Economic

Un roman cu salariul minim îşi poate permite doar trei plinuri la maşină

Ziarul de Vrancea
4 mar 2012 998 vizualizări
în schimb, un Italian cu salariul minim poate să facă plinul autoturismului personal de opt ori u în Italia, carburantţii sînt printre cei mai scumpi din Europa

Preţul benzinei a crescut, la pompă, cu circa 4,4% în primele două luni ale anului, de la 1,22 de euro pe litru la sfîrşitul lui 2011, la 1,28 de euro pe litru la sfîrşitul lunii februarie, reiese din cele mai recente date ale Comisiei Europene. Evoluţia preţului benzinei la pompă, respectiv a preţului care include toate taxele şi impozitele percepute de stat, clasează România pe ultimele poziţii în topului scumpirilor din Uniunea Europeană, respectiv pe locul 24. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat în Bulgaria (11,6%), Ungaria (11,5%) şi Polonia (10,9%). Singurul stat UE unde benzina s-a ieftinit în perioada analizată este Irlanda, unde preţul unui litru de carburant a scăzut uşor, cu 0,3% faţă de nivelul de la sfîrşitul anului anterior. În ceea ce priveşte preţul mediu al benzinei, România se află pe penultimul loc în Uniune, Bulgaria fiind singurul stat unde benzina este mai ieftină, respectiv 1,27 de euro pe litru. Cu toate acestea, un angajat român care cîştigă echivalentul salariului minim garantat îşi poate alimenta maşina lunar cu doar trei plinuri de benzină, reiese dintr-o analiză gîndu.info. Asta în condiţiile în care în Italia, unde preţul carburantului este cel mai mare dintre statele UE, un beneficiar de salariu minim şi-ar putea folosi banii pentru a-şi face plinul de opt ori.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.