Economic

Antrepozitarii de vin se transformă în mici producători de frica birurilor

Mihai Boicu
15 mar 2012 3505 vizualizări
Limita maximă de producere şi comercializare a vinurilor este de 10 vagoane

Micii producători de vin îşi schimbă statutul juridic de frica statului, după ce Ministerul Finanţelor i-a pus să plătească garanţii pentru un produs cu acciză zero şi le-a cerut majorarea capitalului social. Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorilor, susţine că jumătate din cei peste 110 deţinători de antrepozite se vor reprofila ca mici producători de vin chiar dacă prevederile din Codul Fiscal vor fi eliminate. Acest statut le oferă posibilitatea de a produce şi comercializa pînă la 100.000 de litri de vin. Cum condiţiile pentru autorizarea antrepozitelor sînt foarte dure, producătorii îndeplinesc deja criteriile pentru funcţiona ca mici producători, care sînt mai blînde. „După ce se revocă autorizaţia antrepozitului, producătorul trebuie să îşi lichideze stocul de vin după care se poate înscrie ca mic producător. Una dintre dintre condiţii este să fie înscris în registrul plantaţiilor viticole şi să fie proprietar de vie sau să aibă vie în arendă cu contract pe cel puţin 12 ani”, a declarat Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorilor Vrancea. De asemenea, Direcţia Agricolă trebuie să verifice dacă micul producător are condiţii de producţie şi depozitare a vinului. Viticultorii au şi posibilitatea să-şi transforme strugurii în vin la o cramă autorizată, dacă nu au tehnologia necesară. Potrivit lui Toader Manole, prestarea acestui serviciu a costat în toamna anului trecut circa 900 de lei pentru un vagon de vin. În ceea ce priveşte condiţiile impuse de Ministerul Finanţelor antrepozitarilor, Codul Fiscal a intrat în dezbaterea comisei de buget – finanţe a Camerei Deputaţilor şi se speră că pînă la sfîrşitul acestei luni prevederile vor fi eliminate. Acestea le impun antrepozitarilor constituirea unei garanţii de 5000 de euro şi majorarea capitalului social minim la 25.000 dacă produc sub 500.000 litrei de vin. Peste această cantitate, sumele se dublează. În urma scandalului provocat de aceste măsuri, Ministerul Finanţelor a decis să amîne cu o lună aplicarea lor şi actul normativ să fie modificat în Camera Deputaţilor. (Mihai BOICU)  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
omul, acum 4394 zile, 13 ore, 58 minute, 38 secunde
Boicule, care e legea prin care Min. Fin. a amanat cu o luna aplicarea acestor prevederi ??? Ca intotdeauna, vezi ca esti pe langa subiect! Dezinformezi lumea. Chiar nu te vede nimeni ce scrii ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.