Economic

Secretele unei licitaţii uriaşe:

Ziarul de Vrancea
25 mar 2012 5474 vizualizări
Ecuaţia de la Iaşi apare un colos: compania austriacă "Wienerberger"

Austriecii au cîştigat o licitaţie prin care primeau în concesiune 41 de hectare, pentru 20 de ani, în comuna Ion Neculce din judeţul Iaşi. Licitaţia organizată de primăria comunei a fost contestată în instanţă de producătorul de cărămizi "Ceramica", firmă aflată în competiţie directă cu "Wienerberger". Reprezentanţii "Ceramica" afirmă că licitaţia nu a fost organizată în mod corect şi transparent . În legătură cu unul dintre participanţi, şeful Camerei Agricole ne-a dat o declaraţie uluitoare: "Aia a fost o licitaţie trucată. Fratele meu a fost mîna moartă acolo ca să iasă numărătoarea participantilor. Ce să caute el acolo cu pomi, cînd terenul era pentru exploataţii minerale?". În ecuaţie apare şi Lucian Apostol, preşedintele Grupului de firme "Kosarom", care ar fi făcut rost de încă 17 ha de teren pentru "Wienerberger. "Ziarul de Iaşi" a descoperit că între Lucian Apostol şi "Wienerberger" exista o promisiune de vînzare încheiată la un notar din Paşcani.
Una dintre cele mai mari afaceri din Iaşi încheiate între o companie privată străină şi un consiliu local este pe punctul de a exploda. Competitorii acuză că licitaţia prin care Primăria Ion Neculce a concesionat 41 de hectare de teren pentru o perioadă de 20 de ani companiei austriece Wienerberger nu s-a făcut cu respectarea întocmai a prevederilor legale in domeniu, motiv pentru care au şi atacat-o în instanţă. Asta din cauză că organizatorii nu s-au asigurat că în competiţie vor intra toate părţile interesate şi, prin urmare, s-a ajuns la o valoare de închiriere sub cea care ar fi fost stabilită pe o piaţă competitivă. Acest aspect este vizibil dacă se comprară preţul pe metru pătrat cu cel de la o altă concesionare. În ecuaţie a intrat şi Lucian Apostol, fiul lui Neculai Apostol, cunoscut om de afaceri şi fost politician din Iaşi. Documentele deţinute de „Ziarul de Iaşi" arată că licitaţia realizată de Consiliul Local Ion Neculce şi interesul omului de afaceri par să meargă mînă în mînă.


Prima rundă


În anul 2008 Primăria Hîrlău concesionează 67,39 de hectare pentru suma de 119.816 de euro pe an. La licitaţie au participat atît Ceramica Iaşi cît şi SC Wienerberger Sisteme de Cărămizi SRL pe lîngă alţi competitori, cîştigătorul competiţiei fiind compania din urmă. Din cauza nerespectarii procedurilor legale, Ceramica Iaşi a atacat în instanţă organizarea licitaţiei, acesta fiind anulată. La scurt timp după acest fapt, Primăria Ion Neculce decide să concesioneze 41,55 de hectare. Prin Hotărîrea numărul 68 din 26 noiembrie 2008, Consiliul Local (CL) Ion Neculce decide ca suprafaţa de teren menţionată să fie închiriată pentru exploatare resurse minerale, închirierea urmînd a se face prin licitaţie publică. Apoi timp de trei ani nu s-a mai întîmplat nimic. În martie 2011 însă afacerea a fost pusă iar în mişcare. În acea lună sînt publicate în Adevărul de Seară Iaşi şi în Romania Liberă anunţurile de scoatere la licitaţie. Deşi în hotărîrea CL era clar prevăzută destinaţia terenului, în anunţurile de licitaţie a apărut doar că Primăria Ion Neculce „organizează licitaţie deschisă pentru închiriere teren în extravilanul Comunei Ion Neculce în suprafaţă de 415.491 mp". Mai mult, intenţia Primăriei nu a fost publicată şi pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) ceea ce a stîrnit nedumeriri şi controverse.
Reprezentanţii Camerei de Conturi Iaşi spun că legea nu a fost încălcată fiindcă nu s-a făcut publicitate şi pe SEAP, dar pentru o mai bună transparenţă şi pentru atragerea de cît mai mulţi ofertanţi era indicat acest lucru. În schimb, situaţia sta puţin altfel în ceea ce priveşte ascunderea scopului pentru care terenul a fost scos la concesiune, iar reprezentanţii Curţii sînt categorici în acest sens. „Legea impune ca anunţurile de licitaţii să fie publicate pe SEAP în momentul în care suma depăşeşte 15.000 de euro pe an. Aici nu s-a încălcat legea, însă era obligatoriu menţionarea în anunţurile de închiriere a destinaţiei exacte a terenului", a detaliat Constatin Iaţco, şeful Curţii de Conturi Iaşi.


Primarul se spală pe mîini


Acesta este şi motivul principal pentru care unii dintre competitorii care ar fi putut să participe la licitaţie nu au făcut-o, neştiind despre ce e vorba. „Am chemat în judecată autorităţile locale de la Ion Neculce, Wienerberger şi Agenţia Anţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) pentru că acestea şi instanţele competente să reanalizeze respectarea legalităţii în ceea ce priveşte punerea la dispoziţie a unui teren de 41,55 ha din proprietatea comunei Ion Neculce în vederea deschiderii unei cariere de argilă. Nu au fost respectate dispoziţiile legale de desfăşurare a licitaţiei. Piaţa a fost privată de informarea obiectului licitaţiei. Conform Consiliului local, obiectul real al licitaţiei era deschiderea unei cariere de argilă, lucru ce a fost ascuns în toate documentele şi anunţurile ulterioare. Publicitatea licitaţiei a fost redusă la nivelul judeţului Iaşi la nivelul unei foi volante. Nu putem să nu atacăm atunci cînd alţii folosesc procedurile juridice contrar literii şi spiritului lor, într-un mod cu totul neloial, trucuri al căror scop putem doar să-l bănuim", a declarat Iulian Mangalagiu, CEO Ceramica Iaşi, unul dintre principalii jucători de pe piaţa cărămizilor. Primarul comunei Ion Neculce consideră că nu are nici o vină. „S-au respectat procedurile Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP). Terenul era pentru exploatare argilă. Nu ştiu de ce nu a apărut acest lucru în anunţurile de licitaţie. Sincer vă spun că nu m-am ocupat eu personal. Exista un dosar întreg. Licitaţia a fost corectă, au participat mai multi ofertanţi. Problema este că în Romania cînd vrei să faci cevaîţi dă lumea imediat la picioare. Avem nevoie de investiţia acesta. De ce fugărim investitorii?", spune Vasile Rusu, primarul comunei Ion Neculce. La licitaţie au participat SC Horty-Prod-H.SRL, Mihai Tibucanu şi SC Wienerberger Sisteme de Cărămizi SRL. Dacă primii doi participanţi au oferit aceeaşi sumă, respectiv 41.550 de lei pe an (n.r. – preţul de pornire al licitaţiei), compania Wienerberger a dat 50.000 de lei pe an, cu doar 8.500 mai mult faţă de oferta iniţială. Preţul obţinut de Primăria Ion Neculce pe metrul pătrat este de şapte ori mai mic faţă de cel de la Primăria Hîrlău. Astfel, în 2008, la Hîrlău s-a obţinut pe metrul pătrat 0,178 euro, iar la Ion Neculce numai 0,028 euro.


Agricultură pe teren arid


Un alt aspect ce ridica serioase semne de întrebare este şi participarea celorlalţi doi competitori. Ei vroiau terenul pentru agricultură, în condiţiile în care el nu a fost desţelenit niciodată, fiind un deal cu un sol foarte arid. Despre faptul că a fost scos la licitaţie ştiau de la Consiliul Local, deci cunoaşteau şi care este destinaţia sa. „Ştiam de acel teren din 2003. Doream să-mi mut stîna de oi acolo. E scumpă fîneaţa. Eu am pierdut licitaţia pentru că am ofertat un preţ mic. Am aflat că terenul este de închiriere de la Consiliul Local Ion Neculce", a menţionat Mihai Tibucanu, proprietarul fermei Pig Farm din Coarnele Caprei. „Am vrut să fac o livadă de nuci acolo. Am aflat din ziar de licitaţie. Am ofertat cît am considerat că merita terenul. Toată activitatea firmei mele este în Ion Neculce. Am fost vreo 4-5 ofertanţi parcă. Nu mai ţin minte. Nu ştiu ce preţuri s-au oferit pentru că a fost licitaţie cu plic închis. Eram sigur că voi fi descalificat pentru că preţul era prea mic, dar am participat că nu se ştie niciodată de unde sare iepurele", a susţinut Constantin Hlihor, proprietarul SC Horty-Prod-H.SRL. Pe această temă fratele lui Hlihor, Mihai, care este şeful Camerei Agricole Iaşi are o poziţie foarte interesantă. „Aia a fost o licitaţie trucată. Fratele meu a fost mîna moartă acolo ca să iasă numărătoarea participanţilor. Ce să caute el acolo cu pomi, cînd terenul era pentru exploataţii minerale? De asta este şi contestată în instanţă licitaţia", a arătat Mihai Hlihor. Mai mult preţul oferit de cei doi pentru un teren care ar fi urmat să fie folosit pentru agricultură este extrem de mare faţă de cît se concesionează pe piaţă o păşune. De exemplu, primarul din Mirceşti, Petru Antalut ne-a spun că în comună păşunea se concesionează de la 100 de lei / hectar, adică de 10 ori mai puţin decît ofertaseră cele două persoane. Chiar şi la valori mai mari de două sau trei ori participarea celor doi este foarte ciudată.


Jocuri de culise


Ecuaţia devine aparent şi mai complicatş dacş ţinem cont de faptul că în afacere intră şi Lucian Apostol, fiul fostului parlamentar şi prefect Neculai Apostol, ce deţine grupul de firme Kosarom. Lucian Apostol a bătut palma cu compania Wienerberger să-i vîndă 17 hectare de teren pe care să ridice fabrica de cărămizi de la Ion Neculce. În acest sens, a fost încheiată o promisiune de vînzare între Apostol şi Wienerberger, pentru care s-a dat un avans de 100.000 de euro. Cînd au fost întrebaţi atît primarul din Ion Neculce, cît şi Lucian Apostol, au spus că nu au nici o legătură cu vînzarea respectivă. „Eu ştiu că cele 17 hectare au fost cumparate 100% de la o persoană fizică. Dar nu ştiu să vă spun cine este", a menţionat primarul comunei. Şi Lucian Apostol a negat implicarea în tranzacţie. „Ştiu că au cumpărat 17 hectare la Ion Neculce dar nu ştiu de la cine le-au luat. Eu nu le-am vîndut nimic", a susţinut preşedintele Kosarom. Datele de la Cadastru arată, însă, că în 14 februarie 2012, Lucian Apostol si Wienerberger-Sisteme de Cărămizi, semnează contractul de ipotecă cu numărul 2.615 la Biroul Notarial Camelia Manuela şi Eugen Zaharia din Paşcani pentru suma de 200.000 de euro. Erau vizate mai multe terenuri din comuna Ion Neculce în suprafaţă de aproximativ 17 hectare, exact cît a achiziţionat şi producătorul de cărămizi. „Obiectul contractului îl constituie garantarea de către Debitor (n.r-Lucian Apostol) a obligaţiilor sale de plată cu orice titlu (Obligaţiile Garantate) ce decurg din promisunea Unilaterală, obligaţii care vor include: plata dublului preţului opţiunii, în cuantum de 200.000 de euro, sau rambursarea preţului opţiunii, în cuantum de 100.000 de euro, în condiţiile Promisiunii Unilaterale împreună cu orice alte debite ale Debitorului faţă de Creditor (n.r-SC Wienerberger Sisteme de Cărămizi SRL), datorate ca urmare a neîndeplinirii, îndeplinirii cu întîrziere, sau necorespunzătoare a oricăror obligaţii asumate prin Promisiunea Unilaterală sau ca urmare a încălcării garanţiilor sau a neîndeplinirii condiţiilor prevăzute în Promisiunea Unilaterală, oricare ar fi aceste debite, existente, sau probabile, prezente sau viitoare, în orice monedă, inclusiv dobînda aferentă acestor sume, datorate la orice moment", se arată în contractul de ipotecă.


Investiţie de 22 milioane euro


Soluţia ecuaţiei este însă cît se poate de la îndemînă. Lucian Apostol şi Mihai Tibucanu sînt acţionari la firma Wild Blue Spirit, unde primul deţine 17%, iar cel de al doilea 16%. Restul de acţiuni sînt deţinute de firma Consulting&Construction SRL (50%) şi de Ioan Antoci (17%). Mai mult, este de notorietate faptul că Tibucanu şi cu familia Apostol fac afaceri împreună încă din anul 2006, cînd Tibucanu a pus pe picioare cu fonduri europene prima fermă de porci total automatizată din judeţ. „Materialul genetic îl vom procura de la societatea Suinprod Roman, iar porcii vor fi abatorizaţi la firma Kosarom Paşcani. Dacă totul va merge conform planului nostru de afaceri, în scurt timp vom extinde ferma", declara Mihai Popescu (n.r.-între timp şi-a schimbat numele în Mihai Tibucanu), în 2006. Atît „Suinprod" Roman cît şi „Kosarom" Paşcani sînt controlate de familia Apostol.
Wienerberger intentionează să ridice la Ion Neculce o fabrică de cărămizi, valoarea investiţiei fiind estimată la 22 milioane euro. După calculele oficialilor firmei, în fabrica vor lucra aproximativ 60 de persoane. La întrebarea: „De la ce persoane fizice/juridice aţi achiziţionat terenul de la Ion Neculce? Care a fost valoarea totală a tranzacţiei?" oficialii companiei au făcut referire doar la terenul concesionat de la primărie, omiţîndu-l pe cel pe cel pe care ar urma să se ridice fabrica. (Gabriela CURELARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ION, acum 4413 zile, 2 minute, 25 secunde
Intrebati-o pe d-na Chelu sau intrebati-l de geologul Dan Popescu cum a avut loc licitatia, cata rusine sa faci o licitatie cu o "mana moarta". Sper ca DNA sa ancheteze acesti manageri de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.