Educație

A început Postul Paştelui

Valentin Muscă
2 mar 2020 4060 vizualizări

Postul Paştelui se încheie în Duminica Învierii Domnului

Cu lunea de după Duminica lăsatului sec de brînză am intrat în cel mai lung post din calendarul bisericesc – Postul Paştelui sau Postul Mare. Patruzeci de zile de post, după modelul lui Moise, care a postit 40 de zile pe Muntele Sinai înainte să primească Decalogul sau după modelul postului Fiului lui Dumnezeu înainte de a fi ispitit de diavol. Pe de altă parte, nu lungimea postului, respectiv numărul de zile, este importantă, ci finalitatea acestuia şi rezultatul. Postul Paştelui se încheie în Duminica Învierii Domnului, şi-l poartă pe creştin prin cele mai importante momente din ultima parte a vieții terestre a Fiului lui Dumnezeu, iar rezultatul acestuia se vede pe chipul şi în manifestările fiecăruia dintre noi. Pe timpul celor şase săptămîni, serviciile religioase îl conduc pe credincios sufleteşte spre întîlnirea cu Hristos înviat din morți, tonul muzicii bisericeşti din această perioadă este unul sobru şi apăsător, ca şi veşmintele preoților şi ale bisericilor. Dacă în celelalte posturi de peste an există multe zile cu dezlegări la peşte, în acest post, doar de Florii şi de Bunavestire creştinii pot consuma peşte. Dar postul nu este doar o oprire de la mîncăruri, ci înainte de toate o perioadă de transformări interioare şi de examinare a propriei noastre vieți, cu ajutorul duhovnicului şi a slujitorilor Bisericii. Din acest motiv postul se adaptează la puterile fiecărui creştin, în funcție de capacitățile fizice ale acestuia şi de nevoile sale spirituale, pentru că postul nu este o simplă oprire de la consumarea produselor din carne şi lapte. De aceea, începutul postului trebuie să ne găsească aproape de sfătuitorii noştri, de cei cărora ne mărturism, pentru ca în acest excurs duhovnicesc, de la Duminica lăsatului sec de brînză pînă la Duminica Paştelui, să ne fortificăm sufletele, să ne însănătoşim trupurile, să putem merge în noaptea de Paşti si să primim lumina necreată a Învierii. (Valentin MUSCĂ)

Text preluat din ed 2012 a ZdV

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel iancu, acum 4440 zile, 7 ore, 59 minute, 58 secunde
Este bine ca cineva (felicitari Domnule VR Musca) ne retrezaste la realitate. "Tristetea" (s se vedea ghilimelele) ne aduce bucuria Invierii Mantuitorului nostru. Viorel Iancu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.