Economic

Lăzăroiu: "Din toamnă vom avea guvern PDL-PSD"

Ziarul de Vrancea
23 feb 2012 2179 vizualizări
Mişcarea populară, formată în jurul PDL, ar putea cîştiga, la parlamentare, în jur de 30% din voturi, guvernarea urmînd să fie asigurată împreună cu PSD, în timp ce PNL şi UDMR ar rămîne în Opoziţie, susţine sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial.

"Mişcarea populară va fi, în prima fază, o alianţă de tip electoral, între PDL, UNPR, PNŢCD, probabil şi o componentă ecologistă, probabil şi anumite grupuri civice active de centru-dreapta. Va fi acest conglomerat sub forma unei alianţe electorale. Şi, după aceea, la toamnă, dacă lucrurile merg bine, s-ar putea să se închege ca un agregat politic. De obicei, alianţele electorale se fac doar pentru alegeri, nimeni nu mai are după aceea nici o obligaţie să rămînă. Dar, dacă lucrurile merg bine, poate să devină o alianţă politică", a declarat ieri Sebastian Lăzăroiu, citat de Agerpres. În opinia sa, după alegerile locale, USL s-ar putea scinda din cauza rezultatelor electorale care nu vor fi pe măsura aşteptărilor. "Mi-e teamă că se vor (n.r. -PSD şi PNL) sparge pentru că nu vor lua acel scor pe care ei îl cred. Nici măcar 40% nu vor reuşi să ia în locale, pentru că aşa este aritmetica electorală. Sondajele sînt una, în teritoriu este cu totul altceva şi modul în care se desfăşoară votul. La locale eu nu-i văd să ia mai mult de 40%, undeva între 35 - 37%", a afirmat fostul consilier prezidenţial. Totodată, Lăzăroiu şi-a exprimat părerea că UDMR nu va mai fi la guvernare după alegerile legislative din această toamnă. "Eu nu cred că UDMR va mai fi la guvernare, după alegerile parlamentare. Sigur, pînă la parlamentare va rămîne, pentru că n-are altă cale. Ei tot ameninţă că pleacă. Eu i-aş întreba unde se duc, căci nu cred că vor în Opoziţie înainte de parlamentare. După alegerile parlamentare, sper să intre în Parlament şi nu pot intra decît dacă vor avea o înţelegere cu Laszlo Tokes. Dacă nu vor avea, probabil că vor rata şi Parlamentul. Dar la guvernare nu-i văd", a spus Sebastian Lăzăroiu.

"Pe liberali scrie tot Opoziţie"

El a afirmat că, după parlamentare, la guvernare ar trebui să fie o mare coaliţie, pentru că este nevoie de revizuirea Constituţiei. "Nu ai nici o şansă să revizuieşti Constituţia dacă nu ai o majoritate la guvernare de 66% cel puţin. Or, majoritatea asta nu poate să o asigure decît acest conglomerat de centru-dreapta în jurul PDL-ului şi PSD. Pe liberali scrie tot Opoziţie după 2013, cu părere de rău, pentru că ei se revendică de centru-dreapta şi cred că din punctul ăsta de vedere ar fi bine-veniţi într-o guvernare, alături de mişcarea populară sau cum se va numi, numai că nu au un scor destul de mare pentru a intra într-o asemenea coaliţie, care să asigure 66%", a punctat Lăzăroiu. Fostul consilier prezidenţial susţine, de asemenea, că PSD şi PNL au intrat într-o "cotitură a neîncrederii", odată cu discursul pe care liderul social-democrat, Victor Ponta, l-a avut în Parlament, la învestirea noului guvern. "Eu cred că Ponta, mai ales după schimbarea Guvernului, şi-a dat seama că USL va fi mult sub 50% şi că o coaliţie de dreapta-stînga e cea mai probabilă. El îşi dă seama de asta şi de aceea îşi ponderează discursul, devine mult mai constructiv. Ponta nu poate opri alianţa între PDL şi PSD. Nu o poate opri! Dar, dacă el va fi foarte radical împotriva PDL, PSD tot va fi la guvernare cu PDL, numai că el nu va mai fi acolo. Ponta şi-a moderat discursul pentru că el vrea să fie în continuare, chiar la guvernare, alături de PDL. El ştie că dacă îşi va menţine discursul radical împotriva PDL, el nu poate opri tăvălugul PSD - PDL, dar el va fi în afara jocului", a conchis Lăzăroiu.

Kelemen Hunor: "Viaţa în opoziţie este mult mai uşoară"

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat ieri, la Sfîntu Gheorghe, că Uniunea îşi poate permite patru ani de Opoziţie, menţionînd, totodată, că "viaţa în Opoziţie este mult mai uşoară". "Ne putem permite patru ani de Opoziţie, nu e nici o problemă. Şi în Opoziţie există viaţă şi va exista şi după 2012. Noi am mai stat în Opoziţie opt ani între 1990 şi 1997 şi apoi încă un an în 2009 şi vă pot spune că viaţa în Opoziţie e mai uşoară. Mie mi-a plăcut enorm de mult în 2009, puteam face declaraţii foarte dure la adresa celor care guvernau atunci şi mă simţeam foarte bine atît în Parlament, cît şi în spaţiul public, oriunde mă duceam. N-ai nici o responsabilitate, deci nu contează cînd te trezeşti, la ora 3 după-masă sau dimineaţa la 6, responsabilitate nu ai, poţi să faci declaraţii oricît de dure vrei şi nimeni nu te întreabă dacă există un suport, o bază reală pentru ceea ce promiţi şi nici de rezultate nu trebuie să dai socoteală", a declarat Kelemen Hunor.

Părinţii şi-ar putea înscrie copiii în clasa I de la 5 ani

Părinţii şi-ar putea înscrie copiii în clasa I chiar şi la cinci ani, dacă evaluarea psihosomatică este favorabilă şi, totodată, i-ar putea înscrie direct în clasa a II-a în urma unor teste, a anunţat ieri secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Oana Badea.
Ea a spus că Legea educaţiei creează premizele pentru ca părinţii să-şi poată înscrie copiii la şcoală la vîrsta de şase ani, dar nu există restricţii pentru aceia care ar dori înscrierea chiar mai devreme de această vîrstă.
"În 22 de state europene, legea stabileşte debutul învăţămîntului obligatoriu la şase, cinci sau chiar patru ani. Majoritatea au optat pentru vîrsta de şase ani. România este a paisprezecea ţară europeană în care învăţămîntul obligatoriu va începe la şase ani", a precizat Oana Badea. Ea a subliniat că, potrivit legii, părinţii îşi pot înscrie copiii în clasa I la vîrsta de cinci ani, dacă dezvoltarea psihosomatică este corespunzătoare.
Secretarul de stat a precizat cîteva aspecte legate de înscrierea copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I din anul şcolar 2012-2013. Potrivit Oanei Badea, aproximativ 80 la sută dintre copii au fost cuprinşi în anul şcolar 2010-2011 în învăţămîntul preşcolar din România. Obiectivul european pentru 2020 este ca peste 95 la sută dintre copii să fie cuprinşi în această formă de învăţămînt. Badea a precizat că 20 la sută dintre copii cu vîrste între trei şi şase ani nu au fost niciodată la grădiniţă.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
spulber maricel, acum 4441 zile, 20 ore, 44 minute, 1 secunda
CINE DRACU CREDE CE SPUNE ACEST PSIHOPAT!MIE UNUL A-MI PROVOACA SCARBA NUMAI CAND AI VAD MUTRA AIA ACRA SI CAND AI AUD VOCEA AIA NESUFERITA!APROPO,EL CE ROL JOACA IN AMALGAMUL ACELA DE BASME PE CARE citeste integral
M.C., acum 4442 zile, 4 ore, 42 minute, 17 secunde
Ai mancat si vei mai manca ca....c....a...t... pt. ca asa ai fost invatat. Uitate in oglinda si poti sa-ti alegi spitalul, Socola, Sapoca, Nifon sau in cel mai bun caz Dumbraveni.
db, acum 4442 zile, 7 ore, 34 minute, 16 secunde
Omul se crede un fel de aghiotantul lui Napoleon pe insula Elba, cu diferenta ca el si imparatul lui in afara de alegeri nu au mai castigat nicio batalie. Dupa ce au bagat Romania-n gard ei tot mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.