Economic

Cum sînt arşi la buzunare romanii: BNR reduce dobînzile, iar băncile le urcă!

Ziarul de Vrancea
14 feb 2012 794 vizualizări
Preşedintele BRD spune că BNR încearcă să stimuleze economia, dar concurenţa împinge deocamdată dobînzile în sus

BNR îşi face datoria şi reduce dobînzile pentru a susţine economia, în condiţiile scăderii inflaţiei, dar concurenţa bancară puternică şi reorientarea către resursele interne pun presiune în sensul majorării dobînzilor atît la depozitele, cît şi creditele în lei, afirmă preşedintele BRD, Guy Poupet. "Tendinţa BNR este de a scădea dobînda pentru a participa la reluarea creşterii economice (...) Piaţa romanească este una foarte competitivă, care trebuie să integreze Basel III şi noile reglementări ale BNR privind creditele de consum. Este un domeniu competitiv în care finanţarea este limitată, deci ratele de dobîndă au tendinţa să crească. Băncile încearcă să-şi păstreze marja de dobîndă (...) Deocamdată ne aşteptăm la o creştere a dobînzilor, atît la depozite cît şi la credite", a spus Popuet. BRD - Societe Generale are peste 60% din depozite atrase în monedă locală, în timp ce pe partea de creditare raportul se inversează, în jur de 55% din finanţări fiind acordate în valută şi numai 45% în lei. "Ca viziune personală, mi-e destul de greu să cred că vom reuşi în mod marcant în perioada următoare o reducere a ponderii creditului în euro. Decizia clientului este pe baza ratei nominale, iar diferenţialul este încă mare. E o înclinaţie psihologică", a declarat directorul general adjunct al BRD Claudiu Cercel. El a punctat că deşi marja de dobîndă începe să crească şi la euro, clientul încă nu percepe acestă mişcare. Potrivit lui Cercel, banca a cîştigat din operaţiuni de piaţă, de natura celor comerciale sau de trading, cu 5% mai mult decît în 2010, dar din cauza creşterii costului resurselor în monedă locală şi swap-urile prin care BRD a atras valută au fost mai scumpe, ceea ce a afectat rezultatul pe trezorerie. Cercel a mai arătat că programul MTNs (Medium Term Notes) va fi revizuit în creştere, iar primele emisiuni de obligaţiuni corporate ar putea avea loc la mijlocul acestui an. Banca-mamă, Societe Generale, a păstrat limitele de finanţare pentru subsidiara din Romania, iar Cercel afirmă că expunerea totală a grupului francez pe piaţa locală depăşeşte 3 miliarde de euro.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.