Economic

Premierul Ungureanu anunţă oofensivă economică în Republica Moldova

Ziarul de Vrancea
4 mar 2012 802 vizualizări
România va deveni principalul partener economic al Republicii Moldova, după finalizarea unor proceduri de privatizare, a afirmat premierul Mihai Răzvan Ungureanu, la finalul şedinţei comune a guvernelor celor două ţări.

"România este al doilea partener major economic al Republicii Moldova. Deocamdată, va fi primul, după privatizare", a spus Ungureanu, fără alte detalii. Anul trecut, comerţul bilateral dintre cele două ţări a depăşit un miliard de dolari, Republica Moldova fiind a şasea piaţă extracomunitară de desfacere a produselor româneşti. Exportul român s-a ridicat la 786 milioane dolari, iar importul s-a cifrat 343,7 milioane dolari. În Republica Moldova sunt înregistrate 1227 societăţi mixte, dintre care 130 constituite anul trecut, cu o valoare de capital subscris de 30 milioane dolari. România ocupă prima poziţie investiţională în Republica Moldova după numărul de societăţi mixte şi locul 7 după valoarea capitalului subscris.

Guvernul se suceşte iar în privinţa TVAla proiectele cu fonduri UE

Taxa pe valoarea adăugată aferentă proiectelor din transporturi nu va mai reprezenta o cheltuială eligibilă restituită din surse comunitare, ci va fi acoperită din nou de la buget, Guvernul temîndu-se că fără această decizie va pierde din banii UE pentru lucrări şi va fi obligat să anuleze contracte. În luna noiembrie a anului trecut, fostul Guvern a decis că taxa pe valoarea adăugată aferentă proiectelor UE va fi declarată, începînd cu acest an, drept cheltuială eligibilă suportată din fonduri comunitare, decizie valabilă pentru toate contractele din cadrul programelor operaţionale finanţate din instrumente structurale şi încheiate după 1 ianuarie 2012. La acel moment, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a atenţionat că, atunci cînd TVA devine eligibilă dintr-un buget deja stabilit, dimensiunea programelor se micşorează şi numărul proiectelor susţinute din fonduri comunitare este redus, şi a arătat că sistemul ar putea fi modificat ulterior prin introducerea unor excepţii.  Pornind de la acelaşi considerent, respectiv al riscului ca pentru unele proiecte să nu mai poată fi asigurată întreaga finanţare, deoarece o parte din fondurile UE trebuie direcţionate către rambursarea TVA în loc să fie alocate lucrărilor efective, noul Cabinet a pregătit un act normativ prin care TVA va fi considerată din nou drept cheltuială neeligibilă pentru proiectele din Programul Operaţional Sectorial Transport.  "În cazul în care TVA nedeductibilă ar deveni eligibilă, în cazul POS-Transport există riscul ca unele proiecte să nu mai aibă întreaga finanţare asigurată şi vor trebui anulate contractele de lucrări sau procedurile de licitaţie", se arată în document.  Restituirea taxei pe valoarea adăugată de la buget şi nu din fonduri comunitare, în cazul acestui program, poate crea statului şi un avantaj prin perioada mai scurtă de rambursare a banilor UE faţă de termenul de restituire a TVA deja plătită de către firma care a executat lucrarea şi prin reducerea gradului de risc în ceea ce priveşte identificarea unor nereguli de către experţii europeni în facturile înaintate de autorităţile române la Bruxelles spre rambursare. De altfel, în 2007, autorităţile au decis ca toate cheltuielile cu TVA să fie considerate neeligibile în cadrul programelor operaţionale finanţate din instrumente structurale, considerîndu-se atunci că "domeniul de intervenţie al fondurilor europene" va fi astfel maximizat prin implementarea mai multor proiecte, iar posibilitatea apariţiei unor nereguli va fi mai redusă. În aceste condiţii, taxa pe valoarea adăugată deja plătită, aferentă cheltuielilor eligibile efectuate în cadrul proiectelor finanţate din instrumente structurale, a fost suportată pînă în prezent din bugetul de stat, prin autorităţile de management.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.