Economic

Coloana de stiri economice:BRD a urcat pe prima poziţie în topul brokerilor

Ziarul de Vrancea
1 apr 2012 970 vizualizări
BRD a urcat în martie pe primul loc în topul brokerilor de la BVB, cu tranzacţii de 433,2 milioane lei, cea mai mare parte a rulajului fiind înregistrată pe segmentul obligaţiunilor, unde a intermediat operaţiuni de aproape 388 milioane lei.

Astfel, BRD a avut o cotă de piaţă de 17,27%, potrivit statisticilor publicate, vineri, de Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Pe segmentul de acţiuni, banca a intermediat în martie tranzacţii de 43,9 milioane lei (2,54% cotă de piaţă) şi s-a clasat pe poziţia 11 în top. În luna februarie BRD a fost pe locul şapte în topul intermediarilor de la BVB, cu un rulaj de 106,4 milioane lei şi o cotă de piaţă de 4,66%, pe toate segmentele de piaţă ale Bursei. După primele trei luni, banca este pe poziţia a doua în topul pentru tot anul, cu un rulaj total de 578,6 milioane lei (9,34% cotă de piaţă). La finele lunii februarie, banca era pe locul opt în topul pentru primele două luni, cu operaţiuni de 145,4 milioane lei (3,95% cotă de piaţă). Swiss Capital s-a plasat în martie pe locul secund, cu transferuri în valoare cumulată de 350,3 milioane lei (13,97% cotă de piaţă), sumă din care 344,5 milioane lei au reprezentat tranzacţii cu acţiuni. Astfel, Swiss Capital a rămas cel mai activ intermediar pe segmentul de acţiuni, cu o cotă de piaţă de 19,97%. începînd cu luna februarie din 2010, firma de brokeraj a avut cel mai mare rulaj pe piaţa acţiunilor. În primele trei luni din acest an Swiss Capital a fost cea mai activă casă de brokeraj, intermediind tranzacţii în valoare cumulată de 1,05 miliarde lei (16,95% cotă de piaţă) pe toate segmentele de piaţă ale BVB. Locurile doi şi trei pe piaţa acţiunilor au fost ocupate în martie de UniCredit CAIB Securities Romania (170 milioane lei - 9,85% cotă de piaţă) şi de ING Bank (149,5 milioane lei - 8,67% cotă de piaţă). în funcţie de tranzacţiile realizate în primele trei luni, UniCredit CAIB Securities Romania se plasează pe locul trei pe piaţa acţiunilor (383,1 milioane lei - 7,92% cotă de piaţă), iar ING Bank este pe poziţia secundă (398 milioane lei - 8,23% cotă de piaţă). Bursa a scăzut în luna martie cu aproape 0,9%, în condiţiile în care investitorii au fost mai prudenţi la tranzacţionare decît în precedentele două luni, cînd bursa a urcat cu 10,7% în ianuarie şi 7% în februarie. în ianuarie şi februarie investitorii au cumpărat la preţuri din ce în ce mai mari, fiind motivaţi de aşteptările privind dividendele pe care companiile urmau să le propună. Astfel, în primul trimestru bursa a avansat cu 17,34%.

Transportatorii vor cartel pe piaţa de taximetrie

Introducerea unui tarif minim nu ar afecta libera concurenţă pe piaţa taximetriei şi ar garanta astfel respectarea de către operatorii de transport a prevederilor legale care interzic vînzarea produselor sau a serviciilor în pierdere, susţine COTAR. "Avînd în vedere caracterul de utilitate publică al acestui serviciu sîntem de părere şi susţinem ideea stabilirii unui tarif minimal pentru aceste operaţiuni, atît pentru a putea garanta accesul la aceste servicii unui număr cat mai mare de clienţi ce işi manifestă nevoia de transport, cît şi pentru a nu ne simţi discriminaţi în raport de celelalte forme de transport terestre - autobuze, troileibuze, tramvaie, metrou - care se bucură de un tarif unic şi/sau minim, deşi împreună reprezentăm structura de bază, primordială şi principală în ceea ce priveşte mijlocul de transport. Susţinerile conform cărora dacă s-ar admite o atare modificare s-ar perturba concurenţa sînt neadevarate pentru ca prin stabilirea unui preţ minim nu înseamnă că se va afecta piaţa produselor, participanţii avînd exclusiv obligaţia de a nu scadea sub acest tarif, însă stabilirea oricarui alt tarif superior nu îi va putea fi interzisă", se a arată într-un comunicat transmis de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din Romania (COTAR). De asemenea, necesitatea stabilirii unui tarif minim se impune pentru garantarea ca fiecare firmă de taximetrie să respecte prevederile OG 99/2000, care spune că este interzis oricărui comerciant să ofere sau să vîndă produse în pierdere. Mai mult, există şi alte exemple de tarife minimale, cum ar fi onorariile pentru notari şi executori judecătoreşti, tarife pe piaţa RCA, tarifele stabilite de regiile autonome de transport local. "Prin urmare, opozitia Consiliului Concurenţei faţă de tarifele minime ce fac obiectul unor modificări a Legii 38/2003 este nejustificată (...) - Taximetria fiind de utilitate publică executarea acestui serviciu în afara autorităţii de autorizare nu poate să indice limitarea pieţei, astfel cum nici transportul în comun nu se desfasşoară în alte localităţi decît cele pentru care a fost înfiinţat", potrivit COTAR. Referitor la numărul de autorizaţii, confederaţia menţionează că numărul de 4 taxiuri la 1.000 de locuitori este cel mai mare din Europa şi că există o hotărîre a Curţii Constituţionale care spune că limitarea numărului de autorizaţii de taxi este legală. Consiliul Concurenţei consideră că modificarea Legii taximetriei prin stabilirea unor tarife unice pentru operatori şi interzicerea efectuării curselor în afara localităţii în care este emisă licenţa de transport ar încălca principiile liberei concurenţe.

Elveţia vrea să aresteze anchetatorii germani care au încălcat secretul bancar

Elveţia a emis mandate de arestare pentru trei funcţionari publici din Germania, pe care îi acuză de spionaj industrial pentru că au cumpărat date bancare secrete despre evazionişti germani, a anunţat Ministerul de Finanţe al landului Renania de Nord Westfalia, potrivit Reuters. Un purtător de cuvînt al instituţiei a confirmat pentru cotidianul Bild am Sonntag informaţia referitoare la mandatele de arestare. Cei trei germani, care lucrează în domeniul investigaţiilor privind taxele, ar putea fi aretsaţi dacă intră în Elveţia. Ştirea despre mandatele de arestare a apărut în contextul discuţiilor dintre cele două ţări la sfîrşitul acestei săptămîni pentru salvarea unui acord referitor la taxarea fondurilor cetăţenilor germani din Elveţia. Principalul partid de opoziţie din Germania, SPD, a afirmat că înţelegerea este plină de breşe. Coaliţia de centru-dreapta a cancelarului german, Angela Merkel, are nevoie de sprijinul landurilor controlate de SPD pentru a trece acordul prin camera superioară a Parlamentului (Bundesrat). Reprezentanţii landurilor controlate de SPD au afirmat că Elveţia nu a făcut suficiente concesii. Codul strict al secretului bancar din Elveţia a ajutat staul să-şi dezvolte un sector financiar de 2.000 de miliarde de dolari bazat pe statutul de paradis fiscal. Un acord cu Germania ar proteja secretul bancar în schimbul impunerii unei taxe asupra conturilor cetăţenilor germani. Elveţia s-a aflat sub presiune în ultimii ani din partea mai multor state care vor să combată evaziunea fiscală, mai ales Statele Unite. În disputa cu Germania, procurorul general al Elveţiei a transmis un comunicat în care afirmă: "Există o suspiciune puternică că au existat anumite dispoziţii din Germania pentru folosirea spionajului în scopul de a obţine informaţii de la Credit Suisse. Procuratura a cerut sprijinul autorităţilor germane". Germania a încercat în repetate rînduri să prindă evazioniştii bogaţi care se folosesc de conturi în străinătate pentru a evita plata taxelor. În februarie 2008, poliţia germană a derulat percheziţii masive vizînd circa 1.000 de persoane, după ce a plătit milioane de euro pentru a obţine un CD cu date despre conturi deschise la o bancă din Lichtenstein.

Facebook face 103 miliarde dolari

Ultima tranzacţie cu acţiuni Facebook permisă pe o piaţă secundară înainte de oferta publică iniţială aşteptată în mai indică o valoare a companiei de 102,8 miliarde de dolari, transmite Bloomberg. Preţul la ultima tranzacţie derulată pe platforma SharesPost, pentru 150.000 de titluri, a urcat cu aproape 9%, de la 40,5 dolari într-o altă licitaţie derulată în martie la 44,1 dolari. Facebook a decis să oprească la sfîrşitul acestei săptămîni tranzacţiile pe pieţele secundare, în contextul pregătirilor pentru listare, au declarat dou surse. Compania, care operează cea mai populară reţea de socializare online, a depus în februarie actele pentru o ofertă publică iniţială care ar putea evalua Facebook la 75-100 de miliarde de dolari. Facebook are peste 845 de milioane de utilizatori la nivel mondial şi vrea să atragă cinci miliarde de dolari prin oferta publică iniţială, care ar deveni astfel ce mai mare din istoria sectorului IT.

Pe hîrtie stăm bine la autostrăzi

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania (CNADNR) a lansat licitaţia pentru revizuirea studiului de fezabilitate la autostrada Sibiu-Piteşti, valoarea contractului pentru întocmirea documentaţiei fiind estimată la 61,4 milioane de lei (14 milioane de euro) fără TVA. Scopul contractului este revizuirea studiului de fezabilitate, elaborarea sau revizuirea/actualizarea proiectelor de relocare/protejare utilităţi, precum şi acordarea de asistenţă CNADNR în vederea întocmirii aplicaţiei de finanţare şi a elaborării documentaţiei de atribuire pentru contractul de proiectare/execuţie, informează CNADNR. Valorea estimată a contractului este de 61,39 milioane de lei lei fără TVA, iar durata preconizată este de 10 luni. Revizuirea studiului de fezabilitate este finanţată din fonduri europene nerambursabile (85%) şi de la bugetul de stat. Termenul limită de depunere a ofertelor este 6 iunie 2012. Studiul actual de fezabilitate a fost realizat de compania de proiectare şi consultanţă IPTANA. Fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu a declarat în luna februarie că Guvernul a renunţat la ideea construirii autostrăzii Sibiu-Piteşti prin parteneriat public-privat şi că proiectul ar putea fi finanţat din fondurile UE alocate Romaniei pentru transport în perioada 2014-2020.

Premierul bulgar face comentarii ironice la adresa Romaniei

Bulgaria ar putea cumpăra "gaze de şist ieftine din Romania", dacă va construi o centrală termoelectrică în locul proiectului centralei nucleare de la Belene, a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov, relatează site-ul Novinite.com. Borisov a făcut această declaraţie surprinzătoare la o conferinţă cu ministrul Economiei, Delian Dobrev, care tocmai revenise de la Moscova, unde a avut discuţii despre energie, după ce Guvernul bulgar a anunţat că renunţă la construirea centralei nucleare de la Belene. "Dacă romanii vînd gaze de şist ieftine de la Chevron, va exista o conductă, de ce să nu cumpărăm dacă le-am interzis aici şi sîntem aşa bogaţi ca să cumpărăm de la Romania", a declarat Borisov, întrebat dacă eventuala centrală termoelectrică de la Belene ar putea fi alimentată cu gaze de şist din Bulgaria. Comentariile ironice ale lui Borisov exprimă aparent iritarea pentru faptul că Guvernul său a fost presat de protestele societăţii civile să impună un moratoriu asupra exploatării gazelor de şist, la cîteva luni după ce acordase un permis de exploatare companiei Chevron.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.