Economic

Cresc salariile bugetarilor de la 1 iunie?

Ziarul de Vrancea
7 mar 2012 1015 vizualizări
în general reticient cînd vine vorba de majorări salariale, şeful statului i-a îndemnat ieri pe membrii Guvernului să găsească soluţii pentru revenirea lefurilor din sistemul de stat la nivelul din 2010 n economiştii sînt ceva mai pesimişti

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri în Parlament, că puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie "reîntregite" salariile bugetarilor. "Este adevărat, la începutul anului 2011, parte din sumele tăiate din salariile bugetarilor au fost restituite. Cred că este o datorie a mea şi a dumneavoastră să gîndim şi să găsim soluţii pentru ca, undeva în jurul datei de 1 iunie, să reîntregim salariile bugetarilor. Din acest punct de vedere veţi avea tot suportul meu, dar suportul meu nu este suficient dacă talentul dumneavoastră şi al Guvernului nu va fi pe măsura momentului şi pe măsura nevoii de a restabili veniturile bugetarilor", a spus preşedintele. El a arătat că această reîntregire a salariilor bugetarilor va trebui făcută în condiţiile în care în luna ianuarie a fost colectat la buget un excedent faţă de veniturile planificate, însă în februarie a fost un minus de două ori mai mare decît excedentul din luna precedentă. Potrivit preşedintelui, şi în martie este posibil un minus în colectarea veniturilor la buget, dar acesta se datorează conjuctural situaţiei meteorologice din luna februarie. Totodată, el s-a declarat convins că majoritatea parlamentară, împreună cu Guvernul, premierul, ministrul de finanţe, dar poate şi opoziţia, vor putea găsi resurse în buget pentru acest obiectiv. "Sînt convins că majoritatea parlamentară şi, de ce nu, şi opoziţia, împreună cu Guvernul, cu premierul, cu ministrul de Finanţe, privind în bugetul de stat, aşa cum el este aprobat, şi fără a diminua investiţiile, dar puteţi diminua cheltuieli în alte zone ale bugetului, veţi putea găsi resurse ca, la sfîrşitul mandatului, să le puteţi spune bugetarilor că au salariile întregi, aşa cum le-aţi găsit cînd aţi venit la guvernare", a afirmat el.

Ori majorare salarială, ori reducerea CAS

"Nu sîntem în principiu împotriva creşterii salariilor bugetarilor, dar nu putem încuraja o eventuală încălcare a Legii Responsabilităţii Fiscal Bugetare", a declarat ieri Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Potrivit articolului 9 din legea în cauză, nu se pot promova acte normative cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului care să conducă la creşterea cheltuielilor de personal în sectorul bugetar. Mai mult, prin Legea salarizării personalului bugetar, statul e obligat să se încadreze într-un plafon de 7,88% al cheltuielilor de personal în PIB. În prezent, potrivit calculelor HotNews.ro, cheltuielile de personal sînt la circa 7,4% din PIB estimat pentru 2012, spaţiul de manevră rămînînd destul de mic. Pe de altă parte, economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat ieri că, în măsura în care vor exista rezultate financiare bune în primele luni din 2012, se va pune problema fie a majorării cu cîteva procente a salariilor, fie a reducerii CAS, însă, nu concomitent. "Întrucît reducerea CAS produce locuri de muncă, sigur că soluţia preferabilă ar fi aceasta de reducere a CAS decît de creştere a salariilor", a precizat Lazea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.