Economic

Două bănci mari anticipează că BNR va reduce dobînda la 5,25%

Ziarul de Vrancea
23 mar 2012 704 vizualizări
Măsura vine pe fondul înrăutăţirii situaţiei economice de pe pieţele externe

Analiştii Erste şi Raiffeisen anticipează că BNR va reduce, în şedinţa de joi, 29 martie, dobînda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 5,25%, potrivit unor note prezentate vineri de cele două bănci austriece. În plus, Raiffeisen crede că Banca Naţională va coborî dobînda şi la şedinţa din 2 mai, cu încă 0,25 puncte, la 5%, dacă situaţia de pe pieţele externe nu se va deteriora semnificativ. Erste notează că succesul licitaţiei de obligaţiuni cu maturitatea la trei ani efectuată joi de Ministerul Finanţelor se datorează atît aşteptărilor investitorilor privind reducerea dobînzii de politică monetară, cît şi aprobării, de către board-ul FMI, a celui de-al patrulea raport de evaluare a acordului cu Romania. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vîndut joi obligaţiuni cu scadenţa reziduală de trei ani, respectiv în aprilie 2015, de 1 miliard de lei, sumă egală cu valoarea indicativă, la un randament de 6,16%. Valoarea subscrierilor a fost de 2,482 miliarde lei. Boardul FMI a avizat miercuri cea de-a patra evaluare a acordului de tip preventiv cu Romania, punînd la dispoziţia statului cea de-a cincea tranşă, de aproximativ 500 milioane euro, care ridică suma totală disponibilă în caz de necesitate la aproximativ 2 miliarde euro. Erste anticipează că randamentul plătit de Romania pentru obligaţiunile cu maturitatea la cinci ani va scădea la 6,4% pînă în luna decembrie, de la 6,5% în prezent. Raiffeisen notează că reducerea dobînzii de politică monetară la şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR de la sfîrşitul lunii martie nu va avea efecte semnificative asupra dobînzilor de pe piaţa interbancară sau randamentelor obligaţiunilor de stat, doarece nivelurile actuale din piaţă reflectă deja această decizie. BNR a redus dobînda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale de la începutul acestui an, în şedinţele Consiliului de Administraţie din ianuarie şi februarie. Dobînda cheie este acum la minimul istoric de 5,5%.


(


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.