Economic

În ultimii cinci ani 91.000 de firme au intrat în antecamera morţii

Ziarul de Vrancea
1 mar 2012 1289 vizualizări
Jumătate dintre companiile ajunse în insolvenţă sînt din domeniul comerţului şi construcţiilor

Coface estimează o creştere a insolvenţelor în acest an, în condiţiile în care în ultimii cinci ani circa 91.350 de firme au intrat în incapacitate de plată, cele mai multe din sectorul comerţului cu amănuntul, distribuţiei şi construcţiilor. În ultimii cinci ani au intrat în insolvenţă peste 18.000 de firme din sectorul comerţului cu amănuntul, 18.667 de companii din distribuţie şi 11.949 de societăţi de construcţii, totalizînd pete jumătate din insolvenţele înregistrate din 2007, reiese dintr-un studiu al Coface. În 2011, au fost raportate cele mai multe insolvenţe din ultimii cinci ani, respectiv 22.650 de companii, care se aflau în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă. Coface a luat în considerare firme care şi-au deschis procedura de faliment, firme aflate în reorganizare judiciară şi firme pentru care a fost închisă procedura de faliment, indiferent de anul deschiderii acestora.

Pe creştere

Anul trecut, potrivit Coface numărul falimentelor înregistrate a crescut cu circa 4,42% faţă de 2010, cînd au fost raportate 21.692 de dosare de insolvenţă. în 2011, primele trei poziţii ale clasamentului celor mai afectate sectoare, respectiv comerţ cu ridicata, comerţ cu amănuntul şi construcţii- au rămas neschimbate pentru al patrulea an consecutiv şi concentrează cea mai mare parte a numărului de insolvenţe înregistrate în 2011, respectiv aproximativ 55%, potrivit unui comunicat al Coface. "În ciuda creşterii economice din 2011, falimentele au crescut faţă de 2010, ceea ce arată că în economia reală criza a continuat să facă victime în rîndul companiilor slabite de recesiunea din 2009 şi 2010 şi a celor slab capitalizate. Din nefericire, trimestrul patru al anului trecut precum şi primele 2 luni din 2012 indică o înrăutăţire accentuată a comportamentului de plată al companiilor, cu un număr dublu de întîrzieri la plată şi arierate în creştere, ceea ce mă face să fiu pesimist şi să anticipez o creştere a numărului de companii insolvente şi în 2012", a declarat, în comunicat, Cristian Ionescu, country cluster manager al Coface Romania, Bulgaria şi Slovacia. Începînd cu 2007 numărul insolvenţelor a crescut în fiecare an, de la 14.104 de firme la 14.483 în 2008 şi 18.421 în 2009. Similar studiilor precedente, situaţia anului 2011 nu aduce surprize majore în ceea ce priveşte primele 10 sectoare, acestea înregistrînd cel mai mare număr al firmelor aflate în insolvenţă şi rămînînd neschimbate ca poziţie, singurele modificări fiind la nivel de ordine în cadrul topului, dar cu variaţii de una, maxim două poziţii. Astfel, comerţul cu amănuntul revine pe prima poziţie, confirmîndu-se astfel persistenţa dificultăţilor de ordin financiar cu care se confruntă firmele din acest sector, din cauza orientării într-o uşoară scădere a pieţei de consum către hipermarketuri şi retaileri. Construcţiile întregesc topul primelor trei sectoare cu cele mai multe insolvenţe, acest sector înregistrînd o creştere constantă a numărului de insolvenţe. Astfel, numărul firmelor aflate în imposibilitate de a-şi acoperi datoriile curente a crescut de 2 ori comparativ cu soldul înregistrat la sfîrşitul anului 2008, cînd au fost semnalate 1.666 de insolvenţe.

Din cauza cererii

"Cei mai importanţi factori care au afectat sectorul construcţiilor în 2011 sînt cererea redusă din partea populaţiei, care se află într-un proces de ajustare la raportul mai ridicat dintre serviciul datoriei şi venituri, rezultat din creşterea dobînzilor şi scăderea încasărilor, iar cel de-al doilea factor este reprezentat de sprijinul fragil de finanţare din partea sectorului bancar, investiţiilor străine şi guvernamentale", se menţionează în comunicat. Majoritatea industriilor au înregistrat o creştere a numărului de insolvenţe în 2011, comparativ cu 2010, singurele excepţii, unde numărul de insolvente a scăzut sînt fabricarea lemnului şi a produselor din lemn, fabricarea produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi de încălţăminte şi în metalurgie.  Sectoarele cu cele mai agresive creşteri procentuale ale firmelor aflate în diverse stadii de insolvenţă în 2011 sînt tranzacţiile imobiliare (25,41%), industria de maşini şi echipamente (25,73%), poştă şi telecomunicaţii (20,86% ), sănătate şi asistenţă socială (20,00%).  "Majoritatea acestor deviaţii se datorează în special efectului de bază, în condiţiile în care respectivele sectoare au înregistrat un sold al insolvenţelor redus faţă de media pe 2011", menţionează sursa citată. Distribuţia teritorială a cazurilor de insolvenţă pe 2011 arată o creştere masivă a insolvenţelor în judeţele Giurgiu, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Dîmboviţa şi Ialomiţa. Judeţele care au înregistrat o scădere o insolvenţelor şi o consolidare a situaţiei economice din acest punct de vedere sînt Bihor, Maramureş, Vrancea, Tulcea şi Mureş.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.