Economic

Coloana de stiri economice: Management privat la Loteria Romană

Ziarul de Vrancea
9 mar 2012 992 vizualizări
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va selecta management privat pentru Compania Naţională Loteria Romană, avînd ca ţintă eficientizarea companiei şi creşterea cotei de piaţă, a declarat, ieri, ministrul de resort, Bogdan Drăgoi.

Drăgoi a precizat că Loteria Romană este singura societate coordonată de Ministerul Finanţelor care se poate încadra în prevederile Ordonanţei de Urgenţă 109/2011, care reglementează introducerea managementului privat la societăţile de stat. El a mai arătat că la nivelul ministerului a fost constituită inspecţia economică financiară, care va fi un corp de control al MFP şi va avea printr atribuţii verificatrea execuţiei bugetelor societăţilor cu capital de stat. De asemenea, corpul de control va verifica dacă societăţile de stat respectă standardele de cost stabilite de lege şi va avea atribuţii pe unele aspecte privind absorbţia fondurilor europene, dar numai în segmente unde se înregistrează dificultăţi în absobţiei. Drăgoi a precizat că statutul şi atribuţiile noii ijnspecţii au fost discutate şi agreeate cu reprezentanţii Curţii de Conturi, pentru ca să nu se ajungă la o suprapunere de atribuţii.

ANAF va rambursa în martie TVA de 1,12 miliarde lei

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat, vineri, că va rambursa în martie TVA de 1,12 miliarde lei, urmînd să soluţioneze deconturile a căror vechime este de pînă la 27 februarie. Agenţia a împărţit deconturile în trei categorii - cu compensare şi restituire (care totalizează 991,5 milioane lei, din care se compensează suma de 63,4 milioane lei şi se restituie suma de 928,1 milioane lei), cu compensare integrală (în valoare de 125,9 milioane lei), respectiv cu compensare parţială (în valoare de 10,8 milioane lei, iar suma de 100,9 milioane lei se va restitui în perioada următoare). "În cazul compensărilor totale sau parţiale se soluţionează toate deconturile pentru care s-a emis decizia de rambursare, iar în cazul sumelor de restituit, care totalizează 928,1 milioane lei, plata efectivă a fost programată după cum urmează: tranşa I în sumă de 182,2 milioane lei a fost decontată la data de 8 martie; tranşa II (23 martie): respectiv 276,5 milioane lei; tranşa III (29 martie): respectiv 469,4 milioane lei", precizează ANAF într-un comunicat.


Creditorii au acceptat restructurarea datoriilor Greciei

Investitori privaţi care deţin obligaţiuni ale statului elen în valoare de 172 miliarde euro, din totalul de 206 de miliarde euro, au acceptat preschimbarea datoriei, au anunţat autorităţile de la Atena, precizînd că preschimbarea va deveni obligatorie pentru toţi creditorii privaţi ce deţin titluri sub incidenţa legii. Grecia va activa clauza impactului colectiv, astfel încît preschimbarea va deveni obligatorie şi pentru cei care au refuzat. Grecia a primit acceptul pentru preschimbare de la investitori ce deţin obligaţiuni de 152 miliarde de euro sub incidenţa legii elene, 85,8% din totalul de 177 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanţe din Grecia. La oferta de preschimbare au participat şi investitori cu obligaţiuni sub incidenţa legii elene care au refuzat să accepte. Obligaţiunile acestora reprezintă 5,3% din totalul de 177 miliarde de euro. Creditori privaţi care au în portofoliu obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de euro sub incidenţa legii altor state, sau emise de companii de stat şi garantate de guvernul elen, s-au angajat, de asemenea să participe la preschimbarea titlurilor vechi cu unele noi. "În numele Greciei, vreau sa mulţumesc creditorilor care ne-au susţinut programul ambiţios de reformă şi ajustare şi au suportat împreună cu poporul elen sacrificiile din acest proces istoric", a declarat ministrul de Finanţe, Evangelos Venizelos.

O firmă romanească a prins contracte în Marea Nordului

Grup Servicii Petroliere (GSP) a obţinut primele două contracte de lucrări în Marea Nordului, ambele din partea companiei Wintershall Noordzee, din Olanda, pentru foraj marin, respectiv pentru construcţia unei conducte petroliere. Primul contract vizează platforma GSP Saturn, în prezent aflată pe platoul continental al Tunisiei, care va fi relocată pentru a asigura servicii de foraj marin printr-un contract pe termen lung, iniţial în sectorul olandez, se arată într-un comunicat al GSP. GSP Saturn urmează să înceapă forajul marin în luna mai. Acordul vizează o perioadă iniţială de 12 luni. Al doilea contract se referă la nava GSP Falcon, care trebuie să ajungă în Marea Nordului în iunie 2012, iar după un studiu preliminar să înceapă instalarea unei conducte de 30 de kilometri. Aceasta va conecta o platformă petrolieră cu o conductă care asigură legătura cu portul IJmuiden. "Contractele semnate recent marchează intrarea GSP pe piaţa din Marea Nordului, pe lîngă prezenţa pe pieţele din Marea Neagră, Marea Mediterană, Federaţia Rusă şi Mexic. Lucrînd de la birourile noastre din Rotterdam şi Aberdeen, anticipăm creşterea în continuare a cotei pe această piaţă şi intenţionăm să aducem mai multe active pentru a face faţă cererii din Marea Nordului", a declarat directorul general al GSP, Stuart Oakley.

Exporturile Germaniei şi-au revenit puternic

Exporturile Germaniei şi-au revenit puternic în ianuarie, după scăderea din luna decembrie, majorînd surplusul comercial şi sprijinind creşterea celei mai mari economii din Europa, potrivit cotidianului Wall Street Journal. Livrările la extern au avansat lunar cu 2,3% în ianuarie, la 88,7 miliarde de euro, după ce au scăzut cu 4,4% în decembrie, potrivit datelor ajustate sezonier şi în funcţie de zilele lucrătoare prezentate de autorităţile germane. Evoluţia exporturilor va susţine speranţele că economia Germaniei începe aceste an mai puternic, după un ultim trimestru slab anul trecut. Majorarea importurilor, de 2,4% faţă de luna decembrie, a depăşit ritmul de creştere al exporturilor. Importurile, care au scăzut cu 3,9% în ultima lună din 2011, s-au situat la 74,5 miliarde de euro în ianuarie. Surplusul comercial ajustat a fost în ianuarie de 14,2 miliarde de euro, potrivit biroului de statistică german, în urcare de la 13,9 miliarde de euro în decembrie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.