Economic

Piaţa vinului a săltat pînă la 400 de milioane de euro

Ziarul de Vrancea
20 feb 2012 922 vizualizări
Vînzările de vinuri au crescut cu 15% anul trecut după doi ani de scăderi

Piaţa vinului din Romania a crescut anul trecut cu 15%, la circa 400 de milioane de euro, după doi ani de regres, potrivit datelor Patronatului Vinului şi Viei din Romania (PNVV). Astfel, după doi ani în care piaţa de profil a regresat, ajungînd conform estimărilor PNVV la 350 milioane de euro, anul 2011 a adus o creştere semnificativă. Deşi anul trecut la nivelul consumatorilor nu au fost resimţite ameliorări în ceea ce priveşte bugetul alocat consumului de produse alimentare, vînzările de vin de calitate au crescut. Conform Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (ONVPV), numărul însemnelor de certificare pentru vin comercializate de acesta producătorilor de vin de calitate a crescut anul trecut cu 15%, fiind foarte apropiat de anul 2009 (32,7 milioane de însemne în 2011 faţă de 34,1 milioane în 2009). Reprezentanţii PNVV spun că marja de 15% s-a păstrat şi în cazul creşterii pieţei din punct de vedere valoric. Producătorii de vin au raportat pentru anul trecut creşteri ale vînzărilor de vinuri la sticla de 0,75 litri, din categoria de preţ peste 12 lei la raft. Potrivit acestora, creşterile au fost între 9% şi 20%. Altă tendinţă înregistrată anul trecut se referă la vinul de masă unde, după recolta redusă din anul 2010 (circa 5 milioane de hectolitri de vin, comparativ cu producţia 2011, estimată la 6,5 milioane de hectolitri), s-au importat cantităţi record de vin vrac din ţări precum Spania şi Italia. în urma recoltei bune din punct de vedere cantitativ şi calitativ de anul trecut, importurile de vin vrac sînt în scădere în ultimele luni.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.