Economic

Ministrul Agriculturii face elogiul CAP-urilor

Ziarul de Vrancea
30 mar 2012 985 vizualizări
"Chiar dacă au fost poate pe o bază greşită, CAP-urile erau totuşi o formă de exploatare a terenurilor eficientă”, spune Stelian Fuia

Cooperativele Agricole de Producţie (CAP) din regimul comunist au fost o formă eficientă de exploatare a terenurilor, iar asocierea agricultorilor rămîne o soluţie pentru creşterea profitabilităţii, a declarat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, la seminarul Mediafax Talks about Agriculture. "Nu trebuie să ne fie teamă de asociere sau de noţiunea de cooperativă. Chiar dacă au fost poate pe o bază greşită, CAP-urile erau totuşi o formă de exploatare a terenurilor eficientă. Sînt lucruri importante de care nu ar trebui să ne ferim să vorbim; poate bazele au fost greşite, dar principiile sînt aceleaşi şi ar trebui să ne întoarcem către acest proces de asociere", a spus Fuia. El a arătat că unul dintre obiectivele sale principale în funcţia de ministru este trecerea de la agricultura de subzistenţă la cea pe profit. "Cunosc rezistenţa ţăranilor romani la comasarea terenurilor", a afirmat Fuia, completînd că rolul său este să grăbească procesul de comasare a terenurilor.  Ministrul a mai spus că asocierea este determinantă pentru creşterea profitabilităţii şi a arătat că un producător agricol mic nu va putea vinde niciodată marfa unui supermarket dacă nu se asociază cu alţi fermieri. Fuia a mai spus că Agenţia Naţională de îmbunătăţiri Funciare (ANIF) vrea să devină furnizor de energie electrică pentru agricultori, sector unde se doreşte impunerea unui preţ reglementat. "Agenţia Naţională de îmbunătăţiri Funciare, cea nouă, în noua formulă, a început procedurile de a se acredita ca furnizor de energie electrică, ca să poată participa pe piaţă, să cumpere energie la preţ de piaţă, mai ieftin decît cumpără astăzi cine-i dă energie la staţii. (...) Sau să poată şi cumpăra direct energie de la producători. Am creat această procedură în înţelegere cu organismul de reglementare şi căutăm şi variante pentru a avea un preţ reglementat pentru energia din agricultură. Probabil că şi fermierii merită să intre în categoria acelor băieţi deştepţi care folosesc energie ieftină", a declarat Fuia. Ministrul Agriculturii, a mai afirmat ieri că  se aprovizionează cu alimente, la sfîrşit de săptămînă, din supermarket, nu din piaţă. "Din supermarket. Acolo mă duc duminica şi cumpăr pentru o săptămînă tot ce îmi trebuie", a răspuns Fuia, întrebat de un jurnalist dacă achiziţionează alimente din piaţă sau din supermarket. Precedentul ministru de resort, Valeriu Tabără, se declara "duşman" al marilor lanţuri de magazine, acuzîndu-le în mai multe rînduri că măresc nejustificat preţurile alimentelor. Tabără a vehiculat chiar ideea obligării supermarketurilor de a închide duminica magazinele, pentru a proteja astfel micii producători care vînd în pieţe.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.