Economic

Coloana de stiri economice:Problemele se ţin lanţ pentru Apple

Ziarul de Vrancea
17 feb 2012 1006 vizualizări
Cota de piaţă a iPhone în China a scăzut în perioada octombrie-decembrie 2011 pentru cel de-al doilea trimestru consecutiv, iar Apple ocupă acum locul 5 pe cea mai mare piaţă din lume, pierzînd teren în faţa brandurilor locale mai ieftine, transmite Reuters.

Cel mai nou model iPhone 4S s-a lansat în China abia în luna ianuarie, fapt care i-a determinat probabil pe unii clienţi chinezi să amîne investiţia într-un smartphone Apple dincolo de trimestrul al patrulea al anului trecut, potrivit companiei de cercetare Gartner, care a furnizat datele. Problemele se ţin lanţ pentru Apple în China, unde unii retaileri au retras tabletele iPad din magazine în aşteptarea deznodămîntului unui proces al gigantului american cu o companie locală privind brandul iPad, iar fabricile furnizorilor au devenit ţinta unor critici dure privind salariile mici şi condiţiile grele de muncă. Se estimează că numărul utilizatorilor de telefonie mobilă din China va depăşi un miliard în acest an, iar Samsung, Nokia, Apple şi companiile locale Huawei şi ZTE sînt prinse într-o luptă dură pentru a cîştiga o "felie" cît mai consistentă din cea mai mare piaţă din lume, care are totodată unul dintre cele mai bune potenţialuri de creştere. Apple a redevenit în trimestrul al patrulea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, devansînd grupul Samsung, potrivit datelor Gartner, însă a căzut pe poziţia a cincea în China, fiind depăşit de ZTE. Cota de piaţă a grupului american în China a scăzut puternic, la 7,5% în trimestrul patru, de la 10,4% în cel anterior.

Magazinele lui Patriciu sînt cu un pas în groapă


Lanţul Mic.ro a intrat ieri în insolvenţă u creditorii au de recuperat de la firma lui Patriciu 160 milioane de euro

Mic.ro Retail, controlată de omul de afaceri Dinu Patriciu şi care deţine magazinele Mic.ro, a intrat în insolvenţă, după ce Tribunalul Bucureşti a admis, ieri, cererea companiei de deschidere a procedurii, RVA Insolvency fiind desemnat lichidator judiciar. Cererea a fost înregistrată marţi, iar joi instanţa Tribunalului Bucureşti a luat în discuţie cererea companiei Mic.ro Retail de intrare în insolvenţă, creditorii formulînd cerere de intervenţie în proces.  Instanţa a admis, vineri, cererea de deschidere a procedurii de intrare în insolvenţă a companiei Mic.ro.Reprezentantul companiei Mic.ro Retail a cerut ca lichidatorul judiciar să fie numit RVA Insolvency, iar creditorii au cerut ca lichitatorul să fie numit de ei, au declarat surse judiciare. Instanţa a admis cererea Mic.ro şi a desemnat ca lichidator judiciar firma RVA Insolvency. Reprezentantul companiei Mic.ro Retail a spus în faţa instanţei că lanţul de magazine duce lipsă de lichidităţi, în acest moment neputîndu-şi plăti datoriile faţă de creditori, au declarat surse judiciare. Potrivit aceloraşi surse, acesta a spus că datoriile Mic.ro Retail se ridică la 698 de milioane de lei (160 milioane euro) către creditori. Printre firmele care au cerut în acest an insolvenţa Mic.ro se numără compania de taximetre Meridian, Touring Europabus - aparţinînd lui Dragoş Anastasiu, Vel Pitar şi grupul Ţiriac Auto. Datoriile neplătite de mai multe luni, pe care lanţul Mic.ro le-a acumulat către o serie de furnizori, i-au făcut pe mulţi dintre aceştia să stopeze în ultimele luni livrările de mărfuri. Din acest motiv, rafturile magazinelor sînt pe jumătate goale. în plus, unii furnizori au început să se organizeze în asociaţii, pentru a avea mai multe şanse să recupereze banii. Surse din piaţa de retail susţin şi că Mic.ro are chirii neplătite de mai multe luni în cazul multor magazine. Patriciu deţinea în luna septembrie, prin intermediul Mercadia Holland, 830 de magazine Mic.ro, dintre care 720 fixe şi 110 mobile, şi 58 de unităţi Macro şi miniMax.

Trezoreria statului, condusă de un fost director de la Raiffeisen

Directorul executiv pe trezorerie şi arbitraj la Raiffeisen Bank, Cristian Sporiş, va fi numit secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice responsabil cu Trezoreria, post deţinut anterior de ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, au declarat mai multe surse din mediul financiar. "Au fost mai multe propuneri din mediul bancar, iar în final a rămas şeful trezoreriei de la Raiffeisen Bank, care are o vastă experienţă în sistem şi este apreciat ca unul dintre cei mai buni oameni din piaţă, avînd o relaţie foarte bună cu ceilalţi trezorieri", au spus sursele citate. În vîrstă de 36 de ani, Sporiş a abosolvit Facultatea de Finanţe - Bănci a Academiei de Studii Economice şi a lucrat prima dată în trezorerie la sucursala din Romania a Băncii Naţionale a Greciei. Sporiş lucrează la trezoreria Raiffeisen din 2001, imediat după preluarea Băncii Agricole de către grupul austriac. în ianuarie 2003 a fost promovat director executiv al băncii pe trezorerie, iar din martie 2005 ocupă poziţia de director executiv al băncii pe aria trezorerie şi arbitraj. MFP a împrumutat în acest peste 15 miliarde de lei, depăşind programul anunţat pentru primul trimestru, iar pînă în decembrie se estimează că va mai atrage circa 50 de miliarde de lei. De asemenea, Finanţele au împrumutat în ianuarie1,5 miliarde de dolari, în prima emisiune pe piaţa din SUA din ultimii 16 ani. Ministerul Finanţelor a anunţat că vrea să emită în primul trimestru, pe piaţa internă, titluri de stat cu o valoare indicativă cuprinsă între 14 şi 16 miliarde lei. în luna ianuarie, Finanţele au împrumutat 9,93 miliarde lei, de 2,2 ori mai mult decît era planificat, respectiv 4,5 miliarde lei. MFP a programat pentru luna februarie şapte licitaţii prin care intenţionează să atragă 5 miliarde lei prin vînzarea de obligaţiuni şi titluri de stat, printre care şi obligaţiuni pe 15 ani în valoare de 300 milioane lei. Trezoreria a strîns deja 5,1 miliarde lei în primele patru operaţiuni. Următoarea licitaţie este programată pentru luni, cînd Ministerul Finanţelor vrea să vîndă obligaţiuni cu scadenţa la doi ani, de 750 milioane lei.

Bucureştiul este pe locul 42 din 63 de oraşe după costul cu birourile

Bucureştiul ocupă locul 42, într-un clasament realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield în 63 de oraşe din lume, în funcţie de costul de ocupare a spaţiilor de birouri din zonele centrale, în condiţiile în care anul trecut s-a plasat pe poziţia 43 din 68. Costul anual de ocupare a spaţiilor de birouri din centrul Bucureştiului, incluzînd chiria şi cheltuieli cu diverse servicii s-a menţinut la 332 de euro pe metru pătrat pe an pe parcursul anului trecut. în aceste condiţii, costul de ocupare al birourilor din Bucureşti este printre cel mai redus din Europa Centrală şi de Est, niveluri mai reduse fiind înregistrate în Bratislava- 297 euro, Zagreb - 215 euro şi Sofia - 183 euro, se arată în studiul Office Space Across the World 2012 realizat de Cushman&Wakefield. Alte capitale din regiune, respectiv Budapesta, Praga şi Varşovia, se clasează pe poziţii superioare în top, cu valori ale costului de ocupare a spaţiilor de birouri de 360 euro/mp/an, 361 euro/mp/an, şi, respectiv, 438 euro/mp/an. "Chiar dacă condiţiile economice s-au menţinut dificile în 2011, piaţa de birouri din Bucureşti a fost martora diminuării gradului de neocupare al spaţiilor, pe fondul unei cereri susţinute şi a lipsei ofertei noi, ceea ce a ajutat la menţinerea nivelului chiriei pe parcursul anului. Pentru 2012 este estimată creştere economică pentru Romania, chiar dacă avansul este redus, ceea ce va ajuta la creşterea graduală a chiriilor în Bucureşti", se arată în raport. Potrivit autorilor studiului chiria din zona centrală din Bucureşti a rămas la nivelul de la sfîrşitul anului 2010, de 18,5 euro pe metru pătrat pe lună, adică 261,18 euro pe an. La nivel mondial, Hong Kong se menţine pe primul loc, cu un cost de 2.026 euro/mp/an, acesta fiind urmat de Londra (1.987 euro/mp/an), care a detronat Tokio, care în acest an se află pe poziţia a treia cu un cost de 1.635 euro/mp/an. Bucureştiul ocupă totodată poziţia 28 dintr-un top realizat pe 42 de pieţe după costul de ocupare a spaţiilor de birouri în zone necentrale, cu 219 euro/mp/an. Pe acest segment, Bucureştiul este mai scump decît Budapesta (155 euro/mp/an), Bratislava (198 euro/mp/lună) şi Helsinki (210 euro/mp/lună).

Google a spionat utilizatorii pentru a vinde publicitate

Gigantul de internet Google a spionat utilizatorii care navigau prin intermediul Safari, browserul web al Apple, potrivit publicaţiei Wall Street Journal (WSJ), care mai scrie în ediţia sa de joi că această practică a încetat de puţină vreme, transmite AFP. Gigantul de internet american şi alte companii de publicitate utilizau coduri de programare speciale, ascunse în browserul Safari, pentru a supraveghea şi înregistra obiceiurile de navigare online ale milioane de utilizatori ai aplicaţiei Apple. Safari este totuşi conceput să împiedice astfel de intruziuni, a subliniat cotidianul financiar. După ce a fost contactat în acest sens de WSJ, Google a dezactivat această funcţie, mai scrie publicaţia. Într-un comunicat adresat cotidianului, Google, lider al motoarelor de căutare, s-a apărat spunînd că "aceste cookies (fişiere salvate) nu colectează informaţii personale". "În acest moment sîntem pe punctul de a dezactiva" funcţia, a declarat pentru WSJ un reprezentant Apple. În afară de faptul că este inclus pe platforma de operare Mac, Safari este browserul web cel mai folosit pe smartphone-uri, datorită succesului înregistrat de iPhone. Această încălcare a dreptului la viaţă privată a fost descoperită de un cercetător de la Universitatea Stanford, Jonathan Mayer, şi confirmată în mod independent de un inginer consultat de Wall Street Journal, Ashkan Soltani. Cotidianul a publicat pe site-ul său liniile de coduri şi procesele prin care se instalează aplicaţia de spionaj. În afară de Google, alte trei companii de publicitate online utilizau aceeaşi metodă, Vibrant Media Inc., WPP PLC's Media Innovation Group şi Gannett Co.'s PointRoll, scrie WSJ.

Bombă pe piaţa bancară

Un grup de traderi şi brokeri a reuşit să influenţeze ratele dobînzilor interbancare, afectînd astfel împrumuturi din toată lumea, a admis una dintre băncile investigate, potrivit autorităţilor de reglementare din Canada. Un document transmis instanţei de Biroul pentru Competiţie din Canada arată că o bancă a recunoscut că persoanele implicate "erau capabile să mişte" dobînzile, potivit cotidianului Wall Street Journal (WSJ), citat de CNBC. Instituţia financiară care cooperează cu autorităţile este grupul elveţian UBS, au declarat pentru WSJ surse apropiate situaţiei. Un reprezentant al UBS a declarat Reuters că nu comentează asupra "speculaţiilor" din presă. UBS a anunţat anterior că a primit imunitate parţială din partea autorităţilor antitrust din Elveţia în schimbul cooperării în ancheta privind manipularea London Interbank Offered Rate (Libor). Pînă în prezent nu au fost formulate acuzaţii împotriva unor bănci sau persoane implicate, notează WSJ. Indicele de dobîndă Libor este stabilit zilnic de British Bankers' Association, fiind derivat din dobînzile comunicate de bănci pentru piaţa interbancară. Autorităţile din mai multe state, între care cele din SUA, UE şi Marea Britanie, investighează de asemenea dacă băncile au comunicat dobînzi interbancare sub nivelul real pentru a-şi reduce costurile de finanţare şi pentru a calma panica investitorilor în timpul crizei financiare mondiale.

Volkswagen şi Peugeot Citroen întind mîna după bani ieftini

Producătorii auto Volkswagen şi PSA Peugeot Citroen analizează accesarea unor împrumuturi prin programul de lichidităţi al Băncii Centrale Europeane (BCE) destinat susţinerii băncilor din zona euro, procedeu ce ar putea reduce costurile de finanţare ale constructorilor auto din Europa. Grupul german Volkswagen a anunţat că se gîndeşte să împrumute bani prin operaţiunile BCE de refinnaţare pe termen lung, un program lansat de banca centrală în decembrie pentru a reduce presiunea pe finanţarea instituţiilor de credit din zona euro, în contextul crizei, scrie Financial Times. Peugeot-Citroen, al doilea mare producător auto european după vînzări, a anunţat, de asemenea, că divizia de creditare Banque PSA discută contractarea unui împrumut BCE şi ar putea oferi garanţii de circa un miliard de euro. Peste 500 de bănci din Europa au împrumutat 489 miliarde de euro de la BCE în decembrie, cu dobîndă de 1%, operaţiunea avînd ca scop evitarea unei crize de lichiditate. O a doua licitaţie în cadrul programului LTRO va avea loc în februarie, iar mulţi analişti anticipează un nivel al împrumuturilor cel puţin similar cu decembrie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.