativă de catre actualul cabinet guvernamental. Adoptarea acesteia de către Guvern este aşteptată pentru prima jumătate a anului in curs", se mai spune în comunicat. Împreună cu activele gestionate de fondurile facultative de pensii (Pilonul III), care au depăşit 483 milioane de lei, sistemul de pensii private din Romania deţine active de 7,75 miliarde de lei (1,77 miliarde de euro), reprezentînd 1,27% din Prodsul Intern Brut. Potrivit APAPR, randamentul mediu anual al tuturor fondurilor de pensii private obligatorii a fost de 12,2%, de la lansare (mai 2008) şi pînă în martie 2012. Pe Pilonul III, randamentul mediu anual al tuturor fondurilor de pensii private facultative a fost de 7,8%.

După rata şomajului ar trebui să trăim un adevărat boom economic

Peste 454.000 de şomeri au fost înregistraţi în martie cu 19.325 mai puţini decît în februarie, rata şomajului fiind de 5,05 la sută, mai mică cu 0,22 puncte procentuale faţă de luna precedentă, informează, ieri, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Potrivit ANOFM, rata şomajului înregistrat la sfîrşitul lunii martie, la nivel naţional, a fost de 5,05 la sută, mai mică cu 0,22 puncte procentuale decît cea din februarie şi cu 0,95 puncte procentuale mai mică decît cea din martie 2011. Numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă la finele lunii martie a fost de 454.541 de persoane, cu 19.325 persoane mai puţine faţă de sfîrşirul lunii anterioare. Rata şomajului masculin a scăzut de la 5,65 la sută în luna februarie, la 5,41 la sută, iar rata şomajului feminin a scăzut de la 4, 83 la sută la 4,64 la sută. Cei mai mulţi şomeri (125.141) au între 40 şi 49 de ani, 113.266 au între 30 şi 39 de ani, 60.255 au între 50 şi 55 de ani, 59.961 de şomeri au depăşit 55 şi 59.275 au sub 25 de ani. Cele mai ridicate niveluri ale ratei şomajului au fost atinse în judeţele: Vaslui (9,64 la sută), Mehedinţi (9,54 la sută), Teleorman (8,72 la sută), Dolj (8,71la sută), Covasna (8,52 la sută), Buzău (7,51 la sută), Ialomiţa (7,45 la sută), Galaţi (7,44 la sută), Alba (7,35 la sută) şi Gorj (7,27 la sută). Scăderi ale ratei şomajului s-au înregistrat în 38 judeţe şi în municipiul Bucureşti, respectiv: Buzău cu 0,71 puncte procentuale, Alba cu 0,61 puncte procentuale, Sălaj cu 0,57 puncte procentuale, Mureş cu 0,55 puncte procentuale şi Gorj cu 0,51 puncte procentuale. Din totalul şomerilor înregistraţi la nivel naţional, 170.820 au fost indemnizaţi şi 283.721 neindemnizaţi, nzmărul celor indemnizaţi scăzînd cu 20.549 persoane faţă de luna precedentă.

BERD va prelua o treime din Alpha Bank

Alpha Bank este aproape de un acord pentru vînzarea unei participaţii de pînă la 30% din subsidiarele est-europene, printre care şi cea din Romania, către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), potrivit publicaţiei elene Real News, preluată de Bloomberg. Grupul financiar elen vrea să separe diviziile din Romania, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Albania şi Macedonia de banca-mamă şi să le plaseze într-un holding. BERD ar urma să cumpere ulterior o participaţie la acest holding, potrivit ziarului de la Atena, care nu precizează sursa informaţiilor. Banca elenă a arătat ulterior, într-un scurt comunicat transmis luni bursei de la Atena, că evaluează mai multe măsuri de consolidare a capitalului, însă nu a încheiat niciun acord cu BERD privind operaţiunile internaţionale. "Alpha Bank anunţă că, în contextul procesului de recapitalizare a băncilor greceşti, banca evaluează mai multe măsuri de consolidare a capitalului, însă nu există un acord cu BERD privind chestiunile amintite", se spune în comunicat. Alpha Bank şi EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, au încheiat anul trecut un acord de fuziune, însă Alpha s-a retras în martie din înţelegere după pierderile peste estimări înregistrate de bănci în urma acordului de participare a investitorilor privaţi la restructurarea datoriilor Greciei. Grupul Alpha Bank deţine în Romania instituţia de credit cu acelaşi nume şi companiile de servicii financiare Alpha Leasing, Alpha Finance, Alpha Insurance Brokers şi Alpha Advisory. Potrivit rezultatelor financiare de la finele lunii septembrie a anului trecut, soldul creditelor Alpha Bank în Romania se ridica la 3,4 miliarde euro, în scădere cu 7% faţă de nivelul de la finele anului 2010. Profitul înainte de taxe obţinut de Alpha Bank în Romania a scăzut în primele nouă luni ale anului trecut cu 80%, la 7 milioane euro, de la 34 de milioane de euro în perioada similară a anului anterior, în contextul declinului veniturilor operaţionale cu 20%. Alpha Bank Romania ocupa la jumătatea anului trecut locul opt în sistemul bancar, cu active de 17 miliarde lei.

Un pensionar şi o văduvă atacă restructurarea datoriei Greciei

Doi cetăţeni eleni, un pensionar şi o văduvă bogată, au deschis primul proces prin care se cere anularea reducerii datoriei guvernului, din cauza banilor pe care i-au pierdut în urma restructurării, tranasmite Reuters. Văduva, în vîrstă de 76 de ani, afirmă că a pierdut circa 200.000 de euro, aproximativ jumătate din investiţia în obligaţiuni ale statului, în timp ce pensionarul a pierdut circa 4.000 de euro, a declarat un oficial al tribunalului unde a fost deschis cazul. Înainte de declanşarea crizei datoriilor, obligaţiunile statului elen erau considerate investiţii sigure. "Este pentru prima dată cînd deţinătorii eleni de obligaţiuni au deschis un proces împotriva statului solicitînd ca decretul guvernamental privind implementarea restructurării datoriei să fie declarat neconstituţional şi ilegal", a spus oficialul.  Prin acţiunea în instanţă se cere anularea decretului guvernului prin care creditorii privaţi ai statului elen au fost obligaţi să accepte pierderi de 53,5% din valoarea nominală a obligaţiunilor elene deţinute. Pierderea reală, incluzînd dobînzi şi maturitatea mai lungă a titlurilor oferite în schimb, s-a situat la 74%. "Este un caz fără precedent. Cu cît mai mulţi reclamanţi, cu atît mai bine. S-a întîmplat să fim noi primii. Am deschis drumul", a declarat avocatul celor doi.

Microsoft cumpără sute de patente de la AOL

Compania americană de servicii de internet AOL va vinde grupului IT Microsoft peste 800 de patente şi aplicaţii pentru patente printr-o tranzacţie de 1,06 miliarde de dolari, transmite Bloomberg. Înţelegerea include şi acordarea unor licenţe neexclusive Microsoft pentru patentele pe care AOL le va păstra, au anunţat cele două părţi. Compania va rămîne după tranzacţie cu circa 300 de patente şi aplicaţii pentru patente. Decizia AOL vine la presiunea acţionarilor pentru schimbări strategice în privinţa declinului veniturilor. Tranzacţia permite AOL să obţină fonduri suplimentare în contextul evoluţiei slabe a pieţei publicităţii şi a declinului bazei de clienţi de internet dial-up. Compania, ale cărei venituri au scăzut cu 29% faţă de momentul separării de Time Warner în 2009, s-a aflat sub presiune din partea acţionarului Starboard Value LP pentru a lua în calcul diverse măsuri, inclusiv o tranzacţie cu patente. AOL a anunţat că intenţionează să transfere acţionarilor "o parte importantă" a veniturilor obţinute. Marile companii din sectorul IT au încercat în ultimii ani să acumuleze patente, acestea fiind folosite pentru procese împotriva concurenţei sau pentru protecţia propriilor afaceri.

Cea mai veche companie de turism din lume este cu un pas în prăpastie

Grupul britanic Thomas Cook, cea mai veche companie de servicii de turism din lume, vrea să atragă o finanţare de 1,2 miliarde de lire sterline (1,9 miliarde de dolari) de la creditori pentru a supravieţui, potrivit Sunday Times, preluat de Reuters. Creditorii, printre care se numără Royal Bank of Scotland (RBS) şi Barclays, sînt aproape de aprobarea finanţării, însă acordul ar putea avea condiţii grele pentru companie, potrivit Sunday Times. Astfel, Thomas Cook urmează să accepte un acord de extindere a maturităţii creditelor bancare pînă în 2015, cu mai multe condiţii, inclusiv plata unor dobînzi mai mari şi a unui comision unic. De asemenea, creditorii vor dobîndi dreptul de a achiziţiona pînă la 5% din acţiunile companiei la un preţ prestabilit. Thomas Cook a avut anul trecut venituri de 9,8 miliarde lire sterline şi o pierdere de aproape 400 milioane lire. Datoriile companiei se ridică la 891 milioane lire, potrivit datelor preliminare de la finele anului trecut. Fondat cu 170 de ani în urmă, grupul Thomas Cook a fost afectat în ultimii ani de condiţiile dificile din Europa, îndeosebi din Marea Britanie, unde clienţii de bază ai companiei - familiile tinere cu copii mici - au fost afectate dur de deteriorarea situaţiei economice. Contactaţi de Reuters, reprezentanţii companiei au refuzat să comenteze informaţiile.
















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.