Economic

Coloana de stiri economice: Vînzările ArcelorMittal Romania se apropie de un miliard de dolari

Ziarul de Vrancea
24 feb 2012 1491 vizualizări
Volumul vînzărilor din Romania reprezintă numai 1% din totalul înregistrat la nivel internaţional

Vînzările companiilor deţinute de grupul ArcelorMittal în Romania au crescut anul trecut cu 11%, la 931 milioane de dolari, după un avans puternic în 2010, de 32%, de la 632 milioane de dolari în 2009, reiese dintr-un raport al celui mai mare producător de oţel la nivel mondial. Astfel, vînzările companiilor deţinute de grup în Romania au urcat de la 632 milioane de dolari în 2009 la 837 milioane de dolari în 2010, respectiv 931 milioane de dolari anul trecut. Cifrele reprezintă vînzările pe piaţa internă şi la export ale companiilor grupului ArcelorMittal înregistrate în Romania. ArcelorMittal a avut în 2011 vînzări de 93,9 miliarde de dolari la nivel mondial, în creştere cu 20% de la nivelul de 78 miliarde de dolari raportat în 2010. Grupul ArcelorMittal deţine în Romania două combinate siderurgice, la Galaţi şi Hunedoara, două fabrici de ţevi, la Iaşi şi Roman, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi divizia romanească a ArcelorMittal Construction. Totodată, ArcelorMittal Romania este unul dintre acţionarii companiei mixte care vrea să construiască reactoarele 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă. ArcelorMittal a majorat în ianuarie capitalul companiilor ArcelorMittal Tubular Products Iaşi şi Roman cu 78 milioane lei, la 241 milioane lei, respectiv cu 292,1 milioane lei, la 725 milioane lei.

Bucureşti şi Kiev, singurele capitale din Est unde locuinţele s-au scumpit

Bucureştiul şi Kievul sînt singurele capitale din Europa Centrală şi de Est (ECE) care au înregistrat o creştere a preţurilor locuinţelor noi în ultimul trimestru al anului trecut, majorarea pe piaţa bucureşteană ajungînd la 5%, potrivit unui studiu al firmei poloneze de consultanţă imobiliară REAS. În celelalte capitale luate în considerare, Varşovia, Budapesta, Praga, Bratislava, Sofia, Talin, Liubliana, Vilnius, Riga şi Zagreb, preţurile au stagnat sau au scăzut. Pe întreg anul trecut, preţul mediu cerut de dezvoltatori pentru apartamentele din Bucureşti s-a redus cu 1,4%, se arată în studiu. "În ciuda unor fudamente puternice ale pieţei, sectorul apartamentelor noi a continuat să se confrunte cu dificulăţi în 2011. Problema principală a venit din partea cererii care a rămas redusă din cauza mai multor motive, respectiv performanţa scăzută a indicatorilor macroeconomici, puterea de cumpărare şi starea de expectativă a cumpărătorilor de case", se menţionează în raport. În acelaşi timp, autorii studiului arată că există totodată o aparentă lipsă de încredere a cumpărătorilor în dezvoltori din cauza multor proiecte nefinalizate sau îngheţate.  "Însă, acei dezvoltatori care au rămas activi pe piaţă au putut să-şi apere preţurile", afirmă sursa citată. Preţurile locuinţelor din Bucureşti au avut în ultimul trimestru din 2011 o evoluţie contrară celei din alte capitale din regiune, respectiv comparativ cu Varşovia sau Praga unde s-a înregistrat o scădere de peste 5% a preţurilor. în Varşovia, şi scăderea anuală este superioară celei înregistrată în Bucureşti, ajungînd la 2,8%. Potrivit studiului, în trimestrul al treilea din 2011, în Bucureşti erau disponibile la vînzare 97 de proiecte rezidenţiale, totalizînd 4.419 apartamente, cele mai multe cu preţuri medii de pînă la 1.500 de euro pe metru pătrat. Sînt însă dezvoltatori care solicită şi preţuri de peste 2.000-2.500 de euro pe metru pătrat. Spre comparaţie, în Praga, în ultimul trimestru al anului trecut, dezvoltatorii aveau spre vînzare 7.272 de apartamente în 352 de complexuri. Cele mai multe locuinţe au preţuri în jurul valorii de 2.000 de euro pe metru pătrat, existînd însă şi ansambluri unde preţurile ajung şi la circa 4.500 de euro pe metru pătrat. În Varşovia, REAS a inventariat 411 ansambluri de locuinţe, totalizînd 18.188 de unităţi. în acest caz, preţurile pornesc de la 1.400 de euro pe metru pătrat şi ajung la 2.400 de euro pe metru pătrat. REAS activează pe piaţa serviciilor de consultanţă imobiliară pe segmentul rezindeţial din Europa Centrală, în parteneriat cu Jones Lang LaSalle.

Apple cîştigă o primă bătălie în războiul iPad

Un tribunal din Shanghai a respins cererea companiei chineze Proview Technology de a interzice vînzările de tablete iPad în oraş, în cadrul unui conflict juridic mai larg referitor la drepturile Apple asupra acestei mărci în China, transmite AFP. Tribunalul a luat decizia în urma audierilor care au avut loc miercuri, constatînd că Proview Technology nu a prezentat dovezi suficiente care să îi susţină cererea. Proview Technology a susţinut că este proprietara mărcii iPad în China şi că vrea să obţină o hotărîre judecătorească pentru a obliga Apple să oprească vînzările tabletelor PC în Shanghai, unde compania americană deţine trei magazine. Curtea a constat însă că nu există dovezi că tabletele iPad "constituie o încălcare a mărcii comerciale". Pe site-ul tribunalului se mai arată că "nu există nicio lege sau reglementare care să interzică Apple că continue comercializarea iPad". Este foarte rar ca o companie din China să acuze o companie străină de încălcarea mărcii comerciale. În schimb, se întîmplă frecvent ca firme străine să reclame încălcarea proprietăţii intelectuale de către companii chineze. Potrivit Wall Street Journal, Proview Technology ar putea cere Apple compensaţii de pînă la două miliarde de dolari, după ce în urmă cu peste doi ani a vîndut cu 35.000 de lire sterline marca grupului american. Conform unor documente deţinute de Apple, care includ emailuri şi un contract, grupul a convenit cu Proview, în urmă cu peste doi ani, să cumpere drepturile asupra mărcii iPad în mai multe ţări. Preţul a fost de 35.000 de lire sterline (55.494 dolari la cursul actual). China este importantă pentru Apple nu doar ca piaţă de consum ci şi pentru că ţara este o bază importantă de producţie pentru iPad şi alte produse ale companiei. Proview, un producător de ecrane pentru PC-uri care a cerut protecţie sub legea falimentului, susţine că deţine drepturile exclusive pentru marca iPad în China şi a cerut oprirea exporturilor şi importurilor de iPad-uri. O interdicţie asupra exporturilor ar avea implicaţii majore asupra Apple, întrucît grupul foloseşte furnizori din China pentru multe din componentele folosite pentru iPad şi alte produse vîndute la nivel global. Preşedintele Shenzen Proview, Yang Rongshan, a declarat că autorităţile din peste 30 de oraşe au luat măsuri în privinţa disputei. Chiar dacă tableta iPad rămîne disponibilă la magazinele Apple din China şi la alţi retaileri, oficiali guvernamentali au impus retragerea acestora din unele magazine din ţară.

Volkswagen a încheiat dezamăgitor anul

Volkwagen a încheiat dezamăgitor 2011 după creşteri puternice în prima parte a anului, cu profit operaţional în scădere în trimestrul al patrulea, care a contrazis estimările analiştilor, din cauza dublării stocului de automobile nevîndute, transmite Reuters. Profitul operaţional din ultimul trimestru a scăzut cu 0,9%, la 2,29 miliarde euro, în timp ce media estimărilor analiştilor indica un rezultat de 2,38 miliarde euro, în uşoară creştere faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului anterior. Veniturile Volkswagen au urcat cu 25,6% anul trecut, la 159,3 miliarde euro, iar profitul net a crescut de două ori, de la 6,8 miliarde euro la 15,4 miliarde euro, potrivit rezultatelor prezentate vineri de grupul german. Compania a vîndut cu 15% mai multe automobile decît în 2010, volumul afacerilor urcînd la 8,36 milioane de maşini. VW nu pare complet izolat de încetinirea activităţii economice din zona euro, deşi şi-a asigurat poziţii solide pe pieţe emergente în ascensiune puternică din Asia şi America Latină. Producţia VW din trimestrul al patrulea a depăşit vînzările cu aproape 100.000 de automobile, excedent de aproape două ori mai mare decît inventarul companiei după primele nouă luni. Rezervele de capital şi lichidităţi disponibile pe termen scurt au scăzut cu 4 miliarde euro în ultimul trimestru, la 17 miliarde euro, de la 21 miliarde euro la sfîrşitul lunii septembrie.

Vînzările de carburanţi ale MOL au urcat modest

Volumul vînzărilor de carburanţi ale MOL în Romania a crescut anul trecut cu 4%, de la 433.000 de tone în 2010 la 451.000 de tone, iar cota de piaţă a grupului ungar a avansat cu aproximativ un punct procentual, la peste 12%. În acelaşi timp, veniturile magazinelor din benzinăriile MOL au urcat cu 8%, ca urmare a activităţii intense de promovare, se arată în raportul financiar al grupului. Vînzările de motorină au crescut cu 7%, de la 299.000 de tone în 2010 la 320.000 de tone, în timp ce pe retailul de benzină, MOL a înregistrat în Romania o scădere de 3%, de la 131.000 de tone la 127.000 de tone. În trimestrul al patrulea, volumul vînzărilor de carburanţi a urcat cu 6%, de la 111.000 de tone în ultimele trei luni din 2010 la 117.000 de tone anul trecut. Vînzările de motorină au avansat cu 9%, la 84.000 de tone, iar cele de benzină au coborît cu 3%, la 32.000 de tone. La nivel de grup, vînzările de carburanţi în reţeaua de benzinării au stagnat la uşor peste 3.5 milioane de tone anul trecut, în timp ce în trimestrul al patrulea au scăzut cu 8%, la 861.000 de tone. Grupul ungar a constituit un provizion de 5,6 miliarde de forinţi (19,4 milioane de euro la cursul actual) pentru amenda impusă MOL de Consiliul Concurenţei din Romania în ianuarie, în cadrul unei investigaţii pe piaţa carburanţilor, care vizează mai multe companii petroliere. MOL a anunţat că va contesta în instanţă amenda de 80,27 milioane de lei (circa 18,5 milioane de euro), reprezentînd 3% din cifra de afaceri.

Una din cele mai mari companii din lume concediază 10% din personal

Procter & Gamble (P&G) va concedia 5.700 de angajaţi care nu lucrează la operaţiunile de producţie ale grupului, reprezentînd 10% din personalul acestor departamente, măsură încadrată într-un plan de reducere a costurilor cu 10 miliarde de dolari pînă la sfîrşitul anului 2016, transmite Reuters. Cea mai mare companie de produse de larg consum are circa 57.000 de angajaţi în afara operaţiunilor de producţie, dintr-un total de 129.000 de persoane. Compania a anunţat anterior că vrea să elimine 1.600 de locuri de muncă în actualul an fiscal. Joi, P&G a arătat că va renunţa la alţi 4.100 de angajaţi în anul fiscal 2012-2013, care va începe în iulie. Compania anticipează că va economisi 800 milioane de dolari datorită concedierilor, au declarat directorii P&G prezenţii la o conferinţă în Florida. P&G a deschis în 1992 la Bucureşti primul birou din regiunea Balcanilor, care serveşte drept sediu regional pentru companie. Grupul a preluat în 1995 o fabrică din Timişoara. Gigantul american înglobează mărci ca Gillette, Pampers, Tide sau Head&Shoulders.

Începe cea mai mare tăiere de datorii din istoria Europei

Guvernul Greciei a aprobat ieri lansarea programului de restructurare a datoriilor către creditorii privaţi printr-un schimb de obligaţiuni, care va duce la reducerea obligaţiilor financiare cu 107 miliarde de euro, potrivit publicaţiei elene Khatimerini. "A fost făcut un efort titanic pentru asigurarea sprijinului financiar pentru ţară", a declarat premierul Lucas Papademos după şedinţa de guvern. Autorităţile elene speră ca procesul de restructurare a datoriilor să fie încheiat pînă pe 12 martie, înainte de ajungerea la maturitate a unor obligaţiuni de 14,5 miliarde de euro, pe 20 martie. Parlamentul de la Atena a aprobat joi detaliile programului de schimb de obligaţiuni, prin care creditorii privaţi trebuie să accepte reducerea cu 53,5% a valorii nominale a deţinerilor. Schimbul de obligaţiuni va duce la reducerea datoriilor Greciei cu 107 miliarde de euro, fiind o componentă esenţială a celui de-al doilea program de salvare. Componenta publică a programului, care va fi asigurată de statele din zona euro şi FMI, este de 130 de miliarde de euro. Prin aplicarea acestui program, ponderea datoriei publice în PIB ar trebui să scadă de la 160% în prezent la 120,5% pînă în 2020.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.