Economic

S-au stabilit regulile pentru impozitarea veniturilor din contracte civile

Mihai Boicu
26 feb 2012 2023 vizualizări
Cei care realizează venituri din activităţi independente efectuează plăţi anticipate în cursul anului

Noul ministru  al Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a emis un ordin care stabileşte o procedură unitară privind aplicarea prevederilor art. 52 din Codul Fiscal, referitoare la impunerea veniturilor plătite în baza contractelor civile încheiate potrivit Legii nr. 287/2009, privind Codul Civil. Astfel, persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente fiind organizate ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, precum şi persoanele fizice care realizează venituri din profesii libere, individual sau într-o formă de asocierere, au obligaţia să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de impozit stabilite de organul fiscal competent. Excepţie fac contribuabilii care realizează venituri pentru care plăţile anticipate se stabilesc prin reţinere la sursă. Plătitorii de astfel de venituri nu au obligaţii privind calculul, reţinerea şi virarea impozitului reprezentînd plata anticipată în contul impozitului anual datorat de beneficiarii de venit. Sînt exceptate de la această regulă contractele de comision, mandat comercial şi de consignaţie, calificate drept contractate civile după data de 1 octombrie 2011, precum şi în cazul contractului de agent. La acestea se adaugă contractele/convenţiile civile care atît înainte cît şi după întrarea în vigoare a Codului civil au aceeaşi natură juridică. Persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente şi care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul afacerii efectuează plăţi anticipate trimestriale stabilite de organul fiscal competent conform declaraţiei fiscale a contribuabilulului. În cazul persoanelor fizice, indiferent dacă desfăşoară sau nu activităţi independente, care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, pe baza contractului între părţi potrivit prevederilor Codului civil, sînt aplicabile prevederile Cap. IV al titlului III “Impozitul pe venit” din Codul Fiscal. Plătitorii de venit persoane fizice sau juridice, precum şi alte entităţi fără personalitate juridică care efectuează plăţi către asocierile fără personalitate juridică sau persoane juridice care aplică principiul transparenţei fiscale, nu au obligaţia calculării, reţinerii la sursă şi virării impozitului reprezentînd plata anticipată. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.