Economic

Vrîncenii şi-au construit mai puţine case anul trecut decît în 2010

Ziarul de Vrancea
20 feb 2012 1780 vizualizări
Cel mai mult se construieşte în mediul rural

În luna decembrie 2011, în judeţul Vrancea s-au eliberat numai 55 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 25,7% faţă de luna decembrie 2010 şi cu 1,9% în creştere faţă de noiembrie 2011. Conform datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Vrancea, în decembrie, cele mai multe autorizaţii s-au eliberat în mediul rural – 38, iar în mediul urban – 17. Cel mai mare număr de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale a fost eliberat de Consiliul Local al comunei Vulturu - 7 autorizaţii, în special pentru cei care muncesc în străinătate pentru a face rost de banii necesari unei asemenea investiţii. În anul 2011 au fost eliberate de către primării în total 1.026 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 11,8% faţă de anul precedent. Autorizaţiile eliberate în mediul rural reprezintă 77,3% din autorizaţiile pe total judeţ. De precizat că sectorul construcţiilor se află în cădere liberă la nivelul judeţului Vrancea începînd cu anul 2008, pe fondul recesiunii economice care a afectat destul de mult investiţiile de acest gen. Multe dintre clădirile începute în special de firme nu au mai fost finalizate din pricina lipsei de lichidităţi, iar cele care sînt gata stau goale. Nici cumpărătorii nu s-au mai arătat interesaţi să cumpere sau să închirieze clădiri sau spaţii, şi piaţa imobiliară fiind în continuare la limita de jos. Şi numărul companiilor de profil, în special cele mici, a scazut în mod dramatic, cu aproximativ 10 - 15 %, ca o consecinţă directă a reducerii activităţii din domeniul construcţiilor. Anul trecut fondurile publice au fost direcţionate în principal pentru reparaţii, dar au existat şi proiecte de construcţii comerciale sau lucrări finanţate cu fonduri europene la care au avut aces doar firmele mari, agreate politic. Potrivit specialiştilor, piaţa construcţiilor va creşte uşor în acest an şi ar putea consemna un avans pe fondul derulării unor lucrări de infrastructură ce vor fi accelerate, 2012 fiind an electoral, cu alegeri locale şi parlamentare. De asemenea, anul acesta se anunţă o creştere cu 5-10% a preţurilor la materiale de construcţii şi materii prime. (M. BEŞLEAGĂ, C. MARIN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.