Economic

Guvernul împrumută în 2012 în numele fiecărui roman 900 de euro

Ziarul de Vrancea
24 feb 2012 1636 vizualizări
Moody's: Necesarul de finanţare al Guvernului scade, dar Executivul va împrumuta în acest an mai mult ca în 2011

Guvernul Romaniei are în acest an un necesar de finanţare de 17,2 miliarde de euro, comparativ cu 17,6 miliarde de euro anul trecut, însă statul va împrumuta în total 18 miliarde de euro, urmînd să constituie o rezervă de 800 de milioane de euro, estimează agenţia de evalure financiară Moody's. Dacă necesarul de finanţare pentru acoperirea deficitului bugetar coboară de la 6,2 miliarde de euro la 3,6 miliarde de euro, Guvernul va avea nevoie de mai mulţi bani pentru serviciul datoriei (inclusiv cea pe termen scurt). Astfel, necesarul de finanţare pentru plăţile în contul datoriilor urcă de la 11,4 miliarde de euro în 2011 la 13,6 miliarde de euro în acest an. Guvernul va avea cele mai mari cheltuieli în privinţa datoriilor de pe piaţa internă, de 12 miliarde de euro, faţă de 10,7 miliarde de euro în anul anterior, în timp ce necesarul pentru finanţarea serviciului datoriei externe avansează de la 700 milioane de euro la 1,6 miliarde de euro. Chiar dacă necesarul de finanţare s-a redus, Guvernul va împrumuta mai mult ca anul trecut. "Necesarul este de 17,2 miliarde de euro, dar Guvernul anticipează atragerea de finanţări în valoare de 18 miliarde de euro. Guvernele se «suprafinanţează» cîteodată pentru a avea o rezervă în cazul unor necesităţi neaşteptate în perioade de incertitudine", a precizat analistul Moody's Atsi Sheth. Anul trecut, Guvernul a împrumutat fonduri doar pentru a acoperi necesarul de finanţare de 17,6 miliarde de euro. Principala sursă de finanţare va rămîne şi în acest an piaţa internă, prin emisiuni de instrumente financiare, a căror valoare va urca de la 13,5 miliarde de euro la 13,7 miliarde de euro, se arată în analiza Moody's. Guvernul va creşte şi valoarea finanţărilor de pe piaţa externă, de la 4,1 miliarde de euro anul trecut la 4,3 miliarde de euro. În timp ce finanţările din surse multilaterale, bilaterale şi altele vor coborî de la 2,6 miliarde de euro în 2011 la 1,8 miliarde de euro, emisiunile de instrumente financiare pe piaţa externă vor creşte de la 1,5 miliarde de euro la 2,5 miliarde de euro. Ministerul Finanţelor a împrumutat de la începutul acestui an 17,7 miliarde de lei (aproximativ 4 miliarde de euro), depăşind programul anunţat pentru primul trimestru, potrivit datelor publicate pe site-ul BNR. De asemenea, Finanţele au împrumutat în ianuarie 1,5 miliarde de dolari, în prima emisiune pe piaţa din SUA din ultimii 16 ani. După necesarul de finanţare calculat ca procentaj din PIB, Romania se situează pe poziţia a treia în rîndul a 11 state din regiune, cu 12%, peste media Europei Centrale şi de Est de aproape 10%. înaintea Romaniei se află Ungaria (16,1% din PIB) şi Cehia (12,2%). La nivelul Europei Centrale şi de Est, Moody's estimează un necesar de finnaţare al guvernelor de peste 164 miliarde de euro, în scădere cu 3,4% faţă de anul trecut.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.