Economic

Cînd se vor ieftini din nou ouăle

Ziarul de Vrancea
2 mar 2012 1205 vizualizări
u crescătorii de păsări estimează că în martie şi aprilie, comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe piaţa romanească va exista un surplus de 30 de milioane de ouă

Preţurile ouălor ar trebui să scadă în a doua jumătate a lunii martie pînă la nivelul mediu din luna februarie, deoarece deficitul de pe piaţă va fi acoperit, a anunţat ieri, într-un comunicat, Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări din Romania (UNCPR). În lunile ianuarie-februarie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a existat un deficit pe piaţă de 30 de milioane de ouă (12% din necesar), provenit aproape integral din reducerea importurilor. Din cauza deficitului, preţurile de vînzare la poarta fabricii au crescut pînă la 0,5 lei oul începînd cu 27 februarie, faţă de un nivel mediu de 0,39 lei pe parcursul întregii luni. Creşterea preţurilor a fost accelerată şi de viscol, care a împiedicat aprovizionarea magazinelor şi a dus la epuizarea stocurilor. Refacerea stocurilor în magazine a crescut cererea pe o perioadă scurtă. Potrivit asociaţiei, în lunile martie şi aprilie, comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe piaţa romanească va exista un surplus de 30 de milioane de ouă. "Din cifrele de mai sus rezultă că în partea a doua a lunii martie, în mod normal, preţurile ar trebui să coboare la nivelul mediu din februarie", se arată în comunicat. Reducerea importurilor din ultima perioadă a fost consecinţa obligativităţii schimbării cuştilor la nivel internaţional, care a dus la închiderea de ferme în ţările care nu au reuşit modernizarea lor. Din acest motiv, în ultimele zile preţul ouălor în magazine s-a majorat cu 50%. Crescătorii de păsări contrazic astfel Ministerul Agriculturii, care susţinea joi, într-un comunicat, că majorarea preţurilor ouălor nu a fost determinată de lipsa producţiei, ca urmare a schimbării sistemului de creştere a găinilor, şi nici de creşterea preţurilor de producător.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.