Economic

COLOANA de ştiri economice: Ruşii dau tîrcoale pe lîngă CFR Marfă

Ziarul de Vrancea
5 mar 2012 907 vizualizări
VTB, a doua mare bancă din Rusia, este interesată de privatizarea operatorului CFR

VTB, a doua mare bancă de stat din Rusia, vrea să investească "cîteva sute de milioane de euro" în regiunea Balcanilor în următorii ani, vizînd inclusiv privatizarea CFR Marfă, a declarat pentru Bloomberg Atanas Bostandjiev, directorul general al VTB Capital, divizia de investiţii a grupului rus. VTB Capital a deschis săptămîna trecută un birou la Sofia pentru a facilita extinderea în sud-estul Europei, căutînd să acopere golul lăsat de retragerea investitorilor occidentali din regiune din cauza crizei datoriilor de stat. VTB Capital are filiale la Londra, Hong Kong, Singapore, Dubai, New York, Viena şi Kiev. "Voi fi mulţumit dacă vom investi cîteva sute de milioane de euro în următorii cîţiva ani în diverse proiecte din Bulgaria, Romania, Serbia şi Grecia, direct ca bancă sau prin sprijinirea clienţilor. Există oportunităţi bune în energie, transporturi, telecomunicaţii şi agricultură. Vom analiza privatizările planificate în Bulgaria, Serbia şi Romania. Sîntem interesaţi de privatizarea companiei feroviare de marfă din Romania. Serbia pregăteşte privatizări în sectorul bancar de care sîntem interesaţi. Există planuri similare în Slovenia şi Croaţia", a arătat Bostandjiev. VTB Capital a preluat în toamna anului trecut, prin divizia austriacă BT Invest, o participaţie de 80% la Bulgartabak, cel mai mare producător de ţigarete din Bulgaria, pentru 100 milioane euro. Guvernul de la Sofia se pregăteşte de asemenea să privatizeze diverse participaţii deţinute la mai multe companii de utilităţi, pentru a obţine fondurile necesare pentu a acoperi serviciul datoriei de stat. VTB vizează de asemenea preluarea Vivacom, cel mai mare operator de telefonie fixă din Bulgaria, în parteneriat cu banca bulgară Corporate Commercial Bank. Fostul ministru bulgar de Finanţe Milen Velchev a fost numit director general al filialei VTB Capital de la Sofia. Guvernul şi FMI au convenit în luna decembrie ca CFR Marfă să fie vîndută unui investitor strategic, într-un proces care să fie încheiat pînă la sfîrşitul lunii octombrie a acestui an şi în care să poată fi implicate Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation, divizia de investiţii a Băncii Mondiale. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a publicat în februarie anunţul de selectarea a intermediarului pentru privatizarea CFR Marfă şi aşteaptă oferte pînă la 12 martie. Statul va publica prospectul de vînzare a acţiunilor pînă la jumătatea lunii iunie 2012 şi va încheia privatizarea pînă la sfîrşitul lunii octombrie 2012, potrivit datelor anunţate în decembrie.

Preţuri între 161 şi 368 lei pentru o săptămînă la munte

Un pachet de cinci nopţi în hotelurile de 2-4 stele din staţiunile montane va costa, în perioada 4 martie-22 iunie, între 161 de lei şi 368 de lei, preţurile fiind valabile prin programul "O săptămînă la munte", lansat de Federaţia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) şi ANAT. "Pentru a mări gradul de ocupare al societăţilor hoteliere din regiunea montană şi în vederea creşterii gradului de accesibilitate al pachetelor de servicii turistice, continuă şi în acest an programul special «O săptămînă la munte»", se arată într-un comunicat al celor două organizaţii. Tarifele pentru un loc într-o cameră dublă, pentru un sejur de cinci nopti, fără servicii de masă, dar cu TVA inclusă, sînt de 161 de lei pentru un hotel, vilă, pensiune sau cabană de două stele, 259 de lei pentru o structură de trei stele şi 368 de lei pentru patru stele. Durata sejurului este de 5 nopţi, de duminică pînă vineri, în perioada 4 martie-22 iunie. Camerele nu vor fi disponibile în regim single.

Începe unul din cele mai importante saloane auto din Europa

Salonul auto de la Geneva, care va fi deschis astăzii pentru presă iar joi pentru marele public, va fi dominat de problema supracapacităţii de producţie şi presiunile asupra preţurilor din Europa, dar şi de alianţele dintre constructori, precum cea dintre General Motors şi PSA Peugeot Citroen. Cele circa 700 de mărci care vor fi prezente la salon, inclusiv Ferrari, Porsche şi Bugatti, ar putea atrage în decurs de zece zile aproximativ 700.000 de vizitatori, relatează AFP. Evenimentul de la Geneva, al doilea salon auto din acest an după cel de la Detroit, care a avut loc în ianuarie, va fi marcat de mediul macroeconomic dificil şi supracapacitatea din sector. Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere la 3,3% estimarea de creştere a economiei mondiale, în timp ce zona euro, afectată de criza datoriilor suverane, riscă să intre în recesiune. "O încetinire accentuată a economiei sau persistenţa unor vînzări auto scăzute în Europa riscă să provoace alte reacţii draconice din partea anumitor producători auto, precum fuziuni şi restructurări, inclusiv închideri de fabrici", a avertizat Fitch. Potrivit agenţiei de evaluare financiară, sectorul auto se confruntă cu supracapacitate de producţie, concurenţa acerbă şi presiuni asupra preţurilor, la care se adaugă încrederea redusă a consumatorilor. Situaţia variază la nivel mondial, iar Standard&Poor’s anticipează că vînzările de maşini şi vehicule utilitare vor creşte în acest an cu 7,7% la nivel global. În Asia este anticipat cel mai mare avans al vînzărilor auto, de 10,9%, urmat de cel din America de Nord, de 10,6%. În Europa de Vest, S&P prognozează un declin de 0,4% al livrărilor. În pofida dificultăţilor, la salonul auto de la Geneva urmează să aibă loc 130 de premiere europene şi mondiale. Între noutăţi se vor afla noile Porsche Boxter, Ferrari F620, Peugeot 208, Opel Mokka şi Mercedes Clasa A. De asemenea, Dacia va lansa modelul Lodgy, iar Ford B-Max.

Costul orar al forţei de muncă a urcat cu 10%

Costul orar al forţei de muncă a avut în ultimele trei luni ale anului trecut, în formă ajustată la numărul de zile lucrătoare, o rată de creştere de 0,74% faţă de trimestrul precedent şi de 9,76% comparativ cu perioada octombrie-decembrie 2010,a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS). În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (0,99%, respectiv 10,05%). "Faţă de trimestrul III 2011, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor din sectorul economic, cele mai semnificative creşteri înregistrîndu-se în activităţile de construcţii (9,83%), tranzacţii imobiliare (5,52%) şi comerţ (5,05%). în construcţii creşterea a fost determinată în principal de scăderea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent, fenomen cu caracter sezonier specific acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an", se arată într-un comunicat al INS. Scăderi ale costului orar al forţei de muncă, ajustat, s-au înregistrat în industria extractivă (-8,79%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,31%). În sectorul bugetar indicatorul ajustat a crescut în sănătate şi asistenţă socială (1,32%) şi a scăzut în învăţămînt (-15,47%), respectiv în administraţia publică (-2,55%). În învăţămînt, scăderea accentuată a fost determinată de creşterea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent, fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar, menţionează INS. În trimestrul IV 2011, creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 0,76%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,65%. Creşterile înregistrate de cele două componente - pentru indicii în formă brută (neajustată) - au fost de 1,02%, respectiv 0,9%.

Băncile europene ţin sume uriaşe la ciorap

Băncile au plasat suma record de 821 de miliarde de euro în depozite la Banca Centrală Europeană (BCE), după ce BCE a injectat un al doilea val de lichidităţi în sistemul financiar din zona euro, potrivit cotidianului britanic Financial Times. BCE a anunţat miercuri că 800 de bănci au împrumutat 529,5 miliarde de euro de la BCE prin a doua fază a programului de împrumuturi pe trei ani pentru băncile comerciale, destinat reducerii presiunilor asupra instituţiilor de credit din zona euro. în total, prin cele două licitaţii de fonduri, din decembrie şi februarie, băncile au împrumutat peste 1.000 de miliarde de euro de la BCE, cu o dobîndă de 1%. Joi noaptea, depozitele overnight la BCE au atins 777 miliarde de euro, de asemenea un nivel record. Pe parcursul weekend-ului, depozitele overnight au urcat la 821 miliarde de euro. Unii analişti au sugerat că nivelul ridicat al banilor plasaţi în depozite la BCE reprezintă un semn al tensiunilor din pieţele financiare şi un indiciu că băncile optează pentru siguranţă, avînd în vedere că depozitele constituite la BCE aduc o dobîndă de numai 0,25%. Alţi analişti arată, însă, că este imposibil pentru bănci să utilizeze atît de mult capital într-o perioadă foarte scurtă. Prima fază a programului de împrumuturi a ajutat încrederea în piaţa financiară, întrucît băncile au folosit fondurile să-şi refinanţeze datoriile

Veşti proaste pentru posesorii de maşini

Preţul mediu al petrolului Brent va creşte în acest an la 123 dolari pe baril, faţă de 111 dolari pe baril anul trecut, evoluţie pozitivă pentru companiile petroliere din regiune cu activităţi semnificative de explorare şi producţie, precum OMV şi Petrom, potrivit analiştilor Erste Bank. Analiştii Erste au arătat luni, într-o conferinţă online, că majorarea preţurilor petrolului va reprezenta un plus pentru companiile petroliere din Europa Centrală şi de Est cu activităţi semnificative pe segmentul upstream al pieţei (explorare şi producţie), precum OMV, Petrom, MOL (Ungaria) şi INA (Croaţia), însă va avea un impact negativ asupra activităţilor downstream - rafinare, distribuţie şi retail. Preţul ţintă al Erste pentru acţiunile Petrom este de 0,5 lei, faţă de cotaţia actuală de 0,42 lei la bursa de la Bucureşti. "Am preconizat deja o creştere a preţului petrolului în estimările pentru OMV şi Petrom, care însă vor fi crescute în următoarele evaluări. Companiile upstream vor obţine beneficii clare, în timp ce activităţile concentrate pe downstream şi retail vor fi sub presiune", a declarat analistul Erste Thomas Unger. Creşterea preţului ţintă al acţiunilor Petrom se datorează şi preţurilor mai mari ale petrolului, a adăugat el. "Îmi place Petrom. Este una dintre acţiunile (din regiune - n.r.) pe care le recomandăm cel mai mult pentru investiţii. Preţul nostru ţintă este cu mult peste cotaţiile de tranzacţionare de anul trecut. Aş considera justificat un preţ mai mare decît anul trecut şi datorită cotaţiilor mai mari ale petrolului", a spus analistul.

Producţia de petrol a Irakului a atins un nivel record

Producţia de petrol a Irakului a depăşit 3 milioane de barili pe zi pentru prima oară în peste 30 de ani, iar autorităţile intenţionează să crească puternic exporturile, în trei zile urmînd să fie inaugurat un nou terminal marin în sudul ţării, a declarat vicepremierul Hussein al-Shahristani. La nouă ani de la invadarea Irakului care a dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui Saddam Hussein, autorităţile de la Bagdad vor să extindă producţia de petrol ţinută în loc de sancţiuni internaţionale şi război, transmite Reuters. Oficialii implicaţi în dezvoltarea proiectelor petroliere irakiene anticipează o creştere treptată a producţiei, de la 2,7 milioane de barili pe zi anul trecut la o medie de 3 milioane de barili pe zi în 2012. Ministrul petrolului, Abdul-Kareem Luaibi, a declarat că Irakul a atins cel mai ridicat nivel al producţiei de petrol după 1979. Potrivit OPEC, statul irakian a realizat în februarie o producţie medie de petrol de 2,68 milioane de barili pe zi. Producţia medie zilnică a fost deseori limitată de lipsa infrastructurii de export.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.