Economic

Coloana de stiri economice: Patriciu a cerut în instanţă insolvenţa magazinelor Mic.ro

Ziarul de Vrancea
15 feb 2012 771 vizualizări
Compania Mic.ro Retail, controlată de omul de afaceri Dinu Patriciu şi care deţine magazinele Mic.ro, şi-a cerut insolvenţa, într-un dosar depus marţi la Tribunalul Bucureşti.

Termenul de judecată a fost stabilit pentru astăzi. Printre firmele care au cerut în acest an insolvenţa Mic.ro se numără compania de taximetre Meridian, Touring Europabus - aparţinînd lui Dragoş Anastasiu, Vel Pitar şi grupul ţiriac Auto. Datoriile neplătite de mai multe luni, pe care lanţul Mic.ro le-a acumulat către o serie de furnizori, i-au făcut pe mulţi dintre aceştia să stopeze în ultimele luni livrările de mărfuri. Din acest motiv, rafturile magazinelor sînt pe jumătate goale. În plus, unii furnizori au început să se organizeze în asociaţii, pentru a avea mai multe şanse să recupereze banii. Surse din piaţa de retail susţin şi că Mic.ro are chirii neplătite de mai multe luni în cazul multor magazine. Patriciu deţinea în luna septembrie, prin intermediul Mercadia Holland, 830 de magazine Mic.ro, dintre care 720 fixe şi 110 mobile, şi 58 de unităţi Macro şi miniMax 

 

 

Economia a avansat cu 2,5% anul trecut

 

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut anul trecut cu 2,5%, după un avans de 1,9% în ultimul trimestru comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, dar activitatea economică a încetinit în intervalul octombrie-decembrie faţă de trimestrul al treilea, înregistrînd o scădere cu 0,2% ca serie ajustată. Datele semnal publicate de Institutul Naţionale de Statistică pentru creşterea economică pe anul 2011 coincid cu cifra avansată în urmă cu o lună de preşedintele Traian Băsescu, de 2,5%. Fondul Monetar Internaţional prognoza în 2011 o creştere economică pentru Romania de 1,5%, dar după misiunea de la începutul acestui an şi-a revizuit în urcare estimarea, la peste 2%. Pentru acest an, FMI şi Comisia Europeană estimează un avans economic de 1,5-2%, în timp ce bugetul este construit pe o creştere economică de 1,8-2,3%. Conform primelor estimări, Produsul Intern Brut în ultimul trimestru a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,2% comparativ cu trimestrul III 2011 (date ajustate sezonier). Faţă de trimestrul corespunzător din anul 2010, PIB a înregistrat o creştere cu 1,9% pe seria brută şi cu 2,1% pe seria ajustată sezonier. Produsul intern brut pentru trimestrul IV 2011, în variantă provizorie, va fi publicat de INS printr-un comunicat de presă la data de 6 martie.

 


Piaţa auto din Romania a intrat serios la apă

 

Vînzările de vehicule au scăzut în ianuarie cu 23,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 4.221 unităţi, iar livrările de autoturisme au coborît cu 21%, la 3.475 de maşini, potrivit datelor remise de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). În luna ianuarie a anului trecut vînzările totale de pe piaţa auto au totalizat 5.506 unităţi, din care 4.399 au fost autoturisme. Piaţa vehiculelor comerciale s-a diminuat cu 32,3% faţă de prima lună a anului trecut, de la 1.041 la 705 unităţi. În topul celor mai vîndute autoturisme Dacia se clasează pe prima poziţie, cu 887 unităţi vîndute (25% din total), urmată de Volkswagen (478 unităţi), Skoda (325 unităţi), Ford (222 unităţi) şi Renault (217 unităţi). În funcţie de modele, Dacia Logan rămîne cel mai vîndut, urmat de Duster, Skoda Octavia, Volkswagen Golf şi Logan MCV. Producţia de vehicule a înregistrat o creştere de 4,6%, la 25.928 unităţi, cu plus 4,4% la autoturisme (24.747 unităţi) şi plus 9,1% la vehiculele comerciale, acestea din urmă pe un volum total de 1.181 unităţi. "În condiţiile unei cereri interne extrem de reduse, este de remarcat faptul că peste 99% din producţie a fost exportată", se arată într-un comunicat al APIA. Astfel, exporturile au înregistrat un avans de 6,5 % faţă de ianuarie 2011, de la 24 257 unităţi la 25.832 vehicule, din care 24.666 au fost autoturisme (plus 4,9%) şi 1.166 vehicule comerciale (plus 56.7%). Cel mai căutat model la export în ianuarie a fost Dacia Duster (12.116 unităţi), urmat de Sandero (6.699 unităţi) şi Logan MCV (3.005 unităţi). Pe de altă parte, importurile au scăzut cu 19%, de la 4.011 unităţi la 3.250 autovehicule, din care 2.588 au fost autoturisme (-22,5%) şi 621 vehicule comerciale (plus 2,8%). APIA arată că piaţa auto va fi influenţată în acest an, în mod pozitiv, de introducerea deductibilităţii TVA într-un procent de 50%, precum şi de eventualitatea reluării Programului Rabla. Ca impact negativ, asociaţia are în vedere reducerea taxei de poluare pentru autovehiculele cu norme de poluare inferioare Euro 4.

 Tensiunile din Iran ne scumpesc carburanţii

 

Cotaţia barilului de petrol se afla în urcare cu un dolar, la peste 118 dolari pe baril, după ce Iranul a anunţat oprirea exporturilor către şase state europene, ca răspuns la un embargou impus de UE începînd din luna iulie, transmite Reuters. "Iranul opreşte exporturile de petrol către şase state europene", a anunţat postul iranian de televiziune în limba engleză Press TV. Potrivit Press TV, cele şase ţări sînt Olanda, Grecia, Franţa, Portugalia, Spania şi Italia. Preţul petrolului Brent, tranzacţionat pe bursa de la Londra, se afla în urcare cu un dolar, la 118,35 dolari pe baril la scurt timp după anunţ. Cele 27 de state membre UE au decis să oprească importurile de petrol iranian începînd cu 1 iulie, din cauza controversatului program nuclear al Iranului, despre care statele ocidentale afirmă că are scopuri militare. Iranul neagă aceste acuzaţii. Iranul este al patrulea mare producător de petrol la nivel global.

 Grupul francez Danone se pregăteşte de condiţii dificile

 

Grupul francez Danone a redus obiectivele privind vînzările şi marja de profit pentru acest an, din cauza condiţiilor dificile din zona euro şi din sudul Europei, după ce a reuşit să se încadreze în estimări în 2011, cu vînzări de 19,3 miliarde euro şi profit net de 1,75 miliarde euro. Vînzările companiei au crescut anul trecut cu 7,8%, iar profitul net a urcat cu 6,7%, potrivit unui comunicat transmis miercuri. Cel mai mare producător de iaurturi la nivel mondial anticipează o creştere de 5-7% a vînzărilor în acest an şi marjă de profit în stagnare, după o creştere de 0,2 puncte procentuale în 2011. Dintre giganţii industriei alimentare, Danone este unul dintre cei mai expuşi la criza datoriilor de stat din zona euro, derulînd aproximativ 40% din afaceri în regiune. Grupul mizează în acest an pe pieţele emergente pentru creştere, după ce afacerile din aceste ţări au generat anul trecut peste jumătate din vînzările Danone, transmite Reuters. Danone Romania a avut în anul 2010 o cifră de afaceri de 476 milioane lei, în creştere cu circa 10% faţă de valoarea de 435 milioane lei din 2009, a anunţat anterior filiala locală a grupului francez. Danone are o cotă de piaţă de 58% în Romania pe segmentul produselor lactate proaspete, 69% pe segmentul de iaurturi şi 72% pe cel al iaurturilor cu fructe, conform datelor companiei.

 Fondul Proprietatea vrea să ofere dividende cu 21% mai mari

 

Compania Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, intenţionează să recomande acţionarilor FP un dividend brut de 0,038 lei/acţiune, în creştere cu 21% faţă de cel distribuit anul trecut. Fondul a acordat anul trecut un dividend brut de 0,03141 lei/acţiune. Valoarea totală a dividendelor pe care FP ar urma să le distribuie în acest an este de 523,5 milioane lei (120,4 milioane euro). Suma reprezintă 96% din tot profitul net înregistrat de Fondul Proprietatea anul trecut, de 543,8 milioane lei (128,3 milioane euro), potrivit informaţiilor publicate miercuri de FP. Distribuirea dividendelor este estimată să înceapă în luna iunie. Cea mai mare parte a profitului de anul trecut a provenit din dividendele pe care Fondul le-a primit de la companiile unde este acţionar. Veniturile totale au crescut anul trecut cu 7%, la 617,8 milioane lei (145,7 milioane euro), iar cheltuielile au scăzut cu 34%, la 72,3 milioane lei (17 milioane euro). în anul 2010, FP a consemnat venituri de 576,6 milioane lei şi cheltuieli de 109,2 milioane lei. FP este o societate de investiţii de tip închis creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sînt imposibil de retrocedat în natură.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.